1. Banány
Banány byly objeveny v Asii a první zmínky o nich jsou 7 tisíc let staré. Moderní banány jsou křížencem několika druhů rostliny Musa. Žluté plody, které dnes kupujeme, tedy nejsou možná úplně přírodní, ale oproti své původní podobě mnohem výživnější.
2. Broskve
Šťavnaté, velké a sladké - takové broskve máme rádi. Ty, co i dnes najdeme růst divoce, se ale od kupovaných a skleníkových značně liší. Jsou menší, vodnatější a nemají tak sytou barvu a chuť. U těch původních, které jsou 4 tisíce let staré, se dalo sníst jen 64%, zbytek plodu tvořila pecka.
3. Lilek
Momentálně hodně populární zelenina trochu připomíná nějaký designový výrobek. Baňatý fialový lilek ve své divoké formě zdaleka není takový fešák. Jde spíš o zakrslou žlutou kuličku plnou vody. V minulosti bývaly lilky k vidění i v bílé nebo naopak oranžové. Fialová vznikla až zásahem člověka.
4. Kukuřice
Co je lepšího, než sladká teplá kukuřice, na které se rozpouští máslo? Na té, která se před tisícovkami let pěstovala v Mexiku, byste si asi moc nepochutnali. Využívala se spíše k výrobě mouky, podobně jako obilí. V 15. století ji objevitelé dovezli do Evropy a tehdy začalo šlechtění.
5. Mrkev
Oranžová kořenová zelenina s beta karotenem je nesmírně zdravá. Kdybyste ale narazili na její divokou, nešlechtěnou verzi, asi byste ji zahodili. Mrkev, pokud ji člověk nechá růst přírodně, není totiž nic víc, než obyčejný kořen. Dá se říct, že tuhle zeleninu si člověk opravdu celou stvořil.
6. Meloun
Oblíbená letní pochoutka, která osvěží díky velkému obsahu vody, ale i chutná díky tomu, že je sladká, ještě poměrně nedávno ani zdaleka nevypadala tak, jak si ji dnes kupujeme v supermarketech. Na obraze ze 17. století je jasně vidět, že tehdy melouny sloužily spíš jako exotická okrasa.
Uvnitř bizarního čínského muzea melounů: