Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Černá kronika
  • Jen pro muže
  • Virál
  • Sport
  • Video
  • Telebrity
  • Tipy na dárky
  • jít naiDNES.cz

    Poznáte renesanční meloun? Jak vypadalo ovoce, než ho vyšlechtil člověk

    Vodní meloun před 350 lety a dnes | foto: archiv

    Zakousnout se do šťavnatého sladkého ovoce, tomu se prostě nedá odolat. Krásné barevné plody, které dnes kupujeme, ale ani zdaleka nejsou dílem přírody. Atraktivními a chutnými je udělal až člověk a jeho šlechtění a křížení odrůd. Jak by zelenina a ovoce vypadaly, kdybychom je nechali vyvíjet se přirozeně?

    1. Banány

    Banány byly objeveny v Asii a první zmínky o nich jsou 7 tisíc let staré. Moderní banány jsou křížencem několika druhů rostliny Musa. Žluté plody, které dnes kupujeme, tedy nejsou možná úplně přírodní, ale oproti své původní podobě mnohem výživnější.

    Divoký banán moc nezasytí.
    Dnešní banány se od původní podoby značně liší.

    2. Broskve

    Šťavnaté, velké a sladké - takové broskve máme rádi. Ty, co i dnes najdeme růst divoce, se ale od kupovaných a skleníkových značně liší. Jsou menší, vodnatější a nemají tak sytou barvu a chuť. U těch původních, které jsou 4 tisíce let staré, se dalo sníst jen 64%, zbytek plodu tvořila pecka.

    Malé a světlejší - takové jsou divoce rostoucí broskve.
    Takhle velké a šťavnaté broskve si kupujeme dnes.

    3. Lilek

    Momentálně hodně populární zelenina trochu připomíná nějaký designový výrobek. Baňatý fialový lilek ve své divoké formě zdaleka není takový fešák. Jde spíš o zakrslou žlutou kuličku plnou vody. V minulosti bývaly lilky k vidění i v bílé nebo naopak oranžové. Fialová vznikla až zásahem člověka.

    Žlutý a kulatý. Tak by vypadal lilek, kdyby do jeho vývoje nezasáhl člověk.
    Takový lilek jen láká se zakousnout.

    4. Kukuřice

    Co je lepšího, než sladká teplá kukuřice, na které se rozpouští máslo? Na té, která se před tisícovkami let pěstovala v Mexiku, byste si asi moc nepochutnali. Využívala se spíše k výrobě mouky, podobně jako obilí. V 15. století ji objevitelé dovezli do Evropy a tehdy začalo šlechtění.

    Na těchhle kukuřičných klasech byste si asi moc másla nerozpustili.
    Sladká kukuřice ještě před pár stovkami let vypadala úplně jinak.

    5. Mrkev

    Oranžová kořenová zelenina s beta karotenem je nesmírně zdravá. Kdybyste ale narazili na její divokou, nešlechtěnou verzi, asi byste ji zahodili. Mrkev, pokud ji člověk nechá růst přírodně, není totiž nic víc, než obyčejný kořen. Dá se říct, že tuhle zeleninu si člověk opravdu celou stvořil.

    Divoce rostoucí mrkev je prostě kořen se zeleným vrškem.
    Takhle krásně barevnou mrkev pořídíme v supermarketech.

    6. Meloun

    Oblíbená letní pochoutka, která osvěží díky velkému obsahu vody, ale i chutná díky tomu, že je sladká, ještě poměrně nedávno ani zdaleka nevypadala tak, jak si ji dnes kupujeme v supermarketech. Na obraze ze 17. století je jasně vidět, že tehdy melouny sloužily spíš jako exotická okrasa.

    Vodní meloun na malbě z konce 17. století.
    Vodní meloun, kterým se v létě vesele krmíme.

    Uvnitř bizarního čínského muzea melounů:

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:02 čtvrtek 2. června 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      113
    • Trapas
      15
    • Sladký
      9
    • Tvl
      9
    • Cože
      8
    • Haha
      7