Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kdo je „Kobra“ Ondrášek, fotbalový kat Anglie? A v čem je podobný Řepkovi?

    Nečekaný hrdina. Zdeněk Ondrášek rozhodl o výhře Česka nad Anglií. | foto: Profimedia.cz

    Poté, co rozhodl zápas s Anglií, se začalo říkat, že je jeho příběh ideální pro televize. Nakonec vždyť kope v Dallasu, že… V životě fotbalisty Zdeňka Ondráška, nové hvězdy národního týmu, jsou světlé i hodně temné chvíle. A také Tomáš Řepka, ten nemůže chybět.

    Pokořený gólman Anglie Jordan Pickford se po zápase divil. „Neznali jsme ho,“ přiznal, když byl dotázán na Zdeňka Ondráška, který na něj vyslal pět minut před koncem zápasu kvalifikace mistrovství Evropy v pražském Edenu nechytatelnou střelu. A rozhodl o výhře Česka nad ultrafavoritem 2:1.

    Největší chvíle kariéry Zdeňka Ondráška: Právě překonává Jordana Pickforda a rozhoduje o výhře Česka nad Anglií.

    Brankář nebyl sám.

    Přitom podobnou fotbalovou postavu už Česko má. Holá hlava, mraky tetování po celém těle. Hora svalů, vyrýsovaný bojovník. Na první pohled z něj jde strach. To přece musí být Tomáš Řepka.

    Ne, není. I když… Řepka v jeho příběhu nechybí. Mihl se v něm zrovna v době, kdy nynější útočník Dallasu padal ke dnu.

    Potkali se mezi lety 2010 až 2012, kdy Řepka dohrával velkou kariéru v Českých Budějovicích. I tam se věnoval svému koníčku, tedy automatům. Mezi fotbalisty je to oblíbená kratochvíle, to je stará vesta.

    V dresu Českých Budějovice se Zdeněk Ondrášek potkal i s Tomášem Řepkou.

    O akcích vedených Řepkou se v Budějovicích dobře vědělo, bývalý reprezentant nebyl rozhodně sám, kdo vyrážel do kasina. Do závislosti na blikajících nesmyslech spadl i Ondrášek. Pro mladíka vydělávajícího ne zrovna velké peníze to rozhodně není dobrý nápad.

    Ondrášek však atak zvládl, pomohl mu útěk. V roce 2012 přestoupil do norské ligy, do týmu Tromsø IL. Stal se nejlepším střelcem místní ligy, ale především zahnal démona, který zničil už nejednoho hráče.

    „Nechoval jsem se jako profesionál, byl jsem divočák. Ani nechci domýšlet, co by se stalo, kdybych neodešel,“ přiznal.

    V modrém dresu klubu Tromsø se Zdeněk Ondrášek stal nejlepším střelcem norské ligy.

    V té době to opravdu nevypadalo, že by se kdy navlékl do dresu národního mužstva. Přitom kopal ze reprezentaci do jedenadvaceti let, přitom říká: „Hrát za Česko je to nejcennější.“

    Před lety ho brzdilo chování, později to byla nedůvěra. Trenéři ho přehlíželi. Sice zářil v Norsku, poté se prosazoval v Polsku, ale nic. Hrál za Wislu Krakov a to není žádná druhořadá adresa.

    Navíc polská liga je herně minimálně na stejné úrovni jako česká. Infrastrukturou a sledovaností je pak úplně na jiném levelu. Přesto se na Ondráška nikdy nedostalo.

    Nyní působí Zdeněk Ondrášek v americkém Dallasu.

    Až když přestoupil do zámoří, dal pár gólů za Dallas, přišla pozvánka. Propracoval se k ní svým osobitým stylem. Ondrášek je bojovník, nikdy neuhne, vždyť i páteční duel dohrával s rozbitými ústy. „Dostal jsem klasický anglický loket,“ smál se.

    „Kobru vypustíte a on furt běhá. Do všeho vletí, nic nevypustí. V tréninku jsme to mohli všichni vidět: kluci trénovali koncovku, on střílí pravou, levou, hlavou. Navíc je hrozně silný, těžko se odstavuje od balonu a nebojí se. Což je proti silným týmům, jako byla Anglie, nesporné plus. I proto mu to takhle sedlo,“ pochválil ho brankář Tomáš Vaclík.

    Použil u toho Ondráškovu dost trefnou přezdívku, na jejíž počest si útočník nechal na záda vytetovat tohoto bájného hada.

    „Kobrův příběh je skvělý,“ doplnil ještě český gólman.

    Přesně tak, filmaři čekají.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:11 pondělí 10. února 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      51
    • Tvl
      41
    • Sladký
      40
    • Haha
      38
    • Cože
      38
    • Trapas
      36
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...