Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Plzeň vládne českému fotbalu. 5 důvodů, proč tomu tak je

    Pavel Horváth byl u všech titulů, tentokrát jako asistent trenéra. | foto: ČTK

    Tři kola před koncem ligy, tedy s jasnou převahou, slaví fotbalisté Plzně mistrovskou korunu. Proč obhájili titul? Tady je pět důvodů.

    Nad stadionem proletěly s oslavným hukotem stíhačky, všude vládlo číslo čtyři. Viktora Plzeň je totiž po výhře 2:0 nad Baníkem Ostrava zase mistrem, počtvrté v historii (a za posledních šest let). Vůbec poprvé se jí podařilo triumf v nejvyšší soutěži obhájit.

    Je to zkrátka vládce fotbalu v Česku. Proč vlastně?

    Pokořený rival

    Daniel Kolář poslal druhou branku do sítě Ostravy do nebe manželce, jež zemřela na podzim.

    Dva zápasy, o nichž občas někteří fotbalisté pronesou, že jsou stejné jako ostatních osmadvacet v lize. Sparta vs. Plzeň. Jenže většinou to říkají ti, kteří neuspějí.

    I letos nasměrovaly duely arcirivalů Plzeň na první místo a Spartu na druhé. Bilance je jasná: Plzeň šest bodů, skóre 5:1. Sparta - velká nula.

    A především podzimní souboj odstartoval plzeňskou jízdu, Viktoria doma zvítězila, ač hrála déle než poločas oslabena o vyloučeného hráče. “Od toho momentu jsme se odpíchli,” řekl i trenér Karel Krejčí.

    Rekordní série

    Pavel Horváth byl u všech titulů, tentokrát jako asistent trenéra.

    Je to rekord, který se může ještě navýšit. “Doufám, že po oslavách zvládneme dohrát ligu důstojně,” pronesl trenér Krejčí.

    Důstojně určitě v jeho hlavě znamená vítězně. Nyní je Viktoria na metě šestnácti výher v řadě, což je český rekord. Na konci sezony jich může být devatenáct.

    Pro Plzeň to však bude velmi těžké, čekají ji totiž tři velmi silní soupeři. Na vlastním hřišti přivítá Jablonec, představí se v Mladé Boleslavi a na Slavii.

    “Vyhrát tolik utkání za sebou, to se nevidí každý den. Navíc jsme dvakrát porazili Spartu, takže si titul zasloužíme,” prohlásil střelec Michal Ďuriš.

    Domácí trenér

    Trenér mistrů Karel Krejčí slaví titul.

    Přišel až na konci léta, po krachu týmu v kvalifikaci Ligy mistrů. Vedení klubu vidělo, že volnomyšlenkářské mužstvo už těžko hledá společnou řeč s přísným trenérem Miroslavem Koubkem.

    Karel Krejčí byl logickou volbou - je to muž, který stál po boku kouče Pavla Vrby a jako asistent se podílel na vytvoření plzeňského fotbalového zázraku. Viděl, jak z JOJO mužstva (chvíli druhá, chvíli první liga) vyrostl konkurent nejmocnější Sparty.

    “Vycházel jsem z toho, že jsem znal hráče z minulosti,” přiznal on sám. Dohromady dal například obránce Davida Limberského, který postupně herně uvadal.

    Pomoc rozhodčích

    Patrik Hrošovský otevřel skóre zápasu s Baníkem brankou z penalty.

    Kopali nejvíce penalt, což je důsledek jejich stylu hry, ale také faktu, že si Plzeň rozhodně nemůže stěžovat na nepřízeň rozhodčích.

    Je to stále citlivé téma - a nezměnil ho ani fakt, že už není šéfkou rozhodčích Dagmar Damková, paní z Plzně a manželka místopředsedy asociace Romana Berbra. Její nástupce Miroslav Tulinger jde šéfovi na ruku snad ještě okatěji.

    Sudí pomohli Plzni například ve Zlíně a v Olomouci.

    Sparťanský duben

    Generální ředitel klubu Adolf Šádek s majitelem Tomášem Paclíkem, klíčoví muži plzeňského úspěchu.

    Ani rozhodčí však Spartě, největšímu plzeňskému sokovi, titul nesebrali. Letenští si za to mohou sami. Nezvládli vzájemná utkání, navíc během dubna ztratili veškeré naděje prohrou na Slovácku, doma s Viktorií či remízou na Bohemians.

    Přitom program posledních tří kol jim hrál do karet, Viktorii totiž čeká opravdu zběsilá série, přetěžcí protivníci.

    Ani ti jí však už pohár pro mistra neseberou.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:53 pondělí 29. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      18
    • Trapas
      11
    • Haha
      10
    • Sladký
      10
    • Tvl
      9
    • Cože
      8
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...