Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kdo je nový trenér Sparty? Svéráz a klon nenáviděného Hřebíka

    Spartu nově povede Václav Kotal (vlevo), dlouholetý spolupracovník Jaroslava Hřebíka (vpravo), s nímž působil také v Dynamu Moskva, kde v té době hráli také Martin Hašek a Martin Zbončák. | foto: Profimedia.cz

    Fotbalová Sparta vyhazuje trenéra. Zase. Za dva roky ji povede už šestý muž. Václav Jílek si balí, místo něj přichází sedmašedesátiletý Václav Kotal. Kdo je nový kouč sledovaného týmu?

    Často se mračí, tváří se skoro až kysele. To je jeho poznávací znamení. „A jsem cholerik,“ říká sám o sobě Václav Kotal.

    Václav Kotal si do Sparty přivede svého dlouholetého asistenta Michala Šmardu.

    Jenže dokáže i zavtipkovat, rozmluvit se.

    Když v roce 2010 trénoval Hradec, přijela na východ Čech Sparta k prvnímu zápasu v lize. Votroci ji udolali 2:1, mladíček Václav Pilař, pozdější reprezentant a hrdina EURO 2012, byl tehdy famózní, dal vítězný gól.

    Starý šeredný stadion slavil, tribuny byly našlapané. Oficiální kapacita přitom byla jen pět tisíc diváků. Při pohledu na množství lidí šlo o úsměvné číslo.

    Když dostal Kotal na tiskovce otázku, kolik podle něj přišlo fanoušků, zachoval chladnou hlavu. „Kapacita je pět tisíc, takže pět tisíc,“ pronesl, aby klub nedostal pokutu. Hned však dodal: „Ale každý měl tři hlavy.“

    Nový trenér Sparty Václav Kotal

    Tehdy trenér Spartu porazil a Hradec dovedl na osmé místo v lize, což je něco, jako když se Spartou vyhrajete titul, pohár a v Lize mistrů se dostanete tak mezi posledních osm. Zkrátka výjimečný počin.

    Nyní ho však čeká podobná „mission impossible“. Sparta je v troskách, on by ji měl napravit.

    Může to zvládnout. Je považovaný za velkého odborníka, byť na nejvyšší scéně netrénoval žádný ze špičkových klubů s výjimkou Jablonce. Tam se mu úplně nezadařilo, ale například v Brně byl úspěšný. Zbrojovku dotáhl k šestému místu v lize, přesto byl vyhozen. Nutno říct, že si to v Brně dozajista ještě teď vyčítají…

    Odborné předpoklady má Kotal velké. V poslední době je brousil u mládežnických reprezentací a na podzim u sparťanské rezervy. S ní udělal velkou práci, dokonce i u náročných fanoušků je brán velmi pozitivně.

    Václav Kotal za Spartu hrál, nyní nastupuje za její starou gardu.

    Přesto je tu jeden zádrhel, který ho může přibrzdit. Kotal je spjatý s Jaroslavem Hřebíkem, šéfem mládežnické akademie Sparty. Spolu hráli, trénovali, jsou přátelé, a to i životní. Mají podobné (stejné) názory na fotbal.

    A Hřebík je hlavně pro sparťanské ultras symbol zmaru, člověka, který podle nich klub směruje na špatnou cestu i tím, jak ovlivňuje majitele Daniela Křetínského.

    Je to trochu zkreslený pohled, Hřebík má na starosti hlavně mládež, která je excelentní. Ale ten pohled na něj tu zkrátka je.

    „My jsme spolu studovali strojařinu na vysoké škole. On hrál za Viktorku Žižkov, já přišel do Sparty, to mi bylo devatenáct let. Hráli jsme spolu v mužstvu školy. On byl rychlý útočník, já spíše pomalejší záložník. Byla tam vynikající parta, hráli jsme mariáš, jezdili hrát třeba do Pardubic na přebory škol. Spolupracovat jsme začali až v Hradci, kdy jsem si ho jako sportovní ředitel přivedl,“ zavzpomínal Kotal v rozhovoru pro Hradecký deník, jak se poznali.

    Václav Kotal to se Spartou nebude mít jednoduché.

    „Pro mě to je klíčová spolupráce. Od něho jsem se naučil klást důraz na maličkosti, které pak tvoří velké věci. Dotáhnout věci až do konce. Neskončit jen u slupky, ale jít k jádru, dostat se k příčině. Názory, které on vždy prosazoval, mají pořád platnost. Já každému říkám: V sezoně 2001/02 jsme dvakrát porazili Porto, které trénoval Mourinho. A on poté odešel do Chelsea. Už tehdy bylo jasně vidět, že organizace hry se rychle vyvíjí a Jarda to správně odhadl,“ dodal.

    Uvidí se, zda fanoušci toto spojení vymažou, nechají Kotala být. Pokud ano, on je schopný jim to vrátit. Na hřišti.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:31 středa 17. června 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      60
    • Super
      55
    • Cože
      49
    • Tvl
      48
    • Haha
      45
    • Sladký
      41
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...