Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Proč Sparta nedělá posily? Bojí se Rosický?

    Sportovní ředitel Tomáš Rosický ví, že Sparta potřebuje posily. Zatím je však ticho po pěšině. | foto: Profimedia.cz

    Kde to jsme? Fotbalová Sparta zatím nezískala v zimě ani jednoho hráče. Je to propadák, či naopak? Jednoznačně se projevuje rozumný přístup Tomáše Rosického, sportovního ředitele stále ještě nejslavnějšího klubu Česka.

    Za éry italského trenéra Andrey Stramaccioniho, který při pohledu na poslední výsledky nebyl tak hrozný, jak to vypadalo, koupila Sparta třeba jedenáct nových hráčů během jednoho přestupního období.

    Ještě minulé léto čtyři.

    Nyní je na nule, na Letnou nikdo nepřišel. Přitom by trenér Václav Jílek rád posily přivítal, o tom žádná.

    Trenér Sparty Václav Jílek čeká na posily.

    „Jednoznačně. Jasně jsme deklarovali, že naší prvořadou potřebou je přivést minimálně jednoho stopera. Bavíme se i o útočných typech hráčů. Všechno je to ale otázkou možností a vlastního přesvědčení, že to je ten vhodný hráč,“ řekl po prvním přípravném utkání, v němž mužstvo zdolalo České Budějovice na Strahově 1:0.

    Duel se hrál v sobotu, od té doby se však nic nezměnilo. Ano, mluví se o příchodu mladého záložníka Filipa Součka z Opavy. Ten je však v devatenácti letech investicí do budoucna, jen těžko by ihned vytrhl mančaft, který je po podzimu až na čtvrtém místě ligové tabulky.

    A pro jaro má jasné cíle: Vyšvihnout se na stříbrný flek hned za těžko překonatelnou Slavii a vyhrát domácí pohár.

    K tomu však potřebuje kvalitu, a proto Jílek jasně nakazuje: „Je načase, abychom udělali správný přestup.“

    Talent Adam Hložek zatím Spartu neopustí, byť se jednalo o jeho odchodu do Dortmundu.

    Na mysli má ránu, jak se říká. Hráče do základní sestavy, budoucí oporu, tahouna. Jenže to není tak jednoduché.

    „Samozřejmě by pro mě bylo ideální, kdyby se všichni noví hráči hlásili na startu přípravy. Čím dřív jsou tu, tím je to lepší pro jejich adaptaci. A pro nás, abychom je dokonale poznali. Na druhou stranu si uvědomuju, že to vždycky není tak jednoduché. Máme jasná kritéria. Věřím, že se nám do začátku ligy povede něco udělat,“ pronesl Jílek.

    Spartu tedy brzdí opatrnost, která je však namístě. Právě zběsilé nákupy odstartovaly mizérii, v níž se slavný klub už dlouhý čas koupe. Sportovní ředitel Rosický proto drží přitaženou ruční brzdu.

    Je tu však ještě jeden důvod. Na Letné mají nabobtnalý kádr, který stojí velké peníze.

    V minulém roce klub sice skončil v plusových číslech, vydělal 311 milionů korun. Zásadní vliv na to měl prodej prostranství vedle stadionu na Letné, na místě tréninkového hřiště bude v budoucnu stát hotel.

    Tato transakce je však s háčkem: Od Sparty koupila pozemek jedna z firem Daniela Křetínského, tedy jejího majitele. Miliardář tak obchodoval (zjednodušeně) sám se sebou.

    Proto o finančním zdraví klubu vypovídají spíše léta minulá, jež byla výrazně ztrátová. Například v roce 2017 ztráta činila 724 milionů.

    O záložníka Sparty Martina Haška byl zájem z Maďarska.

    Právě náklady na platy a přestupy v ní byly zásadní.

    Letenští proto nyní myslí asi takhle: Když má fotbalista přijít, jiný by měl odejít. S výdělky nastavenými ve Spartě (a Slavii) jsou však hráči pro další české kluby skoro nedosažitelní. Udat je není zkrátka nic jednoduchého.

    Proto stále v týmu zůstávají Semih Kaya, Ondřej Zahustel, Lukáš Štětina či David Moberg Karlsson. V současnosti má kouč Jílek v kádru dvaatřicet borců a to je moc.

    Takže je to jasné: Sparta nejdříve musí prodávat, až poté nakupovat.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:37 středa 20. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      63
    • Cože
      57
    • Trapas
      55
    • Sladký
      54
    • Super
      50
    • Tvl
      43