Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ostuda italské policie: Ponižovala fanoušky Slavie, rodiče s dětmi držela na stadionu. Máme videa

    Fanoušci Slavie v Říme čelili nechutnému ponižování ze strany policie. | foto: Internet

    Šokující zážitky si z včerejšího výjezdu do Říma vezou domů fanoušci pražské Slavie. Tamní policie je před, během i po zápase základní skupiny Evropské ligy ponižovala, vyhrožovala jim, a dokonce zničehonic vtrhla na tribunu a začala některé z nich napadat. Expres.cz získal i videa rodičů s dětmi, kteří museli hodinu a čtvrt po zápase postávat v útrobách stadionu, protože je policisté nechtěli pustit ven. Domů se dostali až k ránu.

    Dusno bylo kolem zápasu mezi Slavií a AS Řím už předem. Fanoušci sešívaných si připravili historicky největší výjezdové choreo s nápisem „Ave Slavia“. Zelenou k prezentaci dostali i od fotbalové asociace UEFA.

    Jenže několik hodin před zápasem přišla nečekané zpráva: Římská policie i město samotné choreo zatrhli, prý je vůči Římu urážlivé.

    Nepomohla ani přímluva od ultras domácího klubu, kteří vydali prohlášení, že je choreo slávistů rozhodně neuráží a přejí si, aby bylo odprezentováno. Desítky hodin práce a stovky tisíc korun z kapes fanoušků přišly vniveč.

    Nad tím, co se odehrávalo na stadionu, pak zůstává rozum stát. Tisícovky fanoušků Slavie čelily ponižování od policie před zápasem i po něm. Nejprve přišly zcela nesmyslně přísné kontroly před vstupem na stadion, fanoušci se museli zouvat, svlékat části oblečení, také jim byly sebrány upomínkové předměty k zápasu.

    Šokující je, že se s ponižujícím přístupem setkali dokonce i rodiče s těmi nejmenšími fanoušky.

    „Na výjezd do Říma jsem vzal poprvé osmiletého syna. Myslel jsem si, že spojení krásného města s fotbalem pro něj bude zážitek, ale opak byl pravdou. Ve čtyři hodiny jsme byli na místě, o kterém nám bylo řečeno, že z tohoto místa nás odveze autobus na stadion. S dětmi jsme tam čekali dvě a půl hodiny, zatímco místní policisté se schovali do tepla a sucha dodávek,“ popisuje fanoušek, jehož vyjádření Expres získal.

    „Dvakrát šacování před nástupem do autobusu, kde synovi zabavili a vyhodili jím zakoupené upomínkové předměty, hodinu a půl čekání ve frontě, než nás pustili na stadion, třikrát kontrola na vstupu, nabíhající těžkooděnci do uzavřeného sektoru, kde jsou děti, čekání na odchod dvě hodiny a při odchodu třikrát kontrola. I když se snažím synovi vysvětlit, ať si v hlavě nechá jen vzpomínky na krásy Říma a skvělou atmosféru při zápase, nemyslím si, že bude chtít ještě někdy jet se mnou na zápas, a to mě velice mrzí, protože v něm vidím nadšení z fandění Slavii,“ dodává.

    Redakce získala právě i záběry z momentu, kdy těžkooděnci do sektoru Slavie bezhlavě vtrhli.

    Šokující pak bylo zejména dění po zápase. Fanoušky policie držela několik hodin na stísněném prostoru chodby za tribunou. Podle několika různých svědectví na sociálních sítích několik lidí omdlelo. Ušetřeny toho nebyly opět ani děti. Někteří se na ubytování dostali až k ránu.

    „Na ubytování se dostáváme ve 3:30, což je čtyři a půl hodiny po zápase. Policie nás přes veškeré urgence, že bydlíme v Ostii, vyvedla až za hranice Říma, abychom se museli zase přes hodinu vracet. Za nespočet výjezdů je tohle nejhorší zacházení s fanoušky, co si u nás jakožto v civilizované zemi neumíme představit,“ popisuje svou zkušenost jeden z fanoušků.

    Policisté fanoušky na stadionu drželi několik po zápase.

    Přímo Expresu se ozval i další z mnoha tisícovek fanoušků, kteří si z Říma nevezou příjemné zážitky.

    „Přes prohru 2:0 byl fotbal fajn, ačkoliv náš výkon trošku bázlivý. Ale to, co přišlo potom, bylo horší. Hodina a půl čekání po zápase na tribuně, italští těžkooděnci, co si na nás přišli cvičit manévry, prohledávání i při odchodu ze stadionu, ačkoliv před vstupem nás dvakrát prohledali pořadatelé a jednou policie, cesta do centra Říma autobusy v policejní koloně byla nakonec docela vtipná. Navíc nás dnes nějaká parta místních dementů v metru okradla, tak jsme si aspoň prohlídli naše velvyslanectví. Fakt, že jsem v Římě po šesté a tam jsem ještě nebyl,“ uvedl.

    Chování římské policie aktuálně řeší Slavia v čele s předsedou Jaroslavem Tvrdíkem. Ten vydal prohlášení, že klub podává oficiální stížnost. Několik zástupců zůstalo v hlavním italském městě do pátku a má v plánu navštívit konzulát.

    „Klub podá protest proti počínání italské policie a podcenění situace ze strany UEFA. Zároveň jsme od začátku konfliktu ve spojení s českým zastoupením v Itálii. V Římě zůstává část vedení klubu v čele s ředitelem právního útvaru na případnou pomoc fanouškům. Zítra klub bude jednat na velvyslanectví ČR,“ oznámil Tvrdík.

    Vyzval také fanoušky, aby klubu zaslali svoje svědectví i fotky a videa z dění před i po zápase.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:13 sobota 24. února 2024. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      24
    • Super
      9
    • Haha
      7
    • Cože
      4
    • Sladký
      4
    • Trapas
      3