Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Berbr u soudu: Nová image a slova o nevině! Trestají mě, protože jsem bojoval za Čechy!

    Roman Berbr u soudu | foto: ČTK

    Před lety vyfasoval přezdívku lord Voldemort českého fotbalu a nyní čelí obžalobě, že s dalšími dvaceti lidmi ovlivňoval zápasy v letech 2019 a 2020. Hrozí mu sedm let za mřížemi a šestimilionová pokuta k tomu. Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr ale i tak dorazil k plzeňskému okresnímu soudu v bojovné náladě. Hýřil sebevědomím a působil, jako by si byl dobře vědom, že má silné trumfy v rukávu. Ve své několikahodinové řeči se vlivný bafuňář rázně vymezil vůči žalobě, která je podle něj napsána jednostranně. Bývalý rozhodčí, který měl mít údajně velký vliv na ligové sudí, taktéž ukázal novou image. Nechal si narůst plnovous a výrazně také zmohutněl.

    Roman Berbr, který bývá často označován za jednoho z nejvlivnějších mužů českého fotbalu, dorazil k okresnímu soudu v Plzni v úterý krátce před devátou hodinou ranní. Ty, kteří ho dlouho neviděli, překvapil novou vizáží. Nechal si narůst vousy a také evidentně přibral.

    Před začátkem výslechu Berbr soudce poprosil, jestli může při výpovědi sedět vedle svého advokáta. Pak bývalý místopředseda FAČR začal číst a mimo jiné vysvětloval strukturu fotbalové asociace.

    Berbr se ve své řeči několikrát rázně vymezil vůči žalobě, podle níž měl s dalšími dvaceti lidmi ovlivňovat zápasy.

    „Žaloba je napsána jednostranně, což dokládá i výslech Libora Kovaříka, který v té době neměl s fotbalem vůbec nic společného, přesto byl vyslechnut jako jeden z prvních, aby mě dokreslil jako naprosto strašidelnou postavu,“ prozradil muž, který od veřejnosti před časem získal přezdívku lord Voldemort českého fotbalu.

    „Co se snaží žaloba prezentovat jako trestný čin, svědčí o nepochopení fotbalového prostředí. Bylo by dobré na celou problematiku nahlížet objektivně... Neexistovala skupina rozhodčích řídících zápasy na zakázku, nebyl jsem žádnou hlavou ničeho. Dlouhodobě jsem bojoval proti sázkám,“ dodal Berbr.

    Roman Berbr u soudu

    Jsem trestán za to, že jsem bojoval za Čechy! Rozhodčí jsem neovlivňoval

    Bývalý funkcionář, o němž se vždy mluvilo jako o muži, který má velký vliv na tuzemské rozhodčí, se pak věnoval konkrétním zápasům třetiligového Vyšehradu. Berbr mluvil například o utkání mezi Vyšehradem a Vltavínem.

    „Tam měli problém se sázením, zejména proti vlastnímu klubu. Dostávali jsme informace z radaru, že v české a moravské třetí lize dochází k sázkám na počet gólů a proti vlastnímu klubu. Znám dost klubů, které na konci soutěže neměly peníze a získávaly je přes sázky,“ pravil Roman Berbr.

    „Že jsem ovlivňoval komisi rozhodčích FAČR, je mimo veškerou realitu. Mám pocit, že jsem trestán za to, že jsem dělal něco, co bylo mou politickou prací. Bojoval jsem za Čechy, co to šlo, a jsem za to trestán,“ hájil se dále v několikahodinové řeči Berbr, který je také znám pro svou spolupráci s StB.

    Roman Berbr u soudu

    Státní zástupce pro Romana Berbra navrhl sedmileté vězení a pokutu ve výši šesti milionů korun. Nepodmíněné tresty navrhl také někdejšímu sportovnímu manažerovi Slavoje Vyšehrad Romanu Rogozovi (také sedm let) a bývalému hráči Michalu Káníkovi (čtyři roky).

    Kauza kolem ovlivňování fotbalových zápasů odstartovala v říjnu roku 2020, kdy proběhla rozsáhlá policejní razie na několika místech včetně pražského sídla FAČR. Berbr poté putoval na čtvrt roku do vazby.

    Státní zástupce viní Berbra, Rogoze a další z ovlivňování výběru hlavních sudí pro zápasy, z uplácení a přijímání úplatků v řádech desítek tisíc až po více než stotisícové částky za ovlivnění průběhu zápasu.

    Fotogalerie


    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:40 středa 16. srpna 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      13
    • Sladký
      10
    • Haha
      6
    • Tvl
      5
    • Trapas
      4
    • Cože
      2