Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Respekt na každém rohu, Češi si ho tak neváží! Větrovský o Jágrovi a šílenství v Pittsburghu

    Téměř čtvrtstoletí už uběhlo od chvíle, kdy Jaromír Jágr (52) ukončil své veleúspěšné angažmá v Pittsburghu Penguins. V americkém městě ho ale stále berou za největší klubovou legendu. Důkazem budiž nedávný ceremoniál, kdy byl jeho dres v aréně vyvěšen ke stropu a fanoušci šíleli. Na Instagram přidával z této akce fotky a videa režisér Petr Větrovský (38), kterého s Jágrem pojí přátelský vztah. Filmař Expresu popsal šílenství v Pittsburghu.

    V neděli se na stadionu hokejového Pittsburghu Penguins odehrála vzácná událost. Klub ocenil legendárního českého hokejistu Jaromíra Jágra, který za „tučňáky“ válel dlouhých 11 let.

    Jeho černo-žlutý dres s s ikonickým číslem 68 vystoupal ke stropu. Této pocty se Jágr dočkal teprve jako třetí hráč v NHL. Celou akci na svém Instagramu poctivě dokumentoval Jágrův kamarád a filmař Petr Větrovský.

    „Byla to Jaromírova událost a sláva, není to o mých pocitech. My jsme sem jeli z toho důvodu, že už několik let o Jaromírovi natáčíme film a když byla taková příležitost, tak jsme se rozhodli, že pojedeme a vzali jsme kameru i foťák,“ řekl Expresu na úvod Větrovský.

    „Před čtyřmi lety mi Jaromír řekl, že jestli chci mít jeho poslední zápas, tak ať točím. Je možné, že to bude ještě další čtyři roky trvat,“ směje se filmař, který v posledních letech natočil snímky o Attilu Véghovi, Janu Kollerovi či Gabriele Soukalové.

    Informaci, kdy by mohl být snímek o Jágrovi dokončený, si Větrovský zatím nechal pro sebe. „Nevím to ještě ani já, ani Jaromír. Děláme to v kamarádském módu. Nechávám to plynout a uvidíme, jak to dopadne,“ vysvětlil režisér a producent.

    Petr Větrovský Expresu popsal šílenství kolem Jágra v Pittsburghu.

    Někteří lidé v Česku se k Jágrovi nechovají tak, jak si zaslouží

    Videa, která Větrovský přidával na svůj profil, byla určená hlavně pro fanoušky Jaromíra Jágra. Ti prý pak velmi ocenili, že mohli díky nahrávkám nahlédnout do zákulisí celé akce.

    „Někteří lidé se k němu v Česku nechovají, jak si zaslouží. Zapomínají na úctu. Měli bychom na něj být jako Češi hrdí. Když jsem minulý týden ještě před naší cestou slyšel komentáře i od lidí, kteří v hokejovém světě něco znamenají, tak mi z toho vůbec nebylo dobře. Je to vůči němu nespravedlivé,“ myslí si filmař.

    „Pořád má ale dost fanoušků, kteří to cítí správně. Hlavně kvůli nim jsem vše dával na sociální sítě. Zdvihla se obrovská vlna. Tisíce zpráv zaplnily naše profily. Všichni kvitovali, že je takové zpravodajství a byli vděční,“ říká Větrovský.

    Nejdojemnějším momentem celé akce byla Jágrova řeč, kdy děkoval zesnulému tatínkovi a milované mamince.

    „Je krásné, že ji sem vzal a poděkoval jí ve své řeči. Stál jsem v tu chvíli na ledě a bylo to strašně emotivní. I díky reakcím lidí. Je to hezké i smutné, jak tady dostává na každé straně respekt. Před hotelem stojí fanoušci, aby se s ním vyfotili. To samé na letišti, na ulicích či v restauraci. Bavil jsem se o tom s Liborem Boučkem. Můžeme kritizovat někoho za něco, co se nám nelíbí, ale nemůžeme zahodit vše, co kázal,“ řekl Expresu Jágrův přítel.

    „Ani se nedá spočítat, kolikrát ho za tu dobu někdo zastavil s prosbou o fotku. Je to nonstop. Nikdo si to nedovede představit. Přiletíte do Pittsburghu a na Jaromíra čekají lidé na letišti. Chtějí si s ním alespoň podat ruku a poděkovat mu za to, co pro klub udělal. Zastavují ho ale i fanoušci jiných týmů. Jedna z nejzajímavějších věcí byla, když starosta města vyhlásil Jágrův den a řekl, že on přinesl do Pittsburghu hokejovou značku a že do té doby klub nebyl tak známý,“ pokračuje Větrovský.

    Jágr se během návštěvy Pittsburghu setkal se svým bývalým spoluhráčem, legendárním kanadským útočníkem Mariem Lemieuxem.

    „O velikosti jejich vztahu mluví fakt, že Mario nedává rozhovory a nemluví na veřejnosti od roku 2016, ale když Jaromír řekl, že jsme od něj, tak nám rozhovor dal,“ popsal Větrovský, který si fotku s hokejovým velikánem dal na svůj profil.

    „Jsem realista a vím, že jsem se sem mohl podívat jenom kvůli Jaromírovi. Za ten zážitek jsem mu vděčný a nikdy mu to nezapomenu,“ dodal Větrovský.

    Petr Větrovský Expresu popsal šílenství kolem Jágra v Pittsburghu.

    Vrcholem Jágrova víkendového programu byla večeře, na které se potkali jeho bývalí parťáci. Tajnou akci dával dohromady právě výše zmiňovaný Lemieux.

    Zatímco Jágr s dalšími legendami vzpomínal, jeho láska Dominika vyrazila po boku Jessicy Šlégrové i Petra Větrovského na koncert populárního rapera Drakea.

    „Koncert byl dobrý, ale musím říct, že jsem pak volal Rytmusovi, že on má lepší koncerty. Drake je obrovská hvězda. Stačí, že vyleze a na tom je to postavené. Písničky hrají z reproduktorů a je to slyšet. Jemu je to jedno. U nás by lidi tyhle věci strašně kritizovali, tady se jdou bavit a hlavní je, že to hraje,“ zhodnotil akci pro Expres Větrovský.

    Fotogalerie