Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kuka před Arsenalem: Postup s boží pomocí! Trest pro Kúdelu? Celospolečenský problém

    V roce 1996 postoupila pražská Slavia do semifinále tehdejšího Poháru UEFA. Dnes večer se může historie opakovat, svěřenci kouče Jindřicha Trpišovského večer v Edenu vyzvou londýnský Arsenal, se kterým v prvním zápase remizovali 1:1. „Už teď jejich letošní tažení Evropou považuji za největší úspěch českého fotbalu na klubové scéně. Věřím ale, že dnes postoupí,“ řekl Expresu v předzápasovém rozhovoru bývalý kanonýr pražské Slavie Pavel Kuka (52). Co říká na desetizápasový trest, který vyfasoval stoper sešívaných Ondřej Kúdela?

    Legendární útočník Pavel Kuka se už dříve nechal slyšet, že je pro něj Slavia v dvojzápase se slavným Arsenalem favoritem na postup do semifinále. 

    „Na této úrovni je to už i o štěstí, tak pokud by ten fotbalový bůh nahoře trochu štěstí poslal... Bylo by fantastické, kdyby se Slavia probojovala do semifinále,“ řekl Kuka v předzápasovém rozhovoru pro Expres.cz.

    Podle Pavla Kuky by ve čtvrtek večer měl být hlavním tahounem pražského klubu záložník Lukáš Provod.

    „Má vynikající formu v současné době, ale Slavia dlouhodobě těží ze systému, kdy všech jedenáct hráčů hraje ve vysokém tempu celých devadesát minut a toho soupeře utýrají. Otázkou je, jestli dokážou zmobilizovat síly i po náročném programu, který mají za sebou,“ říká Kuka.

    Semifinále Evropské ligy, dříve tedy Poháru UEFA, si pražská Slavia zahrála už v roce 1996. Kuka je toho názoru, že i kdyby Slavia ve čtvrtek přes Arsenal nepostoupila, letošní tažení party kouče Trpišovského je největším českým úspěchem na klubové scéně.

    „Pro mě už je to teď největší úspěch, protože se koukám na fotbal trochu jinak a Slavia je už dva roky konkurenceschopná špičkovým mužstvům v Evropě. Sehráli vyrovnaná utkání s Dortmundem i Barcelonou, porazili tým z Premier League. To už není náhoda. Český fotbal má po dlouhých desetiletích mužstvo, které nás skvěle reprezentuje. Je fantastické, že se to odráží i na národním mužstvu. Díky tomu jsme pak schopni remizovat s Belgií, s nejlepším týmem světa,“ vysekl současné Slavii poklonu Kuka.

    Slávista Nico Stanciu se raduje z gólu proti Rangers.

    Trest pro Kúdelu nechápu, jde o celospolečenský problém

    Velkého oblíbence slávistických fanoušků jsme se také zeptali na verdikt v kauze údajného rasistického útoku Ondřeje Kúdely na záložníka Rangers Glena Kamaru. Stoper Slavie vyfasoval desetizápasový trest, aniž by existoval důkaz, že záložníka tmavé pleti skutečně nazval „opicí“.

    „Nedá se to pochopit. Neexistují zatím informace, na základě čeho to rozhodnutí padlo. Pokud se ale opravdu v 21. století stalo, že takový trest padl na základě tvrzení proti tvrzení, je to velice nebezpečné. Neexistovala by tu presumpce neviny, a to se nebavíme jen o sportu, ale o celospolečenském problému,“ míní Kuka.

    Bývalého reprezentačního forvarda nepříjemně překvapilo také to, jak nízký trest vyfasoval hráč Rangers Kemar Roofe, který kriminálním zákrokem v zápase zlikvidoval slávistického brankáře Ondřeje Koláře.

    „S tím mám daleko větší problém, protože tam to neumím pochopit. Ohrozil život a zdraví brankáře Slavie a čtyři zápasy za to jsou naprosto nepochopitelné. Mohlo to dopadnout mnohem hůře, stačil centimetr a trefil by mu oko. To je, jako kdybyste někoho vzteky přejel na ulici, pak odjel a dostal za to čtyři měsíce zákaz řízení,“ říká Kuka, který je toho názoru, že Roofe dobře věděl, co dělá.

    „Jako bývalý útočník říkám otevřeně, že to chtěl takto dohrát, jenom si asi neuvědomil, co tím může způsobit. Měl dost času nohu stáhnout a do zákroku nejít. Věděl, že na balon nedosáhne, a šel tam, aby si vybil frustraci neúspěchu,“ myslí si Kuka.

    Závěrem se Kuka pozastavil také nad děním po zápase, kdy hráči Slavie nebyli vpuštěni do šaten a Kamara spolu se svými kumpány zakryl kamery, aby mohl napadnout výše zmíněného Kúdelu.

    „Stát se tohle českému mužstvu kdekoliv jinde, bojím se, kolik let bychom se nepodívali do pohárů. Je to zvláštní,“ poznamenal Pavel Kuka.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:02 pátek 13. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      52
    • Haha
      12
    • Cože
      12
    • Trapas
      12
    • Sladký
      11
    • Tvl
      11
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...