Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hamilton je po kolizi terčem kritiky i opičích emotikonů. Omlouvat se nebudu, říká

    Dlouhodobě budí vášně svým aktivismem, podporuje hnutí Black Lives Matter a k veganské stravě nutí i vlastního psa. Každý fanoušek formule 1 se ale vždy shodne, že bez ohledu na to všechno je Lewis Hamilton geniálním závodníkem. Aktuálně je ovšem terčem silné kritiky právě za chování na trati, ze které v neděli vytlačil soupeře v boji o titul Maxe Verstappena, aby následně i přes desetivteřinový trest zvítězil a hurónsky slavil, zatímco Nizozemec byl stále ještě v nemocnici. „Je to neuctivé a nesportovní,“ nechal se slyšet Verstappen, zatímco na Hamiltona se sesypali jeho fanoušci a objevily se i emotikony opic.

    O co šlo? Letošní ročník F1 je nezvykle vyhrocený a Hamilton s Verstappenem se o první místo rvali i v prvním kole Velké ceny Velké Británie. 

    Byl to boj o každý metr, když v tom se uprostřed jedné zatáček Hamilton agresivně vměstnal vedle Verstappena, škrtl mu o pneumatiky a vyhodil ho z trati. Zatímco Nizozemec narazil do bariéry tak prudce, až zrušil svůj stroj, Brit pokračoval dál. 

    Dostal desetivteřinový trest, přesto ale zvítězil a stáhl náskok soupeře v celkovém pořadí na pouhých 8 bodů.

    V cíli Hamilton bujaře slavil, Verstappen ho sledoval z nemocničního lůžka, kam byl po nehodě odvezen na preventivní vyšetření. 

    „Zaprvé jsem rád, že jsem v pořádku. Byl to docela tvrdý náraz, ale cítím se lépe. Pochopitelně jsem velmi zklamaný, že jsem byl právě takto vyřazen. Trest nám nijak nepomůže a neodpovídá nebezpečnému pohybu, který Lewis na trati udělal,“ vzkázal Verstappen z nemocnice.

    „Sledovat, jak po závodě slaví, když jsem byl ještě v nemocnici, je neuctivé a nesportovní chování, ale jdeme dál,“ dodal ještě.

    Lewis Hamilton bujaře slavil, zatímco Max Verstappen byl v nemocnici.

    Zjevně rozladěný závodník použil relativně jemná slova v porovnání s tím, jaká smršť se na Hamiltona snesla. Lidé mu začali do komentářů psát, že dosud byli jeho fanoušky, ale teď s ním nadobro končí.

    Jiní zašli ještě dál a začali závodníkovi posílat emotikony opiček a goril, stejně jako tomu bylo po finále Eura v případě neúspěšných penaltových exekutorů Rashforda, Sancha a Saky.

    Max Verstappen

    Na zprávy obratem zareagovala Hamiltonova stáj Mercedes v tiskovém prohlášení.

    „Formule 1, FIA a Mercedes-AMG Petronas F1 Team toto chování co nejsilněji odsuzují. Tito lidé nemají v našem sportu místo a žádáme, aby byli za svoje činy odpovědní. Formule 1, FIA, jezdci a týmy pracují na vybudování rozmanitějšího a inkluzivnějšího sportovního prostředí a takové případy rasistického zneužívání online je třeba odstranit,“ stojí v prohlášení.

    Před závodem Hamilton tradičně poklekl.

    Sám Hamilton se nejprve nechal slyšet, že nic špatného neudělal, naopak Verstappen ohrožoval jeho agresivní jízdou a nemá se tedy za co omlouvat. Zdůraznil nicméně, že mu rozhodně není lhostejné, že jeho soupeř skončil v nemocnici.

    „Nemyslím, že jsem v pozici, kdy bych se měl za něco omlouvat. Prostě jsme tam závodili. Slyšel jsem ale, že je Max v nemocnici, a to je něco, co se mě určitě týká. Nikdo z nás nechce, aby se někdo zranil. Tohle nikdy není můj záměr a doufám, že je v pořádku,“ prohlásil pilot Mercedesu.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:43 úterý 23. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      110
    • Super
      16
    • Haha
      4
    • Tvl
      4
    • Cože
      3
    • Sladký
      3
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...