Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Děsivý pád Fabia Jakobsena: „Něco takového jsem nikdy neviděl,“ řekla legenda Armstrong

    Jen málo chybělo a v polských Katovicích došlo k tragédii. Velký finiš první etapy závodu Kolem Polska přinesl spurterský souboj o vítězství, při němž došlo k hororovému pádu třiadvacetiletého Fabia Jakobsena, který v rychlosti kolem 80 kilometrů za hodinu havaroval a s těžkými zraněními zůstal ležet v kaluži krve. Z místa jej odvážel vrtulník.

    „Své myšlenky a modlitby posílám Fabiu Jakobsenovi. Drž se, kamaráde. V tomto sportu jsem se pohyboval dlouho, ale nejsem si jistý, že bych někdy viděl takovou nehodu, je to děsivé,“ napsal na Twitter legendární Lance Armstrong poté, co viděl záběry pádu nizozemského jezdce Jakobsena.

    Ten v dojezdu první etapy závodu v Katovicích těžce upadl a byl okamžitě převezen do nemocnice, kde podstoupil náročnou operaci a byl uveden do umělého spánku. Jeho vyhlídky jsou podle lékařů dobré.

    „Když jsme ten pád viděli, obávali jsme se nejhoršího, ale teď víme, že je stabilizovaný. Jeho život není ohrožen. Po rozhovoru s lékaři už cítím menší úlevu,“ řekl polským médiím ředitel závodu Czeslaw Lang.

    Bezprostředně po hororové srážce to vypadalo velmi zle, jelikož mladík silně krvácel a obavy o jeho život byly zcela namístě.

    Nizozemský cyklista Fabio Jakobsen bojoval o život po děsivém pádu v polských...

    „Je ve velkém ohrožení života. Ztratil hodně krve. Doufejme, že tento boj vyhrajeme. Nejbližší noc bude rozhodující,“ řekla hlavní lékařka závodu Kolem Polska Barbara Jerschina.

    Nyní by měl být závodník ve stabilizovaném, ačkoliv stále velmi vážném stavu. Během pětihodinové operace museli lékaři řešit především obě jeho přelomené čelisti, nyní je Nizozemec v umělém spánku.

    „Musíme počkat několik hodin, než se ho pokusíme probudit. Pak se ukáže, jaký je jeho zdravotní stav. S ohledem na výsledky tomografie ale věříme, že nedošlo k poškození nervové soustavy,“ uvedl zástupce ředitele sosnovecké nemocnice Pawel Gruenpeter.

    Nizozemský cyklista Fabio Jakobsen bojoval o život po děsivém pádu v polských...

    Závodník při svém pádu navíc srazil také fotografa, který stál u bariéry a nestačil se řítícímu se cyklistovi vyhnout. I fotograf utrpěl těžká zranění, ale podle lékařů je již při vědomí.

    K děsivé nehodě došlo několik metrů před cílem, kdy jezdci spurtovali a využívali také toho, že cílová rovinka je umístěna jen kousek za mírným klesáním, takže rychlost některých přesahovala až 80 kilometrů v hodině.

    Vše zavinila nikoliv velká rychlost závodníků, ale agresivní chování Dylana Groenewegena, který chtěl vítězství před svým krajanem uhájit za každou cenu, a tak jej vytlačil až k postranní bariéře, kde už stačilo málo k velkému neštěstí.

    „Od Groenewegena to byl zločin. Za tohle by měl jít do vězení,“ myslí si šéf Jakobsenova týmu DeceuninckQuick-Step Patrick Lefevere.

    O viníkovi nepochybuje ani Mezinárodní cyklistická unie (UCI), která vše předala k projednání disciplinární komisi. Jako vítěz závodu byl zpětně označen Jakobsen.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:00 pátek 4. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      53
    • Super
      42
    • Cože
      40
    • Sladký
      39
    • Haha
      38
    • Trapas
      37
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...