Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hokejový Expres: Nesmíme to zakřiknout, ale teď teprve začne to pravé mistrovství

    Ne, jen to nezakřiknout. Ale nevypadá to vůbec zle. I Hokejový Expres oceňuje, jak zatím český národní tým zvládá mistrovství světa na Slovensku. V posledním utkání ve skupině porazil Švýcarsko 5:4 a čeká ho čtvrtfinále.

    Za sedm zápasů nastříleli 39 gólů. To je velmi slušné, i když průměr přibližně 5,5 na jedno utkání ovlivňují osmigólové kanonády proti slabším týmům: Itálii a Rakousku.

    Ale pozor, proti Švýcarům se Češi trefili pětkrát. A zdolali tak soupeře, který je na stejné úrovni jako tým kouče Miloše Říha.

    Češi slaví výhru nad Švýcarskem.

    Nakonec Česko čeká na medaili ze šampionátu od roku 2012, to Švýcarsko v minulém roce došlo v Dánsku až do finále. V něm padlo se supersilným Švédskem, ale stříbrná medaile byl na světě.

    Co by za ni Češi dali!

    Letos se to, jak ukázalo sedm duelů v základní skupině, může změnit. Medaile může, jak se říká, zacinkat.

    Češi hrají velmi dobře. Vlastně se jim nevyvedl pouze souboj s Ruskem. Jinak především proti Švédsku a Švýcarsku předvedli velkou sílu.

    Kde se bere?

    Michal Řepík uniká švýcarské obraně.

    Zatím funguje zásadní věc pro každý sport: pohyb. Češi jezdí, stačí sprinterskému tempu mezinárodního hokeje. Vypadá to jako banalita, ale v minulosti bylo právě bruslení (nejen rychlost, ale také obratnost) problémem.

    Zdá se, že tohle mužstvo je na tom dobře. To ovšem bohužel neznamená, že je na tom stejně celý český hokej, jak ukazuje porovnání extraligy například se švédskou či finskou ligou.

    Jenže o to nyní nejde. Zásadní je, že kouč Říha nachystal mančaft skvěle fyzicky. V přípravě se trénovalo až třikrát denně. Hráči se dokonce ozvali, proběhlo týmové sezení. Především borcům ze zámoří se takové dávky nezdály.

    Trenér Miloš Říha organizuje českou hru.

    Nyní to vypadá, že šlo o dobrý nápad.

    „Remcali, nebyli na to zvyklí. Někteří přišli, že třikrát denně v NHL netrénovali tři roky. My ale nastavili pravidla a každému jasně řekli, že jestli to nechce podstoupit, může z toho vlaku vystoupit,“ přiznal Říha v rozhovoru pro iDnes.cz.

    „Oni ale taky v Americe, když se tam něco vymyslí, moc nemluví. Přijedou k nám a po deseti minutách už některým něco vadí, mají připomínky. Mužstvo ale zareagovalo dobře. A je ideální, když teď vidí, že jim trénink dělá dobře a že se po něm netrápí,“ navázal.

    Kapitán Jakub Voráček dal proti Švýcarům gól a na dva nahrál.

    Dalším faktorem je produktivita. O gólech už byla řeč. Daří se tahounům, to je klíčové. První útok, vždy vzývaná součást sestavy, je vynikající. Mladík Dominik Simon zapadl mezi kladenská dvojčata Michaela Frolíka s Jakubem Voráčkem.

    Dvojice, která spolu vyrůstala ve městě Jaromíra Jágra, pak rozjela ofenzivní show. Frolík má po sedmi utkáních čtrnáct bodů: dal sedm gólů. Voráček dokonce patnáct: třikrát skóroval, dvanáctkrát nahrával.

    Podobně se dařilo naposledy Robertu Reichlovi (současnému asistentovi trenéra), jenž v roce 2001 nasbíral dvanáct bodů.

    Útočník Dmitrij Jaškin narazil jednoho ze Švýcarů tak tvrdě, že pořadatelé museli měnit tvrzené sklo nad mantinelem.

    „Nechme to být, děkuji. To nemyslím zle, ale fakt ne,“ odmítl po výhře nad Švýcarskem rozebírat svůj příspěvek šéf Voráček.

    „Je to hezký, ale ve finále je to jedno, protože když neuspějeme ve čtvrtfinále, tak se všechno nuluje,“ dodal.

    Zlatá slova. Teprve teď začíná pravé mistrovství a boj o medaile.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:42 středa 18. září 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      29
    • Sladký
      23
    • Tvl
      23
    • Haha
      22
    • Trapas
      21
    • Cože
      19
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...