Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Straka před derby: Věřím klukům sparťanským! Priske nejprve tápal, ale je ten pravý!

    Je zarytým sparťanem, v sezoně 2011/12 si ale střihl krátkou anabázi coby kouč rivalské Slavie. Nyní František Straka (64) čerstvě trénuje slovenský Trenčín a trochu ho mrzí, že v sobotu kvůli zápasu svých svěřenců zmešká derby pražských „S“. „Věřím klukům sparťanským, že to zmáknou a získají pak i titul,“ říká v rozhovoru pro Expres.cz Straka, který pak smekl před letenským lodivodem Brianem Priskem.

    Po dlouhých letech půjde Sparta do derby v roli favorita. V současné době jsou svěřenci Briana Priskeho v čele tabulky a mají dvoubodový náskok před druhou Slavií, jíž ještě nedávno fotbalová veřejnost věštila, že si letos v poklidu dojde pro ligový titul.

    „Jsem zvědavý, jak to dopadne, ale věřím klukům sparťanským, že to zmáknou a vyhrají. Jsou na koni, mají výborné sebevědomí a jsou připraveni na derby. Hraje se o klíč města Prahy i o takovou tu hrdost, kdo je v Praze jednička,“ říká na úvod rozhovoru pro Expres.cz František Straka, který aktuálně táhne za záchranou slovenský Trenčín.

    Poslední zápasy Sparty a Slavie příliš atraktivní fotbal nenabídly. Často se jednalo o bitvy plné faulů a zdržování.

    „Těžko říct, jestli to bude tentokrát hezký fotbal, nebo ne. Očekávám, že do toho kluci šlápnou a budou hrát to, co hráli v posledních zápasech. Dominance na balonu, pohyb a čekání na chybu soupeře. Sparťaní dobře vědí, že Slavia má problémy v zadních řadách. Na to se musí zaměřit a soustředit. Pokud vyhrají, nikdo se nebude ptát, jestli to byl hezký fotbal,“ tvrdí Straka.

    Bývalý trenér Teplic, Plzně či Českých Budějovic pak nastínil, co bude pro aktuálního lídra tabulky klíčové.

    „Všechno bude vycházet z dobré defenzivy, to je základ číslo jedna. Láďa Krejčí, to je dirigent, který by měl obranu kočírovat. Klíčový bude také Lukáš Haraslín, který je v top formě, a hroťáci Čvančara s Kuchtou. Ti hrají také výborně,“ odhaduje bývalý reprezentant.

    Priske na začátku tápal, ale je to dobrý trenér. Fandím mu!

    František Straka se věnoval také kouči Brianovi Priskemu, který ještě loni čelil velké kritice, ale nyní ho sparťanští fanoušci vynášejí do nebes a mluví o něm jako o „tom pravém“, který jejich klub po letech vytáhne z bídy na vrchol.

    „Všechno nasvědčuje tomu, že trenér Priske dokázal najít hráčům správné pozice. Na tom začátku to bylo spíše takové tápání, to se ale vůbec nedivím, protože poznával naši ligu a charaktery hráčů. Ten systém, který momentálně Sparta hraje, je velice účelný a dobrý. Podpis trenéra Priskeho tam je, já mu moc fandím, je to dobrý trenér. Má svou cestu a filozofii, na které to staví,“ smekl před dánským trenérem Straka.

    Tomáš Rosický a kouč Sparty Brian Priske

    Někteří experti tvrdí, že pokud Sparta derby vyhraje a bude mít tak pětibodový náskok, už je o titulu prakticky rozhodnuto. Straka je ale jiného názoru.

    „Je to jenom zápas v základní skupině, pak přijde ještě nadstavba. Nepodceňoval bych ani Plzeň, která do toho může zásadně promluvit. Pokud ale Sparta derby zvládne, bude to pro kluky obrovská psychická vzpruha, aby letos ten titul udělali. Já jim absolutně věřím,“ říká trenérský světoběžník, který má za sebou angažmá v Austrálii, na Krétě i v Libanonu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:42 sobota 12. srpna 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      38
    • Trapas
      27
    • Haha
      6
    • Sladký
      4
    • Cože
      3
    • Tvl
      3