Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vyhrocená válka se Skoty: Odveta za Kúdelu, útoky na českou hvězdu a pokuta za názor

    Češi se střetli se Skoty v Lize národů. | foto: Profimedia.cz

    Český tým v pondělí odpoledne vstoupí do fotbalového mistrovství Evropy zápasem se Skoty, papírově nejslabším soupeřem skupiny. Zároveň je ale už teď jisté, že půjde o nejvyhrocenější souboj, který parta kouče Šilhavého na letošním šampionátu podstoupí. Znovu ožívá bizarní příběh českého obránce ve službách pražské Slavie Ondřeje Kúdely, který se v Británii „proslavil“ jako rasista. Ozývají se slova o drsné odplatě, Skotové se pouští do největší české hvězdy Tomáše Součka a ozval se i náš brankář, který ve Skotsku několik let chytá. Ten za to, že nepochopil trest bez důkazů pro Kúdelu, dokonce vyfasoval pokutu a musel se omlouvat.

    Skotové dlouhodobě patří mezi týmy, kteří umí pěkně znepříjemnit život i těm nejkvalitnějším mančaftům. Jsou vždy nahecovaní, agresivní, běhaví a souboje s nimi dost bolí. O tom se čeští fotbalisté mohli přesvědčit loni hned dvakrát v Lize národů. Oba zápasy vyhráli Skotové a Češi s jejich hrou měli velké problémy.

    Pondělní utkání bude ale ještě mnohem náročnější. Důležitým faktorem budou také pochopitelně události, které se odehrály při březnové odvetě osmifinále Evropské ligy mezi skotskými Rangers a pražskou Slavií. 

    Stoper sešívaných Ondřej Kúdela měl těsně před koncem zápasu rasisticky urazit domácího záložníka tmavé pleti Glena Kamaru. Nikdo jiný údajný útok neslyšel, i tak ale český bek vyfasoval desetizápasový trest. 

    Zatímco Britové hlásají, že Kúdela je rasista a není pro to potřeba žádný jiný důkaz kromě prohlášení Glena Kamary, čeští fotbalisté jsou z bizarního skandálu, který bude brzy řešit dokonce Mezinárodní sportovní arbitráž v Lausanne, silně v šoku.

    Zlámal dostal pokutu, že se zastal Kúdely: Chtěli, abych se omluvil!

    Nedávno vyjádřil rozčarování nad tímto případem český brankář Zdeněk Zlámal, který chytá už nějakou dobu ve Skotsku, konkrétně v klubu Hearts.

    „S rasismem absolutně nesouhlasím a vymezuji se proti jakémukoliv rasistickému chovaní. V případě Ondřeje Kúdely by se však měla ctít presumpce neviny, která je jedním z hlavních pilířů západního světa. Tady je to tvrzení proti tvrzení,“ upozornil před časem zkušený gólman.

    Netrvalo dlouho a za jeho upřímná slova přišel trest. 

    „Od Hearts jsem za ten rozhovor dostal pokutu a bylo mi doporučeno se omluvit. Já si ale za svým prohlášením stojím a nevidím nic, za co bych se měl omlouvat,“ řekl Zlámal v rozhovoru pro ČTK a dodal, že podle něj ve Skotsku tato kauza stále rezonuje.

    Ondřej Kúdela tvrdí, že Kamaru rasisticky neurazil. I tak ale dostal desetizápasový trest.

    Skotové napadají hvězdu Součka: Zastáváš se Kúdely, jsi rasista!

    Za Ondřeje Kúdelu se postavil i Tomáš Souček, zástupce kapitána a největší hvězda českého výběru na letošním šampionátu.

     „Věřím, že mu nic rasistického neřekl, nikdo mu nic neprokázal, přitom ho na ostrovech spousta lidí odsoudila a od disciplinárky dostal vysoký trest na deset zápasů. Přijde mi to absurdní,“ řekl v rozhovoru pro iDnes.cz,  Souček, který kope v Anglii za londýnský West Ham.

    I on se za svá slova dočkal nepochopitelné kritiky od britských fanoušků, a to zejména na sociálních sítích. Sympatický středopolař byl mnohými okamžitě označen za rasistu.

    „Moje slova, která jsem řekl v rozhovoru, jejž jsem poskytl v České republice, nebyla pochopena tak, jak jsem je myslel. Byla vytržena z kontextu a nebyla pochopena správně. Jsem proti rasismu v jakékoli formě a jsem hrdý, že mohu dělat takový sport, který je tak rozmanitý a inkluzivní,“ reagoval na kritiku Souček na Twitteru.

    Ani to ale některým fotbalovým fanouškům z Británie nestačilo.

    „Když jsi proti rasismu, proč svého spoluhráče bráníš? Skotsko zcela po právu Čechy porazí,“ napsal Součkovi například Brit jménem Jamie Barwood.

    „Tak objasněte, co jste myslel, protože to vypadalo, jako byste ospravedlňoval rasismus,“ vzkázal českému fotbalistovi další rozzuřený britský fanoušek.

    Kapitán Darida: Forma stoupá, fanoušků se nebojíme!

    Kúdela kvůli trestu sice hrát nebude, i tak se ale mezi Brity objevují názory, že by čeští hráči měli co nejvíce pocítit agresivitu Skotů jako odplatu za údajný rasismus.

    Z českého tábora jdou ale naštěstí dobré zprávy. Svěřenci kouče Šilhavého se snaží soustředit jen na fotbal a sebevědomí jim evidentně nechybí. 

    „Už se fakt těším! S klukama v týmu víme, že příprava z naší strany nebyla bez chybičky, ale zároveň i z tréninku cítím, že forma stoupá. Myslím, že budeme dobře připravení,“ řekl před zápasem kapitán Slavie Vladimír Darida, podle něhož Čechům vůbec nevadí, že domácí Skoty požene za vítězstvím dvanáct tisíc fanoušků v hledišti.

    „Nevnímám to tak. Naopak jsem rád, že na utkání lidé budou, vytvoří alespoň nějakou atmosféru,“ tvrdí zkušený záložník.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:32 úterý 12. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      24
    • Sladký
      10
    • Haha
      9
    • Cože
      9
    • Tvl
      9
    • Trapas
      8