Hašek pro Expres: Českému hokeji pomáhat nebudu, Říhy je mi líto, Straka překvapil

Český hokej se pomalu chystá na obří změny. Zkušeného trenérského barda Miloše Říhu (61) v pozici hlavního reprezentačního kouče střídá talentovaný Filip Pešán (42). Pomáhat mu budou bývalé reprezentační opory Martin Straka a Jaroslav Špaček. Co na tyto změny říká legenda z Nagana Dominik Hašek a proč už se k hokeji nechce vracet?

Legendární český hokejový brankář Dominik Hašek si s redaktorem Expresu po Skypu povídal o svých politických ambicích, ale svěřil se mu také se svým pohledem na současné dění v českém hokeji.

Konec zkušeného trenéra Miloše Říhy Haška velmi mrzí. Je mu líto hlavně to, že kvůli koronavirové pandemii se Říha nemohl s národním týmem i fanoušky rozloučit na plánovaném světovém šampionátu ve Švýcarsku. 

Turnaj byl totiž přeložen a Říha mančaft na příští mistrovství světa připravovat nebude, role šéftrenéra se ujal mladý kouč Filip Pešán.

„Trenéra Říhu znám ještě trochu jako protihráče, když hrál za Vítkovice a za Zlín, setkali jsme se i v Rusku, je to škoda, podepsal smlouvu na dva roky. Ten druhý rok, i když měl úspěchy, ten konec byl bohužel takový, jaký byl. Je k zamyšlení, jestli by neměl dostat ještě rok, je to velká škoda, ale svaz měl jiné plány a dal důvěru mladému Pešánovi,“ komentuje dění v českém hokeji Hašek.

Mladý trenér Filip Pešán, který je spojen s největšími úspěchy libereckého hokeje, je podle Haška zajímavá volba. Velkou radost mu také udělalo, že asistenty mu budou dělat Jaroslav Špaček a Martin Straka.

„Pešán měl velké úspěchy s Libercem a uvidíme, jestli to posune i k nároďáku, protože ty úspěchy u národního týmu v posledních letech chybí. Stračena a Jarda Špaček jsou moji vynikající spoluhráči z Nagana i jiných akcí, trochu mě to překvapuje u Martina Straky, protože je to majitel klubu a funkcionář. Být asistentem trenéra na střídačce je hodně odlišná funkce. To ale neznamená, že Martin to nemůže dělat dobře. On pro ten hokej žije, v Plzni se mu daří. Ale je to úplně něco jiného,“ říká legendární Dominátor.

Ozývají se hlasy, že Filip Pešán ještě do role hlavního kouče nedorostl a že není dostatečně zkušeným trenérem. I přestože jsou podle Haška zkušenosti u hlavního kouče národního týmu důležitým faktorem, existují i jiná, možná i mnohem důležitější kritéria.

„Zkušenosti nepřeceňuji, jsou důležité, ale podstatné jsou i osobnost, charisma a znalosti člověka. Pešána jsem jako trenéra nezažil, ale Liberec trénoval dlouho, hrál s ním na špici. Žije hokejem a jsou za ním úspěchy,“ brání nového šéfa české lavičky Hašek.

Pomáhat českému hokeji nechce

Bývalého brankáře Detroitu Red Wings jsme se také zeptali, zdali by se do menší revoluce v českém hokeji nechtěl také zapojit. Haškovi se ale myšlenka návratu moc nezamlouvá.

„Kdybych takové cíle měl, už jsem se pro to dávno rozhodl. Pořád miluji hokej, hraji stále ještě pro zábavu v obraně za amatérské mužstvo Ševci Nový Knín. To mě hrozně baví. Není ve mně ale touha, že bych chtěl trénovat, dělat funkcionáře. Pardubice jsou pro mě pořád srdeční záležitost, český hokej také, když můžu, pomůžu, ale není pro mě cílem být každý den na stadionu. Navíc mým koníčkem a prací jsou teď mé nápoje Smarty a Šprt, a když chce člověk něco jet naplno, musí se tomu věnovat se vším všudy. Nemám rád polovičaté věci,“ vysvětlil nám Hašek.

Na celý rozhovor se podívejte ve videu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:42 pondělí 14. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 123
  • 52
  • 45
  • 44
  • 42
  • 37