Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Do Svobody se za obhajobu Rusů opřel Hradilek i Hašek: Podporuješ genocidu, musíš nést následky

    Obhajoval účast Rusů a Bělorusů na olympiádě, navíc dosti zvláštním způsobem. Pětibojař a člen olympijského výboru David Svoboda se například nechal slyšet, že rezoluce OSN odsuzující ruskou agresi na Ukrajině „může být mýlka“ nebo že olympijská charta už dávno nikoho nezajímá a nikdo ji nedodržuje. Za svoje slova to teď jinak oblíbený atlet schytává, a to i od spousty kolegů ze sportovního prostředí. Kajakář Vavřinec Hradilek se od něj distancoval coby další člen olympijského výboru, to legendární hokejový brankář Dominik Hašek nešetřil ostrými slovy.

    „Můj osobní názor je i v souladu s tím, jak vlastně otočil Mezinárodní olympijský výbor během toho roku a aktuálně doporučuje účast Rusů a Bělorusů. Protože dobře ví, respektive zástupci a funkcionáři vědí, že není možné tu účast zakázat a neporušit tím všechny dokumenty, ke kterým se zavázali,“ nechal se kromě dalšího slyšet Svoboda v rozhovoru pro ČT24.

    Zmínil také, že výsledky ankety mezi sportovci byly dost nejednoznačné, takže rozhodně nelze říct, že by nevole k účasti Rusů a Bělorusů byla plošným názorem.

    Jenže moderní pětibojař, olympijský vítěz a také účastník soutěže StarDance si tím naběhl na pořádně ostré vidle. Schytává to ze všech stran, ozvala se třeba i ministryně obrany Jana Černochová. Nechala se slyšet, že její resort se od Svobodových slov, kdy zpochybňuje ruské zločiny na Ukrajině, distancuje. Pětibojař je totiž dlouhodobě reprezentantem armádní Dukly.

    Servítky si ale neberou ani parťáci ze světa sportu. Kajakář Vavřinec Hradilek ještě volil diplomatické vyjádření, nechal se slyšet, že Svobodův názor rozhodně není stanoviskem Českého olympijského výboru, ačkoliv to tak bohužel vypadá. Zdůraznil, že on sám je určitě pro zákaz Rusů na olympiádě.

    To mnohem ostřejší byl tradičně legendární hokejový brankář Dominik Hašek. Do Svobody začal pálit, že svými slovy a postoji podporuje mimo jiné genocidu páchanou na ukrajinských dětech.

    „Takže pan Svoboda, zástupce komise sportovců, podpořil účast ruských a běloruských sportovců v našich soutěžích. Má na to právo. Je třeba ovšem říci, že tím podpořil ruskou propagandu, reklamu na válku, zabíjení a zločinů včetně genocidy na ukrajinských dětech a musí za to nést veškeré následky,“ napsal Hašek.

    Kromě toho se David Svoboda, jinak velice populární sportovec, dostal pod ostrou kritiku veřejnosti. Možná i kvůli tomu se nakonec rozhodl vydat prohlášení, ve kterém svoje slova v České televizi omlouvá. A na jednu stranu sice říká, že není obhájcem ruských a běloruských sportovců, ale na dalších řádcích vysvětluje, že mu právě o obranu nevinných sportovců jde.

    Také zopakoval oblíbenou frázi obhájců ruských sportovců či týmů, že politika do sportu nepatří.

    „Bohužel některá moje vyjádření vyzněla nešťastně a zřejmě způsobila zcela jiný dojem, než jak jsem to měl v úmyslu. Do domnělé pozice ďáblova advokáta ruských sportovců jsem se dostal jen svojí nemotorností v rozhovoru. Neměl jsem den. Nebojte se, nejsem na špatné straně. Odpusťte mi prosím ten úlet a nezlobte se na mě. Díky,“ uzavírá Svoboda.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:34 pátek 28. července 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      59
    • Super
      15
    • Tvl
      9
    • Sladký
      8
    • Cože
      5
    • Haha
      4