Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Na Spartě ho nechtěli, v Edenu ohrnovali nos. Jak se „psychopat“ Hovorka stal hvězdou

    David Hovorka ještě jako naděje pražské Sparty | foto: Profimedia.cz

    Na fotbalovém svatostánku San Siro chvílemi působil jako psychopat. Na krku mu vyskočily obří žíly, nasadil šílený výraz a křičel kolem sebe, až z něj šel strach. Důvod? Davidu Hovorkovi (26) se povedlo vyhrát hlavičkový souboj nad urostlým útočníkem Romeluem Lukakuem z Interu Milán. Slávistický stoper slavil, jako kdyby vstřelil rozhodující gól ve finále mistrovství světa. Ve skutečnosti se mu ale povedlo mnohem více než jen předskočit tohoto belgického obra.

    „Naše africké perly nikdy nenahradíš! Jsi příliš malý, hubený a ještě jsi hrál za Spartu!“ 

    To vzkazovali fanoušci pražské Slavie Davidu Hovorkovi (26), když v létě přestoupil do Edenu a prvně pózoval s červeno-bílým dresem. 

    Nevěřili totiž tomu, že by 179 centimetrů vysoký borec dokázal zastoupit mohutné a oblíbené stopery z Afriky Simona Deliho a Michaela Ngadeua, kteří se vydali směr Belgie.

    Jenže čísla mluví jasně. Slavia od začátku sezony dostala v soutěžních zápasech pouhopouhé dva góly. Jeden v Opavě, druhý na San Siru proti slavnému Interu Milán.

    A zvlášť proti Interu se Hovorkovi vedlo znamenitě. Patřil mezi nejlepší na hřišti. Obávaného kanonýra Romelua Lukakua nepustil do jediné šance. Vyhrával s ním jeden souboj za druhým.

    „Kdo ho viděl proti Interu hrát, tak musí snad dostat ve všech sdělovacích prostředcích tu nejvyšší možnou známku. Vyrovnal se Lukakuovi, který stál Inter zhruba dva naše roční rozpočty na celý klub. V Davidově výkonu nenajdu sebemenší chybu, až se budu dívat na video. Je to i velké zadostiučinění pro něj samotného,“ chválil svého svěřence po zápase slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

    David Hovorka se rychle stal pilířem zadních řad pražské Slavie.

    První setkání s Trpišovským

    Právě Trpišovský má na kariéru Davida Hovorky naprosto zásadní vliv. Je to jeho osudový trenér.

    Poprvé se spolu setkali na Viktorii Žižkov, kam Hovorka přišel na hostování z pražské Sparty a Trpišovský byl na samém začátku své trenérské kariéry. Klub se ocitl ve velkých finančních problémech. 

    Trpišovský tehdy kromě velkého talentu u Hovorky rozpoznal také skvělý charakter. V hlavě si ho zapsal na seznam otestovaných hráčů, které si s sebou vezme kdykoliv a kamkoliv.

    Když Trpišovský zamířil do Liberce, bylo témě jasné, že ho brzy bude následovat jeho oblíbenec Hovorka. Dorazil opět na hostování ze Sparty a opět se zařadil mezi opory týmu.

    Chybějící centimetry a kilogramy kladenský rodák nahradil zarputilostí a neskutečným výskokem.

    „Má asi největší výskok ze všech hráčů, které jsem kdy trénoval,“ sdělil na Hovorkovu adresu nedávno Trpišovský.

    V Liberci se Hovorka stal rychle oporou.

    S Libercem si Hovorka zahrál i evropské poháry. Pak ale přišlo vážné zranění, které ho v kariéře přibrzdilo.

    „Řval jsem jako želva,“ prohlásil tehdy chlapík, který jinak na hřišti neuhne před žádným soubojem.

    „Byla to pro mě nejhorší zpráva v sezoně, možná za celou dobu, co jsem v Liberci,“ vzpomínal Trpišovský na zranění svého oblíbence.

    Návrat na Letnou

    I přestože Hovorka nedoléčil těžké zranění kolene, v zimě 2017 si ho z Liberce stáhla Sparta. Nechybělo málo a na Letné se potkal opět s Jindřichem Trpišovským, ale to už je zase trochu jiný příběh.

    Ve Spartě se Hovorkovi vůbec nedařilo. Po nástupu neúspěšného italského trenéra Andrey Stramaccioniho se nejprve dostal do základní sestavy, ale brzy z ní zase vypadl. U fanoušků upadl v nemilost. Všechny neúspěchy byly házeny na něj.

    David Hovorka v dresu pražské Sparty

    Na veřejnost tehdy také prosákly informace, že to ve sparťanské kabině pořádně vře. Údajně se měl právě Hovorka na tréninku lehce poprat s hvězdnou zahraniční akvizicí Riem Mavubou.

    Pro Spartu moc malý, pro Jablonec nový šéf

    V létě roku 2018 se pro nového kouče Pavla Hapala stal Hovorka definitivně mužem na odstřel. 

    Klub upřednostnil vysokého Srba Uroše Radakoviče, který mimochodem už ze Sparty také zmizel. Hovorka zamířil opět na sever, tentokrát oblékl dres Jablonce. 

    Nejprve šlo o hostování. Hovorka ale v zeleném dresu předváděl tak skvělé výkony, že klub se dohodl se Spartou na trvalém přestupu. 

    Zkušený jablonecký kouč Petr Rada v něm viděl nového šéfa obrany. A nemýlil se! Z Hovorky se stal jeden z nejlepších obránců ligy.

    V Jablonci se Hovorka vypracoval mezi nejlepší ligové stopery.

    V létě roku 2019 po něm sáhla Slavia a šestadvacetiletý stoper se potřetí setkal se svým osudovým koučem.

    „Měl jsem ho na Žižkově i v Liberci. Je jasné, že se nám líbí,“ vysvětloval Trpišovský přestup, který se původně vůbec nezamlouval slávistickým fanouškům.

    „Český Klopp“, jak se Trpišovskému přezdívá, ale dobře věděl, co dělá.

    „Vím, že velké zápasy umí. Je jako zabiják, když jde do klece. Stříká z něj testosteron, je šťastný, že může hrát,“ nešetřil chválou na Hovorku Trpišovský. 

    A stoper mu důvěru oplácí nejlépe, jak umí.

    David Hovorka s Ondřejem Kolářem

    Na sociálních sítích už se množí omluvy fanoušků Slavie směrem k Hovorkovi.

    „Vůbec jsem mu nevěřil, ale to co předvádí? Klobouček,“ píše například jeden z nich.

    A sparťané? 

    Ti opět ironicky děkují klubovému managementu za to, že si nejslavnější český klub nechal utéct dalšího skvělého hráče, který teď válí v dresu největšího rivala.

    „My přivedeme hvězdu a uděláme z něj losera. Slavia přivede losera a udělá z něj hvězdu. U nich by zářil snad i Zahustel,“ píše jeden ze sparťanů, jehož názor koluje po sociálních sítích.

    Sparťanští fans na nadcházející derby plánují pro Hovorku a další „přeběhlíky“ menší překvapení v podobě házení plyšových krys a prasat na hrací plochu. Chtějí tím ukázat, co si myslí o charakteru hráčů, kteří vyměnili rudý dres za ten sešívaný.

    Spíše než na ně by se ale měli zlobit na ty, kteří je s klidem v srdci pustili pryč.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 čtvrtek 16. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      88
    • Haha
      53
    • Tvl
      52
    • Cože
      46
    • Sladký
      46
    • Trapas
      45
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...