Království za pivo

Pokud jsou Češi v něčem prokazatelně nejlepší na světě, je to pití piva. Úsloví „Co Čech, to muzikant” už dávno bylo nahrazeno pravdivějším „Co Čech, to pivař”. Ale jsou nejlepší také v jeho výrobě? Stačí krátká inspekce do Královského pivovaru Krušovice, aby bylo jasné, že v tomto oboru jsme na svém řemesle rozhodně nic neztratili.

Michael Kutscher

Šéf logistiky a distribuce pro Čechy, 33 let

Krušovice

Michael v Krušovicích pracuje již téměř čtyři roky. Má na starosti distribuci zboží v Čechách, to znamená skladování a rozvoz zboží k zákazníkům z distribučních center Červený Újezd (oblast Praha a okolí), Louny a Hradec Králové, a pivovarskou logistiku v Krušovicích i ve Velkém Březně. Takže ve zkratce je jeho úlohou především dodat k zákazníkům zboží, které si objednali, ve správném množství, v kvalitě, na kterou jsou zvyklí (to znamená maximální), na místo, jež si určili, za přijatelné náklady.

Jak se vám líbí v Krušovicích?

Když si člověk představí, že se tady vařilo pivo již před čtyřmi sty lety, má z toho až husí kůži. Zdejší prostředí, historické budovy, to mě upoutalo jako první, když jsem začal v Krušovicích pracovat. Opravdu to na vás udělá dojem. A tady je navíc historie spojená s moderním světem 21. století. Když se podíváte na varnu, na stáčírnu, do skladu, to všechno jsou provozy, které splňují ty nejnáročnější ukazatele 21. století.

A máte hodně mladý kolektiv.

Má to své výhody i nevýhody. Mladí lidé jsou schopni akceptovat lépe změny, na druhou stranu od zkušených kolegů se dá zase hodně naučit. Takže já jsem rád, že v týmu mám lidi, kteří jsou v pivovaru už třeba dvacet třicet let. Podle mě je u nás ideální kombinace zkušeností a mladického nadšení.

Co je nejvíce specifické na logistice v pivovarnictví? Čím se liší od jiných oborů?

Nejvíc specifické jsou vratné obaly, přepravky, láhve, sudy. Celý process jejich shromažďování a návratu do oběhu se nedá s ničím porovnat.

Na co je potřeba dávat největší pozor při distribuci? Co všechno je nutné hlídat, aby se pivo nezkazilo?

Zásadní je, abychom zákazníkovi vždy doručili čerstvé pivo, v co možná nejvyšší kvalitě. Pro tu jsou určující příznivé skladovací podmínky, především teplota a vlhkost a správné řízení zásob na našich skladech.

Jak zasáhla epidemie koronaviru do vaší práce?

Samozřejmě hodně, nemohli jsme přestat rozvážet. Velkou výzvou bylo zajistit bezpečí našim řidičům, našim závozníkům, samozřejmě i lidem v distribučních centrech, v administrativě. Zajistit ochranné pomůcky. A musím říct, že Krušovice se k tomu postavily čelem, měli jsme všeho dostatek.

Jak se bude rozvíjet pivovarnický trh v budoucnosti?

Zákazníci chtějí možnost volby, nechtějí pít celý večer světlou desítku, ale chtějí si to příležitostně okořenit nějakou apou, ipou, případně jinými speciály. Co se týká logistiky, půjdeme cestou digitalizace, automatizace.

Můžete uvést nějaký příklad?

Jsou tu například takzvané automated guided vehicles, které částečně nahradí vysokozdvižné vozíky. Naprogramují se tak, aby odebíraly z výrobních linek palety a naskladnily je na určené místo. Zatím je pouze testujeme, ale je zřejmé, že za pár let možná nebudou „ještěrky“ potřeba.

Komentáře