Jak dlouho můžete skladovat sýr v lednici? Budete překvapení!

Parmazán vydrží velmi dlouho. | foto: Profimedia.cz

Udržet pořádek v lednici je občas těžké. Málokdo však ví, že kupříkladu sýry ve skutečnosti vydrží mnohem déle, než se obecně tuší. Pokud jsou správně skladovány, přežijí některé druhy dlouhé měsíce, takže je není nutné po pár týdnech vyhazovat! A jak že to s těmi sýry vlastně je?

Sýry se obecně dělí do tří základních kategorií. Jsou to měkké, tvrdé a polotvrdé sýry. Každý druh vyžaduje speciální podmínky pro skladování, a pokud je dodržíte, ušetříte si nejen spoustu peněz, ale také pochutnání si!



Tvrdé sýry, jako je například parmazán, vydrží nejdéle. Pokud je nerozbalíte a uložíte do lednice, můžete je tam mít i déle než čtyři měsíce. Načaté potom vydrží až šest týdnů. Plíseň na povrchu tvrdých sýrů není na závadu, jen je třeba ji před konzumací oškrábat nožem.

Polotvrdé sýry, jako je kupříkladu gouda nebo eidam, vydrží nenačaté dva měsíce. Pokud jste již kousek odkrojili, můžete si na nich vesele pochutnávat další tři týdny, jsou-li v chladu.

Měkké sýry je třeba sníst poměrně rychle, protože je na rozdíl od jiných typů sýrů mohou napadnout životu nebezpečné bakterie – jako například listérie, která může způsobit i smrt. Zabalený měkký sýr, kupříkladu feta nebo cottage, vydrží zhruba tři týdny, pokud jej neotevřete. Pokud ano, spořádejte jej raději do pár dní!

Fotogalerie





Komentáře