Po dvou měsících mohly hospody a restaurace konečně slavnostně narazit sudy s pivem a pootevřít dveře hostům. Nový začátek, který znamená nová, daleko přísnější hygienická opatření, jež si musejí osvojit nejen podniky a jejich personál, ale i samotní hosté.
Samozřejmostí je dezinfekce stolů po každém zákazníkovi. Žádné ubrusy, podsedáky, slánky nebo pepřenky na stolech.
„Jídelní lístek musíme teď mít jednorázový. Pivní tácky nosíme s pivem, aby nebyly na stole. S každým pivem se přinese nový a ten starý se bez milosti vyhodí,“ upřesnil nová pravidla číšník Ladislav.
„Lidé jsou ale nadšení z toho, že mají konečně pivo v krýglu, ne v kelímku. Že si mohou posedět a být obsluhováni. Taky se těším, až si zajdu na pivo,“ doplnila v upoutávce na nový pořad servírka Dominika.
Zahrádky restaurací jsou lidem už od pondělí k dispozici, nedá se ale říct, že by se podniky mohly přetrhnout. Hosty spíše mohou počítat na prstech, na vině je nejen strach z koronaviru, ale hlavně chladné počasí a fakt, že mnozí mají stále před výplatou, pokud vůbec nějakou dostávají.
„Doufáme, že se lidé vrátí. Přestanou mít strach a zajdou na pivo a na jídlo,“ říká Ladislav. „Ty dva měsíce výpadku se nedají ničím nahradit,“ svěřil se sládek Plzeňského prazdroje Václav Berka.
Jaká bude doba pokoronavirová, záleží nejen na provozovatelích, ale i na hostech. Televize Nova si od nového pořadu slibuje pomoc při nastartování nejen hospod, ale i celého Česka.
Co teď nejvíce potřebují nejrůznější odvětví, aby se vzpamatovala? Jak je můžete podpořit vy sami a jak z toho naopak můžete těžit? O tom bude každý týden diskutovat moderátor Petr Suchoň s majiteli firem, výrobci i provozovateli služeb.
Pro začátek by možná stačilo optimální počasí. To si pak našinci cestu k pivu a oblíbené hospůdce vždycky najdou.
Fotogalerie |