„TV Prima o pornominulosti účastníka speciálních dílů k Prostřenu nic nevěděla. Navíc nám nepřísluší hodnotit minulost pana Gianfranca Coizzy. Do pořadu jsme ho pozvali jako jednoho z předních expertů na italskou kuchyni v České republice,“ řekla nám mluvčí FTV Prima Zuzana Brzáková k jeho angažmá v Prostřenu.
I když už lechtivé snímky dávno netočí, láska k televizním kamerám Gianfrancovi zůstala.
Jako na italské slovo a chutnou krmi vzatý odborník působil Coizza například v pořadu Sama doma v České televizi. Jeho kuchyní v Gourmet Academy pak prošla celá řada hvězd, které se chtěly přiučit něco z přípravy pokrmů z Apeninského poloostrova a přilehlých ostrovů. Ať už to byla Dara Rolins, nebo třeba Vica Kerekes.
Letos v únoru v Dolních Chabrech otevřel italskou restauraci A posto. Stalo se tak pouhé dva týdny před vyhlášením nouzového stavu a uzavřením všech restaurací. I tak se majitelé rozhodli, že se nenechají odradit. Po dobu koronavirové krize pekli domácí pečivo a připravovali pizzu s sebou pro místní obyvatele.
A nyní se situace obrací a místní se vracejí na zahrádku na kávu, pizzu a víkendové grilování.
„Vzniká zde úplně nové místo, jehož součástí jsou všichni, kteří zde bydlí. Všichni mají možnost se zapojit a podílet se na jedinečném místě pro svůj život. Mohou si vytvořit svá komunitní pravidla a rodinnou atmosféru. Při otevírání restaurace během koronakrize to bylo krásně znát,“ řekl Gianfranco Coizza.
Osobně peče domácí chleba, nakládá maso a vaří přesně jako na Sardinii, aby všem bylo dobře. Symbolický je proto i název A posto. V překladu znamená, že „všechno je tak, jak má být, všechno je v pořádku“.
Přesně tak byste se měli coby hosté cítit i nad každým chodem sezonního menu. Sám Gianfranco sice horuje pro italské jídlo, najde si ale místo i pro tuzemské pochoutky.
„Mám rád českou kuchyni, když je jídlo děláno srdcem, a ne pouze jako past na turisty. Rozdíl shledávám v kvalitě potravin a vášní pro vaření,“ svěřil se před časem v rozhovoru pro Lidovky.cz.
„Vlastně bych rád viděl více snahy ke znovuobjevení kvalitního českého jídla, co se týká tradice i inovativnosti. Zaměřit se více na kvalitní čerstvé suroviny než vidět na každém rohu parodii na pizzerii,“ dodal Ital.
Fotogalerie |