Neděle 5. dubna 2020, svátek má Miroslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • jít naiDNES.cz

    Ochránce zvířat na baterky: Vojtek kapra nejí kvůli zabíjení, ale vinnou klobásou nepohrdne

    Josef Vojtek sice nejí kapry, protože mu je jich líto, ale vinnou klobásu si dá. Ví, že je kvůli ní také zabito zvíře? | foto: Pavel Dvořák

    Frontman skupiny Kabát Josef Vojtek (54) je milovníkem zvířat a rád to dává najevo. Sám má tři psy, nechce jíst na Vánoce kapra, protože je to podle něj týrání, jenže si hezky pošmákne na vinné klobáse. Ví vůbec, z čeho je pochutina původem z Bavorska složená?

    Zpěvák Pepa Vojtek dorazil na tradiční vánoční večírek Divadla Broadway, kde hraje v několika muzikálech, se svou ženou. Hned u vchodu se zarazil u kádě s kapry, kteří se mačkali ve vodě a na místě vám je i naporcovali.

    To nemohl Josef ani vidět, prý proto se rozhodl, že o Vánocích nebude jíst kapra ani žádnou jinou rybu, ale od manželky Jovanky si nechá osmahnout vinnou klobásu.

    „Já nejím kapra, ale vinné klobásy. Kapra nejím, je mi jich kluků líto, že musí umřít,“ řekl Pepa s úsměvem v rozhovoru pro Super.cz.

    Samozřejmě je od něj hezké, že myslí na utrpení kaprů, ale uvědomuje si, že kvůli vinné klobáse umřelo také zvíře? Vypadá to, že si protiřečí, asi i kvůli tomu, že kapra vidí živého v kádi, ale prase, krávu, někdy i jehně při zabíjení kvůli vánoční pochoutce nevidí.

    Josef Vojtek sice nejí kapry, protože mu je jich líto, ale vinnou klobásu si...

    Josef Vojtek sice nejí kapry, protože mu je jich líto, ale vinnou klobásu si dá. Ví, že je kvůli ní také zabito zvíře?

    Jeho výrok, že nejí kapra kvůli týrání a zabíjení, ale vinnou klobásu si s klidným svědomím dá, se už stal virálem. 

    Z čeho je vinná klobása složená?

    Vinná klobása rozhodně není ze sójy, jak si možná Pepa Vojtek myslí.

    Vinná klobása rozhodně není z vína.

    Vinná klobása je tradiční českou specialitou, která se tak trochu podobá bílé bavorské klobáse, je ale mnohem jemnější a není tak kořeněná. Plní se do přírodního skopového střívka a základem pravé a poctivé vinné klobásy je 50 % vepřového masa, 15 % hovězího masa a přibližně 10 % libové vepřové kýty

    To vše doplněné bílým pečivem (rohlíky, housky či veka) namočeným v mléku či smetaně se špetkou muškátového oříšku a květu, citronové kůry a samozřejmě muškátového vína. 

    Recept na chutnou vinnou klobásu

    Vinná klobása rozhodně není ze sójy, jak si možná Pepa Vojtek myslí.

    Ingredience (4 porce):

    • 800 g vinné klobásy
    • hladká mouka na obalení
    • špejle
    • olej

    Postup:

    1. Vinnou klobásu stočíme do jednotlivých šneků a napříč propíchneme špejlemi.
    2. Zavinuté klobásy obalíme v hladké mouce a vyskládáme je do pekáče s rozehřátým olejem.
    3. V troubě všechny porce pak upečeme, při teplotě kolem 190 °C, po obou stranách, dorůžova.

    Fotogalerie

    Premium

    KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

    Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

    Premium

    Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

    Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

    Premium

    Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

    Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

    Komentáře
    Vezmeme vás na titulní stranu
    Neděle 5. dubna 2020, svátek má Miroslava
    • schránka
    • Přihlásit Můj účet
    EXPRES

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • jít naiDNES.cz