„Letos jsem připravila naprosto exkluzivní vaječný likér, který jsem uvařila ve spolupráci s likérkou Svachovka, která pro mě uvařila skvělý rum, který v kombinaci s vanilkou a smetanou dodal likéru nenapodobitelnou chuť. Brzy v e-shopu,“ lákala Iveta Fabešová na svém Instagramu a jejím fanouškům se začaly sbíhat sliny.
Když však zjistili cenu, mnohým z nich klesla čelist a chutě zase rychle zaplašili, za půllitrovou lahev zájemci dají úctyhodných 450 korun.
Fabešová před časem svůj recept pro Český rozhlas „odtajnila“. Není nijak složitý ani převratný, na 0,5 litru je potřeba: 125 ml kondenzovaného mléka, 70 g cukru (je jedno, jestli použijeme moučkový cukr, nebo krystal), vanilkový lusk, mléko, 2 žloutky, 1 panák hnědého rumu, 1 panák brandy.
Museli byste použít velmi drahé suroviny, abyste se ceně 450 korun alespoň přiblížili. Drtivá většina ale do domácího vaječného koňaku nedává exkluzivní rum ani brandy, aniž by to na výslednou (a Čechy tolik oblíbenou) chuť mělo markantní vliv.
Známá cukrářka, která nedávno měla své sladké okénko v pořadu Zdeňka Pohlreicha, si však stojí za svým a pro někoho přemrštěné ceny hájí.
„Zákazník musí pochopit, že poctivý a dobrý žloutkový věneček, který bude hvězdou každé oslavy, prostě nemůže stát 20 korun. I přemýšlení zákazníků se musí změnit,“ říká v rozhovoru pro DVTV s tím, že za dobrý a kvalitní zákusek si musí mlsný zákazník připlatit.
Sluší se dodat, že v kavárnách IF stál zákusek v průměru 170 korun. V luxusní cukrárně Myšák za půllitrovou lahev zaplatíte pětistovku, za vaječňák z IPPA Café dáte 490 korun, u Skály vyjde likér bez vajec na 259 korun. A to se vyplatí?
Fotogalerie |