Zatímco Zdeněk Pohlreich vyčaruje z uzeného kolena hned dvě hlavní jídla, za něž by se nemuseli stydět ani v jeho restauraci, jeho kolegyně Iveta Fabešová v pořadu Šéfem za pár minut ze zbytků rozhodně nepeče.
Známá cukrářka se v jednom z dílů zřejmě chtěla zavděčit partnerovi pořadu a dezert barevně sladila s kuchyňským robotem KitchenAid. Jen tak mimochodem, na ten by české hospodyňky musely obrátit hodně starých rohlíků a zvadlé zeleniny, aby na něj ušetřily, jeho cena začíná na 13 tisících korunách.
Fabešová divákům připravila malinové tartaletky,a jak je jejím zvykem, recept v žádném případě neošidila. Otázkou je, co na něj říkali všichni ti, kdo chtěli při vaření a pečení ušetřit. Do Francií inspirovaného receptu padlo nejen dost mandlové mouky, kilo vyjde asi na 260 korun, ale i malin.
Těžko říct, jestli to nedomysleli dramaturgové pořadu, nebo kde se stala chyba, v každém případě připravovat v polovině listopadu dezert z půl kila malin, to je hodně bohatýrský nápad. Například v Makru vyjde vanička čerstvých plodů o 125 gramech na 50 korun a to je ještě velmi příznivá cena. Na tartaletky ale padnou minimálně čtyři vaničky malin, to pokud jimi budete chtít plnit a ještě zdobit v závěru.
Není pochyb o tom, že tartaletky chutnaly báječně, tedy pokud je člověk nespálí nebo neošidí.
Když se Zdeněk Pohlreich následně vytasil s recepty se starším pečivem, divák možná čekal i dezert tomu odpovídající. Místo toho ale přišel průvan v peněžence. Nikdo neříká, že Fabešová měla dělat žemlovku alias nenáviděnou nebo milovanou zemlbábu.
I když proč ne, rehabilitovat jídlo zošklivené školní jídelnou, navíc v sezoně jablek, hrušek a švestek, je možná lepší nápad než čarovat z mandlí a malin. Navíc v době, kdy každý volá po sezonnosti a regionálních potravinách...
Fotogalerie |