Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jičínský okupační horor: Opilý Polák střílel do Čechů, pak si zahrál v dokumentu

    Na 7. září 1968 obyvatelé Jičína nezapomenou. Polský voják Stefan Dorna večer rozpoutal teror, který stál dva Čechy život. | foto: Josef Knopp

    Zásadní část okupace Československa v roce 1968 se odehrála v srpnu, když na naše území vtrhly armády zemí Varšavské smlouvy. Obyvatelé Jičína však mají tuto temnou část naší historie spojenu s úplně jinou událostí. 7. září se tam pětice polských vojáků opila a jeden z nich pak spustil vražedné běsnění, které dva Češi nepřežili a další tři byli zraněni. Pachatele soud poslal nejdříve na oprátku, jenže nakonec se po patnácti letech dostal na svobodu. A zahrál si dokonce v dokumentu, kde před kamerou mává nad svým činem rukou!

    Sovětští a především polští vojáci se v českém Jičíně začali usazovat jen pár dní po vpádu vojsk Varšavské smlouvy. O idylickém soužití s místními však rozhodně mluvit nemůžeme. Protože se zde promenádovali, jako by jim snad město patřilo, vztahy se naopak brzy začaly znatelně vyostřovat.

    Polská strana ovšem varování té české nedbala, situace tak začala poměrně rychle eskalovat, až došlo na nejhorší. Na událost, kterou starší obyvatelé Jičína jen tak z hlavy nevyženou.

    7. září se na noční toulky centrem města vydala pětičlenná skupina polských vojáků, značně posílená zřejmě z domova dovezeným alkoholem. Prošli kolem dvou mladých českých párů, dorazili na křižovatku a pak se mezi nimi strhla hádka o to, zda budou pokračovat v nočním tahu, nebo se vrátí do kasáren.

    Jednomu z nich, teprve jednadvacetiletému Stefanu Dornovi, najednou nečekaně ruply nervy. Vytáhl zbraň, namířil ji na své kolegy a dva z nich přitom postřelil. Další dva se kvapem rozeběhli směrem ke kasárnám pro pomoc, jenže Dorna mezitím svou agresi obrátil směrem k opodál stojící čtveřici.

    Vojska Varšavské smlouvy přijíždí do Jičína.

    Začal střílet i po nich, přičemž Janu Jenčkovou a Jaroslava Veselého trefil do nohou. Poté k vyděšeným Čechům došel a druhé ženě, která postřeleného Veselého utěšovala, nařídil, aby se otočila. Jakmile to udělala, naprosto chladnokrevně do mladíka vystřílel deset ran. Obě dívky ještě k tomu okradl.

    Druhý mladík, Vítězslav Klimeš využil nepozornosti opilého vojáka, z místa se vytratil, zastavil první automobil a vyrazil k nejbližší stanici Veřejné bezpečnosti. Mezitím se však na místě střelby objevili jeho rodiče, kteří bydleli v jednom z okolních domů a o svého syna měli strach. Jakmile vyšli z domu, vrah začal pálit i po nich. Otce postřelil, matka Zdena okamžitě zemřela.

    S oběťmi Stefana Dorny se loučily tisíce lidí.

    Než na místo dorazila polská hlídka, stihl útočník Stefan Dorna postřelit ještě další ženu, jež projížděla v automobilu. Pak už ho vojáci naštěstí zpacifikovali.

    Smrti unikl, zahrál si v dokumentu

    Poláci poté zarytě odmítali naléhání Čechů, aby byl Dorna vydán spravedlnosti v naší zemi. Místo toho ho neprodleně odvezli za hranice.

    Zprvu se zdálo, že mu to nijak nepomůže – u vojenského soudu vyfasoval hrdelní trest. Jenže ten mu byl jen po chvíli změněn na doživotní žalář a z toho se nakonec vyklubalo pouhých patnáct let. V roce 1983 byl Dorna propuštěn za dobré chování.

    Jen těžko představitelný šok pak zažili přeživší jeho řádění a příbuzní obětí, když pak vraha zahlédli v dokumentu Cesta ke křižovatce, který události z osudného večera mapuje. Vrah se v něm zbavuje odpovědnosti s tím, že měl „upito“.

    „Voják, který tehdy střílel, ve filmu zhruba tvrdil, že ho to mrzí, ale že situace byla složitá a on za to, co se stalo, necítí odpovědnost,“ popsala později jičínská historička Hana Fajstauerová.

    Stefan Dorna žije dodnes, je mu jednasedmdesát let a události ze 7. září 1968 zjevně hodil za hlavu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:54 neděle 16. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      11
    • Super
      10
    • Cože
      9
    • Trapas
      7
    • Sladký
      6
    • Haha
      5
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...