Velká porce rýžových nudlí, restované kuřecí maso a zelenina. To je jídlo, které si v asijské restauraci nebo v bistru všichni rádi dáme.
Někde ale pořídíte vydatnou porci už za 70 korun, jinde stojí i dvojnásobek. Expres zjišťoval, jestli se to vyplatí a zároveň jsme si položili otázku, jestli jsou lepší klasické nebo pad thai.
1. Pad Thai z Modrého zubu - 175 Kč
Pad Thai na rozdíl od klasických obsahují ještě rybí omáčku, buráky a limetku nebo citron na zakápnutí, ještě třeba čerstvou jarní cibulku. Je tedy jasné, že to bude větší chuťová bomba, než obyčejná klasika.
I tak si ale říkáme - pořád jsou to prostě nudle, tak proč stojí skoro dvě stovky?
Je fakt, že Pad Thai z Modrého zubu je asi to nejlepší, co jsme v rámci testu ochutnali. Porce je opravdu vydatná, masa je dost a jídlo je skvěle ochuceno. Cena nám ale i tak přijde dost vysoká, a tak to zůstane spíš sváteční záležitostí.
2. Pad Thai ze Sushi Time - 125 Kč
Jak už název napovídá, Sushi Time se specializuje spíše na sushi, i Pad Thai si tu ale můžete dát.
Za malou porci dáte 125 korun a nutno říct, že je to skutečně malé. Chuť je sice dobrá, ale s masem se tu také dost šetří a klíčky by zasloužily s pokrmem promíchat už v pánvi.
Takhle to vypadá, že na ně mistr kuchař zapomněl a na poslední chvíli je přisypal do krabičky. Spíše nedoporučujeme.
3. Nudle z restaurace Macao&Wok - 109 Kč
Čínská restaurace Macao&Wok na Náměstí Republiky je proslulá už od 90. let. Zajímavá je tím, že kromě pokrmů poevropštělé čínské kuchyně, na které jsme zvyklí, nabízí i tradiční čínská jídla, za která by se v Číně nemuseli stydět.
Nudle jsou z poledního menu za 109 korun a je jich poctivá porce. Nejsou přesmažené a kromě dostatečného počtu kuřecích kousků jsou v nich tenké stroužky čerstvé mrkve a cukety, šlehané vajíčko a ještě mungo výhonky.
Chuťově jsou velmi dobré, zelenina je křupavá a vše je tak, jak by mělo být... Mnohá bistra by si je měla vzít za vzor. Palec nahoru!
4. Nudle z bistra Li De na Andělu - 79 Kč
Klasické čínské bistro nepříliš vábného vzhledu nabízí nudle ve variantě „po thajsku“ za 79 korun, normální varianta je o 10 korun levnější.
Rozdíl je patrně jen v tom, že v „thajských“ nudlích je přidaná feferonka.
Nudle jsou hodně mastné. Maso je pokrájeno na větší kousky a v nudlích je vmíchaný klasický mrkvovo-zelný salát, který v čínských bistrech nalezneme téměř všude. V chuti dominuje sojová omáčka a chilli. Není to nic moc, ale za slušné peníze je alespoň relativně velká porce, která zasytí.
5. Nudle z Wok Express - 65 korun
Bistro Wok Express mezi klasickými čínskými restauracemi dominuje například serveru DameJidlo.cz, proto jsme ho také otestovali. Rýžové nudle z kuřecím masem stojí 65 korun, když si je chcete nechat dovézt, je to už 125 korun.
Co se chuti týče, dost se podobají předchozímu vzorku. Slušná porce velkých kousků masa, celkově obří nálož, která by nakrmila dva, mrkvovo-zelný salát coby „zelenina“, hodně sojovky. Tyhle nudle jsou ale možná o něco méně mastné. V cenové kategorii při osobní koupi ujdou, za 125 už ne.
Celkový výsledek
Pokud jsou nudle s kuřecím masem vaším kocovinovým jídlem, předpokládáme, že zůstanete u klasických a levnějších, sojovkou prolitých variant.
Jestli máte ale opravdu rádi asijskou kuchyni, jednoznačně doporučujeme si připlatit právě třeba v Modrém zubu. Tam si na tomhle pokrmu můžete opravdu pochutnat.