Příběh lásky Čaputové a jejího „culíka“: Prezidentku sbalil bývalý skin a pankáč

Cesty lásky jsou nevyzpytatelné! Ještě loni byla současná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (46) šťastná po boku fotografa a umělce Petera Konečného. Jejich vztah ale náročné období nevydržel a prezidentka skončila na vše sama. Před časem se ale objevil nový muž, který Čaputové opět po delší době vykouzlil úsměv na tváři. Co je Juraj Rizman (44) zač a jak jeho sbližování s Čaputovou probíhalo?

O tom, že má Zuzana Čaputová už nějakou dobu nového přítele, se delší čas spekulovalo. Slovenský server Topky.sk ale veškeré dohady ukončil poté, co zveřejnil snímek z romantické procházky. 

Čaputové dělal doprovod Juraj Rizman, který je na Slovensku známý zejména coby aktivista a významná tvář hnutí Greenpeace. 

„Ano, jsme spolu. Je to velmi osobní, a proto pokud dovolíte, více se k tomu nebudu vyjadřovat,“ řekl výše uvedenému serveru Rizman.

Rizman se okolo slovenské prezidentky Zuzany Čaputové nezačal „motat“ až v posledních měsících. Dlouhé roky patří mezi její dobré přátele. 

Čaputová mu důvěřovala natolik, že po svém zvolení z něj dokonce udělala svého poradce. Věnoval se oblasti životního prostředí. 

Juraj Rizman, nový partner slovenské prezidentky Zuzany Čaputové

Jakmile se jeho přátelství s Čaputovou změnilo ve vážný vztah, dal výpověď a v současné době pracuje v kanceláři politika Juraje Šeligy.

Kvůli Čaputové změnil image?

Své přátele dokonce na sociálních sítích Rizman překvapil tím, že před pár dny shodil svůj charakteristický culík. Je dost možné, že tuto zásadní změnu image udělal právě kvůli Čaputové. 

Rizman jistě chce po boku prezidentky vypadat více seriózně a nerad by, aby ho média a veřejnost měly zaškatulkovaného pouze jako „culíkatého aktivistu“.

„To je život,“ vzkázal na Facebooku svým udiveným kamarádům, kteří mu kvůli fešnému culíku přezdívali Steven Seagal.

Juraj Rizman je novým partnerem Zuzany Čaputové.

Sígr, skin a pankáč

Než se Rizman stal bojovníkem za životní prostředí, byl poněkud problémovým studentem. Alespoň takto ho vykreslil slovenský novinář Karol Sudor v projektu Světlo pod peřinou.

„Juraj vyrůstal v bratislavském Novém Městě. Učit se mu vůbec nechtělo, ale měl hodně energie, stále něco vymýšlel. Po škole vždy nejradši hodil tašku velkým obloukem někam do kouta a místo psaní úkolů běžel ven. Více než učení ho bavilo jezdit s kamarády na kole anebo hrát s nimi na dvoře fotbal a hokej,“ píše o Rizmanovi Sudor.

Když se Rizman rozhodoval, kam půjde studovat, viděl svou kariéru ve sportu. Byl to velmi talentovaný cyklista a začal tedy chodit na sportovní gymnázium. Brzy se ale jeho sny rozplynuly, Rizman se s tím prý smiřoval velmi těžce a nevěděl, co se sebou.

„Chytila ho muzika. Začal poslouchat různé hudební styly a podle toho zapadat do různých partiček, ne vždy s nejlepší pověstí. Nezůstalo jen u hudby. Juraj rány dával i dostával. Za necelé dva roky stihl být skinem, pankáčem, metalistou, depešákem i čímkoliv jiným. Vystřídal snad všechny hudební styly světa,“ píše o Rizmanovi slovenský novinář.

Jeho kamarádi dopadli špatně, on se stal aktivistou

Trvalo to chvíli, ale v Rizmanovi se poté něco změnilo. Nejspíše pomohlo to, že na vlastní oči sledoval, jak špatně dopadli někteří jeho kamarádi z party. 

Nechtěl skončit jako oni, šel do sebe, začal se zajímat o životní prostředí a dostal se do organizace Greenpeace, kde působila i Zuzana Čaputová. Tam se z nich prvně stali kolegové.

Nejprve začal jako běžný dobrovolník, poté se vyprofiloval v předního aktivistu, fotografa, mluvčího a nakonec i ředitele této organizace na Slovensku. Dnes už Rizman pro Greenpeace nepracuje, poslední roky působí v organizaci Via Iuris, která se věnuje právu a spravedlnosti.

Máte pocit, že je vám název organizace povědomý? Ano, figurovala v ní i současná prezidentka Zuzana Čaputová. Byla programovou ředitelkou a měla na starosti zejména projekty v oblasti justice. Poté se rozhodla naplno věnovat advokacii.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:16 úterý 22. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 97
  • 93
  • 54
  • 50
  • 43
  • 39