Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Žraloci v Řecku překvapili. Itálii děsí krabí invaze, Slovinsko zase „svědiví“ plži

    Žraloci v Řecku? Podle svědků se nedaleko břehů objevují stále častěji. | foto: Koláž Expres.cz

    Letošní turistická sezona v Evropě je hodně turbulentní. Jako by nestačily rekordní teploty, které kontinent rozpálily už v červnu a následné požáry, jež děsily nejen v Řecku, ale i v Portugalsku. O slovo se hlásí i všemožná mořská havěť, která o sobě dává vědět. Samostatnou kapitolou jsou pak žraloci, kteří se objevili u břehů Španělska, Chorvatska i v Řecku, navíc na místech, kde to nebývalo zvykem.

    Koncem června řecký rybář Yiannis Geladas u břehů ostrova natočil pravděpodobně žraloka mako neboli žraloka krátkoploutvého, který je považován za nejrychlejší druh tohoto dravce na světě. Dokáže plout rychlostí až 70 kilometrů za hodinu.

    Žralok na záběrech elegantně plave podél lodi, která ho příliš nezajímá. Komentář rybáře u videa ukazuje na velké překvapení. „První žralok, kterého jsem kdy viděl v našich vodách,“ svěřil se deníku The Mirror a doplnil, že zvíře nebylo vůbec agresivní. Naopak bylo klidné a plavalo vedle lodi jako delfín.

    Žraloci mako jsou podle vědců spíše samotářští, dokážou plavat na velmi dlouhé vzdálenosti a většinu svého života tráví hledáním potravy a partnerů. Je považován za nejrychlejší druh tohoto dravce na světě. Dokáže plout rychlostí až 70 kilometrů za hodinu. Spatřit tento druh je velmi vzácné, protože se stal obětí průmyslového rybolovu a mezinárodního obchodu s ploutvemi.

    Od té doby se na sociálních sítích objevila celá řada videí, která informují o tom, že moře v okolí řeckých břehů docela žije a ani žraloci nejsou výjimkou!

    Krabí invaze

    Na Apeninském poloostrově aktuálně děsí více krabi modří. Představují tak velký problém, že se řeší už i na národní úrovni. Italský ministr zemědělství Francesco Lollobrigida dokonce oznámil rozsáhlou dotaci rybářům ohrožených krabem i na projekty zaměřené na likvidaci krabů. Vláda chce takto rozdělit zhruba 69,7 milionu korun.

    „Musíme hovořit i o tom, jak kraba propagovat a zvýšit zájem o něj v italské kuchyni, čímž bychom proměnili problém v příležitost,“ nechal se slyšet pro televizi RAI.

    V Jadranu se dost rozšířil krab modrý. Problémy s ním hlásí Itálie i Albánie.

    Město Chioggia se této příležitosti už chopilo. Na konci srpna připravuje vůbec první festival modrého kraba. O kraby rozhodně nebudou mít nouzi. Každým dnem totiž na severu Jaderského moře a v deltě Pádu rybáři vyloví přibližně 12 tun kraba modrého. Na enormní výskyt korýše to ale nemá velký vliv.

    Agresivní krab modrý přitáhl do Středozemního moře z Atlantského oceánu. V mělčích vodách se mu daří hlavně v posledních několika letech, kdy se moře oteplilo. Běžně žije v Mexickém zálivu a ve Spojených státech je považován za typickou součást přímořské kuchyně. Některé americké společnosti proto o italské kraby projevily zájem s tím, že je velmi rády odkoupí.

    „Svědiví“ plži

    Turisty, kteří letos zamířili do Slovinska, zase potrápili drobní plži, kteří jim znepříjemňovali koupání. Na trnovku kónickou (Creseis acicula), která se letos enormně přemnožila, upozornilo na sociální síti slovinské Akvárium Piran.

    „V moři můžeme vidět lehce narůžovělé obláčky drobných jehliček. Pokud vás to při plavání pálí a svědí, mohou za to jejich zhruba centimetrové jehličkovité krunýře,“ popsali pracovníci akvária.

    Plže do Jaderského moře dle slovinského Národního ústavu biologie unáší proudy z jižnějších částí Středomoří. Jedná se navíc o teplomilné organismy, uvedl portál N1. Živí se pak především planktonem a pro člověka nejsou nebezpeční. I když koupání mu znepříjemnit mohou...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:43 pátek 8. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      17
    • Sladký
      17
    • Cože
      8
    • Haha
      7
    • Trapas
      6
    • Tvl
      4