Hřib obhajuje koronavirový stůl na Karlově mostě. Už v dubnu přitom varoval před druhou vlnou

Ještě na jaře pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) varoval před příchodem druhé vlny koronaviru a Pražanům vzkazoval, že je třeba se dostatečně připravit. Zároveň obhajuje sousedskou slavnost u obřího stolu pro dva tisíce lidí, kteří se symbolicky loučili s koronavirem. Že to nebyl dobrý příklad, primátor odmítá a ze špatných čísel obviňuje vládní politiky.

Pražský primátor Zdeněk Hřib už na začátku koronavirové krize varoval, že vln může na Českou republiku udeřit několik a právě podzim bude velkou zkouškou nejen pro Prahu. 

„Dosud jsme se nesetkali s takovouto epidemií, všechny plány předpokládaly zastavení epidemie na zhruba desítkách případů. Musíme se připravit na to, že by se mohla tato epidemie znovu rozběhnout na podzim,“ řekl nám tehdy primátor.

O několik měsíců později posvětil akci, která měla oslavit nejen loučení s koronavirem, ale i odložit ochranné pomůcky a rozvolnit opatření.

Místo aby Zdeněk Hřib z pozice autority připomínal, že rozhodně není dobojováno a blíží se kritický podzim, stal se prakticky tváří akce, která Pražany na Karlův most lákala.

„Prostřený stůl na Karlově mostě byl v souladu s tehdejšími opatřeními hygieny. Nešlo o žádné nedodržování pravidel,“ uvedl primátor, který ze situace v Praze viní pouze vládu.

Ve skutečnosti už během jednání zastupitelstva zaznívaly otázky, zda primátor neměl více jednat v rámci vlastního města a nečekat pouze na rozhodnutí vlády.

„Vláda vyslala jasný signál: Koronavirus jsme porazili, jsme nejlepší na světě, opatření jsou již zbytečná. Nelze se pak divit, že to lidé chtěli oslavit. To byla jednoznačně komunikační chyba vlády,“ pokračoval Hřib, který se snaží od akce dávat za každou cenu ruce pryč.

„Tu akci neorganizoval magistrát a není pravdivé ani vaše tvrzení, že jsem akci udělil záštitu. Já jsem o ní jen řekl, že podpoří domácí turismus,“ dodal primátor.

Jedním z argumentů je snaha Pražanů opět se volně nadechnout. Jenže netřeba se tvářit tak, že lidé v Praze žili mnoho měsíců zcela zarouškováni a teprve na Karlově mostě se mohli volně nadechnout.

Řada Čechů opatření ignorovala i během velikonočních svátků, kdy bylo nejdůležitější chovat se zodpovědně. Tehdy byl Hřib kritický a lidem vzkázal, že si všiml, že jsou méně ostražití a porušují doporučené zásady. Klíčové podle něj bylo nebrat situaci na lehkou váhu. Zřejmě nezbývá než počkat, s jakým postojem přijde primátor v následujících týdnech.

Primátor dává od akce ruce pryč, přestože byl vlastně jednou z jejích tváří.

Výhodou Prahy mohlo být, že ji má nyní pod palcem vystudovaný lékař, který situaci nepodcení a zároveň na ni dokáže nahlížet racionálně.

Místo toho se Zdeněk Hřib raději účastní politických hádek na sociálních sítích, které mu jako regionálnímu politikovi dávají šanci oslovovat vládní politiky, konkrétně nejčastěji premiéra Andreje Babiše, s nímž má primátor dlouhodobě napjaté vztahy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 27. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 68
  • 26
  • 25
  • 18
  • 17
  • 15