Kolik to stálo, pane primátore? Hřib se chlubí vyznamenáním webu, která zveřejňuje mrtvé duše

Zdeněk Hřib (Piráti) se velmi rád a často chlubí všemožnými úspěchy. Tentokrát své fanoušky s radostí informoval o tom, že byl vybrán mezi nejlepších pět primátorů Evropské unie. Mnoho Pražanů nechápe, za co se Hřib dočkal takového ocenění, protože například dopravní situace v hlavním městě má pod jeho vedením k ideálu na míle daleko. Netrvalo dlouho a bystrým lidem se podařilo prokouknout, odkud vítr fouká! Pražského primátora totiž ocenil projekt, který vyvolává pochybnosti. Webovou stránku provozuje chorvatská neziskovka se sídlem v Záhřebu s nedohledatelnou minulostí. Není ani jasné, jaká byla kritéria hodnocení a kdo koho hodnotil. Webová stránka navíc vydává modely z fotobanky za reálné lidi v anketě!

„Byl jsem vybrán mezi top 5 primátorů EU! Za chytrá řešení pro město, rozvoj infrastruktury nebo boj proti klimatickým změnám,“ chlubil se na Facebooku nadšený Zdeněk Hřib.

„Takové ocenění člověka potěší, lhal bych, kdybych říkal, že ne. Vnímám to hlavně jako motivaci do další práce a potvrzení, že jdeme správnou cestou,“ dodal pražský primátor, který přitom od obyvatel hlavního města často slýchá kritiku.

Lidem z Prahy se dlouhodobě nelíbí zejména velmi špatná dopravní situace, kterou Hřib zřejmě považuje za vedlejší problém, v jeho očích mají přednost věci, jako je například třicetiminutová jízda na kole zdarma nebo senzory na tříděný odpad.

Není tak divu, že mnoho zvídavých Pražanů se začalo pídit po organizaci Mayors of Europe, kterou doteď nejspíše nikdo neznal. Na první pohled stránka působí jako laciný projekt, jímž si chce šéf magistrátu vylepšit pošramocené renomé. 

Všímaví diskutéři si všimli, že firma původem z Chorvatska působí na první pohled velmi pochybně. Na svých webových stránkách má například fotografie stažené z fotobanky, které vydává za snímky reálných lidí.

Legrácek na toto téma už je plný Twitter i Facebook.

„Nejlepší je ta část, co vypadá jako z webu no name kryptoměny, kde lidé z fotobanky měnu chválí,“ píše jeden z diskutérů. 

„To není jako z fotobanky, to je z fotobanky,“ reaguje Jan Provazník, který celou věc nejspíše odhalil jako první a přidal i jasný důkaz v podobě fotografie muže, jenž se objevil na výše uvedeném webu coby Edgar z Berlína.

„Na stránce ‚About‘ jsem třeba našel i paní Helenu, která si na web odskočila hned z focení pro fotobanku,“ vtipkuje Martin Hložek.

Být nejlepší za 200 tisíc

Je přinejmenším zvláštní, že z webových stránek organizace není možné vyčíst, kdo pro firmu pracuje. V sekci kontakty je pouze jakási chorvatská adresa. Zakladatelem platformy má být jistý Vanja Sertić.

Není divu, že si lidé myslí, že nešlo o žádné ocenění, ale o zaplacené PR. „Kolikpak nás to stálo, pane primátore?“ ptají se někteří Hřiba.

Například marketingový expert Martin Jaroš v jedné z diskuzí na Facebooku nastínil, že podle jeho odhadů mohla tahle „legrace“ stát magistrát až 10 tisíc dolarů (214 tisíc korun)!

„Bylo by zajímavé vědět, kolik za tohle ocenění magoš zaplatil. Nám tyhle obskurní ceny obvykle nabízejí za kulantní poplatek 10 tisíc dolarů, výhra v příslušné kategorii je garantována. Vždycky jsem si říkal, že do těchto cen můžou jít jen opravdu zoufalé firmy nebo zoufalí politici, a vidím, že jsem měl pravdu,“ píše v diskuzi Jaroš.

Projekt, který vyznamenal Zdeňka Hřiba, se původně věnoval adventu v jedné chorvatské vesnici, jak je poznat z metadat stránky webu.

Web z chorvatské vesnice

S podrobnější analýzou přišel PR specialista Jakub Splavec. Podle něj už samotný název projektu a jeho interpretace budí pochybnosti. Web totiž uvádí pouze pět „náhodně vybraných“ politiků. Nezahrnuje žádné další. 

„Proč tam není report o primátorech Brna a Ostravy?“ ptá se Splavec. 

Nikde na stránce ani v reportu není napsáno, že se jedná o žebříček, a nejsou tam vysvětlena kritéria. Dokonce i report je nazván Best of 21 s podtitulem Mayors of Europe. O nějakém hodnocení není v dokumentu ani slovo. 

„Samotný ‚report‘, na který odkazuje sám Hřib, je psán jako čisté PR a nezakládá se na žádných pevných datech,“ pokračuje Splavec ve své zprávě. 

Dalším problémem je to, že web nemá zveřejněnou žádnou vyhodnocovací metodiku, na jejímž základě by se dala hodnotit relevance projektu. 

„Pokud si pak otevřeme metadata projektu, uvidíme, že původní obsah byla tisková zpráva o jakémsi adventu v chorvatské vesnici,“ dodal analytik.

„Dělal jsem v minulosti žebříčky projektů jako Město pro byznys a Místo pro život. Každý z nich musel transparentně zveřejnit metodiku vyhodnocování a hodnoticí kritéria. Stejně tak muselo být jasné, kdo a pro koho hodnocení uděluje. Tady se toho moc nedočteme,“ uzavírá Splavec.

Nikdo nic neplatil, reaguje Hřibova poradkyně

Kauzy si všímají už i pražští politici. Například šéf pražské buňky hnutí ANO Ondřej Prokop se bude ptát vedení, kolik ta „legrace“ stála. 

„S kolegy se budeme na zastupitelstvu ptát, zda Praha nebo některé její organizace do této chorvatské PR organizace poslali peníze daňových poplatníků,“ poslal vyjádření v textovce.

Redakci Expres.cz poskytla vyjádření tisková mluvčí a zároveň poradkyně pražského primátora Zdeňka Hřiba Martina Vacková.

„Mayors of Europe je chorvatská informační a analytická platforma, kterou provozuje Centrum pro politické analýzy v Záhřebu. Primárně sleduje uplatňované postupy a pozitivní příklady práce mnoha evropských měst. Bez ohledu na to, zda jsou to malé, nebo velké obce. Mimochodem také zveřejňuje pozitivní příklady praxe od Londýna až po Ostravu,“ sdělila nám Hřibova poradkyně, která rázně odmítla spekulace, že by Praha za tuto anketu něco zaplatila.

Zdeněk Hřib byl oceněn i renomovaným webem Politico a důvody ocenění jsou v tom reportu a ty jsou nezpochybnitelné. Praha ani Piráti nikdy této platformě nic neplatili,“ dodala mluvčí pražského primátora.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 9:58 pondělí 16. května 2022. Anketa je uzavřena.

  • 137
  • 65
  • 18
  • 11
  • 10
  • 8