Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dusno mezi Hradem a magistrátem? Prezident Pavel odmítl tiskovku s Hřibem, chtěl vystoupit sám

    Prezident Petr Pavel s delegací magistrátu, kterou vedl náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib. | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

    Oficiální návštěva Prahy zavedla prezidenta Petra Pavla mimo jiné i na stavbu metra D, která je v plném proudu. Jenže byť se kompletní politická delegace na fotografiích z tunelu usmívá, atmosféra měla být podle několika zdrojů poněkud dusná. Týmy Pražského hradu a magistrátu se totiž neshodly na pořádání společné tiskové konference, kterou měl chtít náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib. Jiný spor se měl rozhořet už předtím, a to na poradě, kde se plánovalo složení delegace.

    Oficiální návštěva prezidenta v hlavním městě byla velmi očekávanou událostí, za vlády Miloše Zemana nebývala zvykem. Kroky Petra Pavla vedly třeba do školy s převahou romských dětí či na stavbu nové linky metra.

    Právě návštěva „déčka“ si vyžádala zřejmě největší pozornost, jedná se o nákladný a dlouho diskutovaný projekt. Zřejmě i proto si měl tým náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba naplánovat společnou tiskovou konferenci se samotným Pavlem. Jenže na tu nedošlo.

    Podle informací Expresu dal prezidentův tým Hřibovi košem, chtěl pouze sólové setkání s novináři, na němž by Petr Pavel zhodnotil kompletní návštěvu Prahu. Nejen exkurzi do tunelu, kde bude jezdit nové metro.

    „Pan náměstek Hřib měl zájem, aby na místě proběhla společná tisková konference, tuto nabídku jsme ale odmítli, protože jsme od začátku plánovali individuální vystoupení prezidenta Pavla pro novináře k shrnutí celého dvoudenního výjezdu do Prahy, nikoliv pouze vystoupení k návštěvě metra D, které se má zúčastnit i pan náměstek Hřib. Tuto informace jsme už během plánování výjezdu s předstihem komunikovali Magistrátu hlavního města Prahy i všem ostatním partnerům,“ řekla Expresu prezidentova tisková mluvčí Markéta Řeháková.

    Prezident Petr Pavel

    Zda kvůli neshodě mezi oběma týmy mělo dojít i na menší či větší výměnu názorů, nesdělila. A stejně tak ani mluvčí magistrátu Vít Hofman.

    „Pokud chcete ověřit informace o konkrétních osobách, doporučuji se obrátit přímo na ně. O změně v konání tiskové konference informoval přímo Hrad a jistě není nic zvláštního, když se program podobných návštěv operativně upravuje,“ sdělil nám.

    Redakce kontaktovala i samotného Zdeňka Hřiba, ten ale do vydání článku neodpověděl.

    Exkurze s prezidentem do tunelů chystané linky metra měly podle našich informací provázet dohady již od začátku. Když se plánovala, mělo o účast zájem více zástupců magistrátu, než kolik náměstek pro dopravu povolil.

    „Ano, to mohu potvrdit, někdo tam jít nesměl,“ sdělil redakci zastupitel Ondřej Prokop z hnutí ANO, zatímco pražský radní pro finance Zdeněk Kovářík uvedl, že se podobných dohadů o tom, kdo si bude moci jít udělat fotku s prezidentem, odmítá zúčastnit.

    Prezident Petr Pavel, primátor Bohuslav Svoboda

    „Mě píárové hrátky nezajímají. Nejsem tady přes focení a velké akce, to se musíte ptát jinde,“ řekl nám pražský politik, který metro D navštěvuje poměrně často vzhledem k tomu, že má v gesci kontrolu financování projektu.

    Že probíhalo něco jako výběrové řízení na prohlídku metra s prezidentem, nám potvrdil i další radní, Martin Sedeke za ODS.

    „Za sebe mohu říct, že jsem na seznamu vyvolených nebyl, protože jsem v současné době nemocný. Vím, že se na radě řešilo, kdo půjde na prohlídku, protože počet míst byl omezen, a to především kvůli požadavkům prezidentského týmu, především jeho ochranky. Do toho tunelu nemohla jít neomezeně velká delegace. Čistě obecně se takto řeší každá větší návštěva Prahy, a pokud je počet míst limitován, nemůže jít každý z vedení Prahy, a pak hledá se shoda. Někdy to může být složité,“ přiznal Sedeke.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:57 pátek 27. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      58
    • Trapas
      13
    • Super
      12
    • Cože
      4
    • Sladký
      4
    • Tvl
      3