Chtějí sejmout Hřiba. Změna je možná už v červnu, pro je i Pospíšil

Pod pražským primátorem Zdeňkem Hřibem se kývá židle. Podle informací Echa24 je situace tak aktuální, že by k jeho sesazení mohlo dokonce dojít během červnového zastupitelstva. V kuloárech pražského magistrátu se má aktuálně jednat o nové koalici, ve které se s Hřibem a „jeho“ Piráty prý již nepočítá!

Poslední pražské volby sice vyhrála ODS, k moci se ale nedostala. Po volbách v roce 2018 koaliční smlouvu podepsali Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu, čímž se do čela hlavního města dostal právě Zdeněk Hřib.

Dva roky po volbách může ale dojít k možné změně. Hřibovi koaliční partneři nejsou podle všeho s jeho prací dlouhodobě spokojeni a již nyní se má jednat o nové koalici, ve které se s Piráty a Hřibem už nepočítá.

Tomu je nejvíce vyčítáno, že se více než problémům hlavního města věnuje zahraniční politice, marginálním problémům a vlastnímu PR. Ačkoliv již uplynula polovina jeho volebního období, spousta zásadních témat, které Pražany trápí, zůstala nevyřešena.

A právě toho chtějí využít zastupitelé ODS, která volby v Praze sice vyhrála, ale neměla možnost sestavit vlastní zastupitelstvo.

Podle informací webu Echo24 podala Občanská demokratická strana oficiální nabídku klubu Spojené síly pro Prahu na tvorbu nové koalice, která by měla podobu ve složení Spojených sil pro Prahu s Prahou sobě za podpory ODS. A zdá se, že by to mohlo i dopadnout.

Informace o nabídce z ODS potvrdil i šéf klubu Spojených sil a europoslanec TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Souhlasíme s tím, co říkají naši kolegové z ODS, že pirátští radní nejsou zcela výkonní. Pokud by mělo dojít k nějaké změně, musí se jednat o změnu koncepční a předem připravenou. Žádný chaotický útok. Navíc musí dojít k dohodě tří stran a pan Čižinský se projevuje vůči Pirátům méně kriticky. V tuto chvíli ale žádnou dohodu nevidím,“ řekl pro Echo24 Pospíšil s tím, že mu nejde o destabilizaci Prahy. Naznačil ale, že Hřib není podle něj dobrý primátor.

„Žádný primátor ani starosta není úspěšný, když se denně nevěnuje problémům svého města a obce. To ničím nenahradíte. Každodenní mravenčí práci komunálního politika nenahradí sebelepší PR. To primátorovi vytýkám a shoduji se s tím s ODS,“ dodal Pospíšil.

Ačkoliv za Hřibem a jeho koalicí stále stojí Jan Čižinský, už na červnovém zastupitelstvu by mohlo dojít k jeho odvolání. Kromě hlasů ODS a části vládnoucí koalice s jeho prací nejsou spokojeni ani zastupitelné hnutí ANO.

„Určitě bych pro to ruku zvedl. Nejsme spokojeni s tím, jak primátor vystupuje. To si ale musí udělat obrázek každý sám. Všechny problémy, které se dříve kritizovaly u (primátorky) Adriany Krnáčové (ANO), jsou nyní v násobném měřítku. Můžeme to vzít od řízení zastupitelstva, komunikace s opozicí až přes problémy s dopravou a různé nápady. I ten styl vystupování, kdy hlavní roli hraje arogance,“ cituje Echo24 šéfa klubu ANO Patrika Nachera.

Přestože s práci primátora Zdeňka Hřiba údajně nejsou spokojeni někteří zastupitelé iniciativy Praha sobě, jejich šéf Jan Čižinský Hřiba stále podporuje.

„Podporujeme tuto koalici, protože je pro Prahu nejlepší. Změny v koalici může chtít někdo, kdo to s Prahou nemyslí dobře. Tato koalice je to nejlepší, co jsme mohli vytvořit. Když se podíváte na práci našich lidí, je na nich vidět, že ji odvádějí dobře,“ řekl Čižinský.

Dojde v červnu k odvolání Zdeňka Hřiba, nebo protentokrát přežije vlastní politickou smrt? To ukážou následující dny.

Zatímco kluby ODS, Spojených sil pro Prahu a ANO, které nejsou s Hřibem spokojeny, mají dohromady 39 zastupitelů, Piráti a Praha sobě jich mají jenom 26.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:26 neděle 4. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 157
  • 42
  • 41
  • 38
  • 37
  • 37