Zemřel šéf IKEA Kamprad: Prarodiče byli ze Sudet, hodně pil a hajloval

V jednadevadesáti letech v sobotu zemřel jeden z nejbohatších lidí na světě Švéd Ingvar Kamprad. Že vám to nic neříká? Jeho modrožluté obchoďáky IKEA ale znáte určitě. Zakladateli sítě čtyř stovek obchodů v padesáti zemích světa se v životě nevyhnuly kontroverze. Časopis Forbes jeho majetek před dvěma lety odhadl v přepočtu na 70 miliard korun. Do konce života dění ve firmě výrazně ovlivňoval okem přísného zákazníka a kvalitáře.

Fenomenální úspěch švédského „krále ložnic a kuchyní“ spočíval v konceptu stavebnice, kterou si zákazníci snadno přepraví a vcelku nenáročně smontují sami doma.

Vymyslel model jednoduchého a praktického výrobku a zároveň systém obchodu, který umožňuje výrobky udržovat na relativně nízkých cenách. Nejsme luxusní firma, chceme oslovit většinu – to je naše motto,“ hlásal Kamprad, který firmu založil v době druhé světové války.

Také jeho manažerské recepty byly prosté. „Neznám lepší způsob vedení lidí než jít příkladem. Pro mě by bylo nepřijatelné cestovat první třídou, kdybych věděl, že kolegové jsou v turistické,“ říkal ke své proslulé šetrnosti. Typický pro něj byl odpor k firemnímu elitářství, známý byl pro své neformální vystupování.

Úspěch Kampradovi nezkazily ani skandály. Za to, že v mládí koketoval s fašismem, se veřejně omluvil jako za největší chybu svého života. V kajícném dopise zaměstnancům napsal: „Sami jste byli mladí. A možná po dlouhé době najdete ve svém mládí něco, o čem si nyní myslíte, že to bylo směšné a hloupé.“

Obhájit se dokázal i v 80. letech, kdy se ukázalo, že je desítky let závislý na alkoholu. Přiznal diagnózu „kvartálního pijáka“ – na radu lékařů totiž každé tři měsíce pití na pár týdnů přerušil.

Společnost IKEA Kamprad založil v roce 1943. Její název odvodil z počátečních písmen svého jména, názvu farmy, kde se narodil (Elmtaryd), a vesnice, v níž vyrostl (Agunnaryd). Původní náplní byl prodej všeho možného – rámů k obrazům, hodinek nebo výrobků z nylonu. V roce 1947 Kamprad zařadil do nabídky i nábytek a v roce 1951 se už soustředil pouze na toto zboží – vydal také svůj první katalog, který dodnes vychází v početném nákladu.

Kamprad, jehož prarodiče pocházejí ze Sudet, z oblasti poblíž Mostu, navštívil bývalé Československo poprvé už v 50. letech. Svůj první obchod v České republice jeho firma otevřela v roce 1991. Nyní na českém trhu provozuje čtyři obchodní domy, dva v Praze a po jednom v Brně a v Ostravě. Nedávno oznámila, že v centru Prahy letos otevře pátý, menší obchod, jehož hlavním cílem bude inspirovat zákazníky.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:09 pondělí 28. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 7
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4