Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hrad válčí s ČT: Asociál a ostuda, píše Mynář Dvořákovi, který chce zvyšovat poplatky

    Hradní kancléř Vratislav Mynář se pustil do ředitele České televize Petra Dvořáka. | foto: koláž Expresu

    Před pár týdny spolu seděli na VIP tribuně v pražském Edenu a všechno si mohli vyříkat z očí do očí, namísto toho teď po sobě Vratislav Mynář a Petr Dvořák štěkají přes internet. Hradní kancléř napsal šéfovi České televize hodně ostrý dopis, ve kterém se směje jeho slovům o snaze Hradu sesadit jej z čela ČT, ale především odsuzuje snahy zvyšovat během krize koncesionářské poplatky. O co přesně v tomhle sporu jde?

    Oba dostali po účasti na zápase Slavie s Leicesterem, kam se obyčejný člověk dostat nemohl, cejch papalášů. Rozhodně to ale hradního kancléře Vratislava Mynáře a šéfa České televize Petra Dvořáka nijak nesjednotilo.

    Dvořák krátce poté poskytl rozhovor Hospodářským novinám, v němž mluvil o tom, že několik radních ČT bylo na svoje posty nastrčeno Pražským hradem i některými politickými stranami, jimž vadí, že o nich televize mluví kriticky.

    „Vítr vane z Hradu,“ řekl Dvořák a prohlásil, že právě parta kolem Mynáře už nabízí jeho post.

    Kromě toho šéf České televize mluvil o plánech postavit novou budovu pro zpravodajství za půl miliardy korun. Aby na ni televize vydělala, je podle něj potřeba zvýšit koncesionářské poplatky. 

    Dvořák zmínil částku 150 korun měsíčně, což je podle něj 5 korun denně, a to žádného českého občana přece nezabije.

    Šéf České televize Petr Dvořák

    Právě na tato slova se rozhodl Vratislav Mynář reagovat otevřeným dopisem (jeho celé znění si můžete přečíst ZDE), který sdílel i mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček. 

    Kancléř se v něm nejprve v podstatě vysmál Dvořákovým slovům, že ho Hrad má chtít sesadit.

    „Vážený pane řediteli, dovoluji si formou otevřeného dopisu reagovat na vaše výroky týkající se údajné snahy Hradu o vaše odvolání, které považuji za úsměvné a v rámci snahy o zachování vaší důstojnosti je ani nebudu dále rozvádět,“ napsal nejprve Mynář.

    Pak už se zaměřil na tu část o zvyšování koncesionářských poplatků. A servítky si rozhodně nebral.

    „Nejen státní pokladna trpí pod tíží koronavirové krize. Čím dál více doléhají nutná opatření i na všechny občany této země. Velká část z nich přišla o zaměstnání, úspory a troufám si říct i o životní pohodu a jistotu. Kdo musel před dvěma lety vážit každou korunu vydanou z rodinného rozpočtu, ji dnes musí dvakrát či třikrát převažovat,“ píše Mynář s tím, že bychom se zaprvé stali světovým unikátem a zadruhé je podle něj výše koncesionářských poplatků v porovnání s ostatními zeměmi nadstandardní.

    Vratislav Mynář se svým šéfem Milošem Zemanem

    „Váš návrh považuji v souvislosti s výše popsaným za naprosto asociální, šokující a mimořádně ostudný. Stejně jako vaše plány na výstavbu nových budov za půl miliardy korun. Váš povzdech nad tím, že vám nebyla Radou ČT schválena mimořádná odměna ve výši dvou milionů korun, už v této konstelaci nápadů považuji spíše za třešničku na mimořádně nepovedeném a uvnitř nahnilém dortu,“ vzkazuje Dvořákovi Mynář.

    V závěru dopisu hradní kancléř šéfa České televize vyzval, aby se zasadil o učinění koncesionářských poplatků dobrovolnými, jestliže tvrdí, že ČT má u koncesionářů podporu a zvýšení poplatku by akceptovali.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:23 sobota 3. července 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      98
    • Trapas
      7
    • Haha
      5
    • Cože
      3
    • Sladký
      2
    • Tvl
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

    jít naiDNES.cz