Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Volební debakl sociální demokracie: 4 scénáře, jaký osud může čekat ČSSD

    Bohuslav Sobotka má nad čím přemýšlet. Jeho ČSSD na celé čáře prohrála krajské volby. Jak se s tím její předseda vypořádá a jakou cestou se strana vydá? | foto: iDNES.cz

    Krajské volby skončily neslavnou porážkou pro sociální demokraty. ČSSD, která minulé čtyři roky vládla v devíti krajích, dokázala vítězství obhájit jen v jižních Čechách a na Vysočině, její klíčoví kandidáti pohořeli a je jasné, že strana se nyní nachází na rozcestí. Odhadli jsme pro vás Čtyři možné scénáře, které by mohly předznamenat osud české sociální demokracie.

    1. Bohuslav Sobotka zůstane v čele strany a vyhraje parlamentní volby

    Toto je scénář, který si bezpochyby současné vedení ČSSD přeje nejvíce, bohužel se ale s ohledem na okolnosti nejedná o scénář příliš pravděpodobný. Bohuslav Sobotka po volebním debaklu sice uznal porážku, zároveň ale prohlásil, že se soustředí hlavně na volby do poslanecké sněmovny, které se konají příští rok.

    Podaří se Sobotkovi být v čele vlády i další volební období?

    Sobotka dal jasně najevo, že z prohry v krajských volbách nemíní vyvozovat žádné důsledky. Pro to, aby i za rok vedl ČSSD v nezměněné podobě do parlamentních voleb a strana získala větší, než současnou ani ne dvacetiprocentní, podporu a zvítězila by bylo potřeba zmobilizovat co nejvíce voličů a zízkat zpět i ty, kteří se letos uchýlili k volbě hnutí ANO. Je otázkou, zdali toto Sobotka se svým týmem dokáže.

    2. Bohuslav Sobotka zůstane v čele strany a v parlamentních volbách ČSSD potopí

    Scénář který se jeví být pravděpodobným, a před kterým v rozhovoru pro Expres varoval i bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek, odráží nulovou sebereflexi Bohuslava Sobotky a jeho neschopnost přiznat si, že strana pod jeho vedením jen ztrácí preference. Sobotkovo sveřepé setrvání na postu předsedy by tak mohlo znamenat pro sociální demokracii pomyslný polibek smrti.

    Sobotka krajské volby příliš nezvládl. Porážka u těch sněmovních by ale mohla být ještě mnohem drtivější.

    ČSSD neustále ztrácí na oblibě. Někdejší voliči zklamaní zkostnatělou a neinvenčnín politikou strany přecházejí ke středovějším stranám jako hnutí ANO, Starostové nebo i k druhému koaličnímu partnerovi KDU-ČSL. Část rovněž volí protiimigrační strany. Ve volbách do poslanecké sněmovny reálně hrozí, že ANO ČSSD převálcuje ještě drtivěji než v krajských volbách a situace by mohla dopadnout i tak, že sociální demokraté by po delší době skončili v opozici. Pro stranu by to mohl být začátek konce.

    3. Michal Hašek využije situace a připraví druhý puč, kterým sesadí Bohuslava Sobotku

    Dnes již téměř bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek byl dalším z těch, kteří v barvách ČSSD ve volbách pohořeli. Post neobhájil a skončil až na 3. místě. Jenže Hašek není předseda strany a není nic lehčího, než neúspěch ČSSD jako takové hodit právě na Sobotku. Ostatně se stranickým pučem má Hašek již zkušenosti.

    Michal Hašek již jednou za pomoci Miloše Zemana zkoušel Bohuslava Sobotku svrhnout. Pokusí se o to i podruhé?

    Hašek je vůdčí osobností proruského křídla ČSSD spolu například s Jaroslavem Foldynou nebo Stanislavem Humlem. Pochopitelně se tak těší větší podpoře u prezidenta Miloše Zemana, než Sobotka, kterému Zeman nemůže zapomenout stará příkoří. Současná situace by mohla přispět k tomu, že pokud by Hašek zpunktoval druhou tajnou lánskou schůzku, mohlo by se mu povést, na rozdíl od té po minulých sněmovních volbách, Sobotku svrhnout a ČSSD ovládnout. Co by bylo pak ale nejspíše neví ani sám Hašek.

    4. Bohuslav Sobotka odstoupí a strana prodělá kompletní restart

    Ač to tak v současné době nevypadá, Bohuslav Sobotka by mohl zhodnotit fakt, že ČSSD se pod jeho vedení nezadařilo už ve třetích volbách, uznat porážku a odstoupit z předsednického křesla. Tím by dal prostor pro kompletní restart sociální demokracie, obměnu jak zastaralého programu, tak neatraktivních osob ve vedení a začít tak novou kapitolu v životě ČSSD.

    Je jihočeský hejtman Jiří Zimola tím, kdo by mohl představovat novou budoucnost ČSSD?

    Do popředí by se mohly dostat nové tváře, jako například jihočeský hejtman Jiří Zimola, který jako jediný suverénně uhájil svou pozici. Mladí a neokoukaní úspěšní politici z regionů by dokázali sociální demokracii dodat svěží vítr do plachet, opět z ní udělat vůdčí sílu české levice a získat zpět ztracené voliče. Změna pořádků a odstřihnutí se od starých zprovanovaných špiček podobně pomohlo i například ODS, tudíž je nadějí i pro sociální demokraty.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 úterý 7. února 2017. Anketa je uzavřena.

    • Super
      16
    • Haha
      14
    • Trapas
      13
    • Sladký
      9
    • Tvl
      9
    • Cože
      8