Horáček poděkoval Romům za hlasy. Za jejich těžký život prý může společnost

Neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček promluvil prostřednictvím serveru Romea.cz k romským voličům, z nichž velká část dala svůj hlas právě jemu. Poděkoval jim za podporu a vyzval je, aby ve druhém kole rozhodně nevolili Miloše Zemana. Se ztrápeným výrazem pak celou společnost obvinil z toho, že čeští Romové žijí v těžkých podmínkách.

O podporu ze strany romské menšiny se Michal Horáček zasloužil především angažovaností v problémech začleňování Romů do společnosti. Během své kampaně například prohlásil, že jejich integrace by měla být jednou z priorit. 

Zpravodajský server Romea.cz dal kandidátovi po neúspěšných volbách prostor, aby romskému národu poděkoval. Toho Horáček využil k emotivnímu projevu a podle starostlivého výrazu lze usuzovat, že ho problémy Romů skutečně trápí.

Milí romští přátelé, jsem rád, že jsem vás mohl navštěvovat během své kampaně. Prosím vás, neignorujte druhé kolo volby. Pan inženýr Zeman není člověk, který má na srdci vaše zájmy. Jděte volit a zvolte protikandidáta. Jestli chcete nějakou mou radu, za sebe říkám, prosím vás, dejte svůj hlas profesoru Drahošovi,“ nabádal Romy k volbě kandidáta, jemuž hned po prvním kole nabídl aktivní podporu.

„Dostal jsem od Romů tolik krásných vzkazů, až mě to dojímalo. Vždycky jsem říkal majoritní společnosti: prosím vás, někdo se narodí v těžkých podmínkách, možná se nedostane mezi majoritní děti a má pak hroznou ztrátu v první třídě vůči ostatním,“ pokračoval Horáček emotivním tónem.

Následně pak obvinil celou společnost z toho, že právě ona Romům těžké podmínky vytváří.

„Je to strašná vina celé společnosti. Já jsem zásadně pro to, aby romské děti byly v první třídě úplně souřadné těm, které měly větší štěstí, že vyrostly v trochu jiném prostředí,“ naznačil, že romské děti jsou vůči ostatním diskriminované.

Na závěr dodal, že by se společnost měla napravit a dát Romům šanci, abychom nadále neplýtvali talentem, který se v nich skrývá. „Já vím, že tady plýtváme talentem tolika, zdůrazňuji tolika lidí. Tahle společnost má před sebou velký úkol: aby jim dala šanci.“

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:02 úterý 15. května 2018. Anketa je uzavřena.

  • 533
  • 50
  • 37
  • 23
  • 20
  • 9