Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pivo ledvinám neškodí, pozor si dejte na přehnané pití vody, říká přední nefrolog

    Pivo ledvinám neškodí, říká přednosta Kliniky nefrologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice Vladimír Tesař. Vyvrací i mýtus, že je třeba denně vypít i tři litry tekutin. | foto: Koláž Expres.cz

    Denně vypít tři litry vody, lahev mít pořád při sobě, protože žízeň číhá všude, a když se hodinu nenapijete, zaděláte si na vážné problémy s ledvinami? Zatímco učitelky ve školách a školkách úpí, že dětští svěřenci na střídačku upíjejí z lahví a pořád courají na toaletu, odborníci zdvihají varovný prst. Prolévat se vodou s vidinou toho, že budete automaticky štíhlejší, krásnější a bude vám to pálit jako Einsteinovi, to tak úplně neplatí. Podobně jako mýtus, že pivo, káva i ostrá jídla jsou pro ledviny hotovým jedem.

    Češi vypijí nejvíc piva na světě a mnohé z nich logicky zajímá, jestli si tak zadělávají na problémy s ledvinami, které údajně pivo vyloženě nesnášejí. Nebo jestli naopak jdou kondici životně důležitého orgánu naproti a utužují jeho zdraví tím, že pravidelně pozvedají půllitr.

    „Je to docela bezpečný nápoj, pivaře zklamu, výrazně prospěšný nápoj to není. Ale z pohledu ledvin je lepší si dát pivo než víno, dostanete do sebe víc tekutin,“ říká v rozhovoru pro časopis Téma zakladatel a přednosta Kliniky nefrologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Vladimír Tesař.

    „Pivo je harmonický nápoj, má v sobě minerály a malé množství alkoholu. Tudíž určité malé množství piva není na škodu,“ potvrdil nefrolog Vladimír Teplan pro server iDnes.cz.

    Jedinou potravinou, která ledvinám vyloženě prospívá a hojně z toho těží farmaceutické koncerny, jsou brusinky. Ty sice škodlivé bakterie nezničí, mohou však zabránit tomu, aby se přichytily na sliznici močového měchýře.

    A kolik je tedy doporučená denní dávka tekutin? Opravdu se musíme tahat s lahvemi všude, kam se vrtneme, a je třeba dbát na to, abychom do sebe „poslali“ tři litry tekutin?

    „Stačí vypít 1,5 litru denně, další tekutiny přijmeme v potravinách. Nižší příjem vede ke snížení objemu cirkulující krve, což ledvinám škodí, protože se méně prokrvují,“ doplnil profesor Tesař s tím, že neexistují žádné doklady o tom, že by vypití tří litrů vody denně mělo na organismus pozitivní vliv. Člověk by ale podle něj měl zohlednit aktuální počasí i fyzickou námahu, při níž se potřeba tekutin zvyšuje.

    K opatrnosti a zlaté střední cestě vyzývá, i co se pití minerálních vod týče, těch doporučuje maximálně půl litru denně, u dětí samozřejmě méně. S ledvinami naopak moc nesouvisí ostrá jídla ani střídmé pití kávy, ta ledvinám spíš prospívá.

    „Dlouhodobě může nadměrné přijímání tekutin poškodit ledviny, srdce, oběhový aparát. U zdravého člověka je to navíc záludné tím, že poškození orgánů vůbec nemusí být vidět. Například u ledvin to až do pozdního stadia nepoznáte, protože se pořád nějak přizpůsobují,“ varuje nefrolog Vladimír Teplan, který říká, že pít tři čtyři litry denně nemá smysl. Hovoří dokonce o novém fenoménu, aquaholismu.

    „Lidé závislí na pití vody většinou s sebou nosí velké lahve vody, ať jdou kamkoli. Zdůvodňují to tím, že potřebují doplnit tekutiny a vysvětlují, co všechno dělají, že se hodně potí a tak dále. Aquaholismus je taková nejnevinnější narkomanie,“ doplnil Teplan. 

    Odborníci na ledviny se pak shodují v tom, že škodí nadměrný příjem soli. „Její spotřeba je v Česku vysoká. Průměrně jí každý zkonzumuje 15 až 20 gramů, já bych množství snížil o polovinu. Nesolit vůbec, to ale taky není řešení. Pokud máte příjem pod sedm gramů denně, také se vystavujete riziku,“ varuje prof. MUDr. Vladimír Tesař.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:59 středa 21. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      56
    • Haha
      20
    • Tvl
      19
    • Cože
      16
    • Sladký
      16
    • Trapas
      15
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...