Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rakušan se ohradil proti Okamurovi a spol: Víc ochranky než diskutujících? Ani náhodou!

    Už dvakrát debatoval s občany „bez cenzury“ a pořádně se přitom zapotil. Ministr vnitra Vít Rakušan čelí urážkám, pokřikům, naposledy se v Sokolově tváří v tvář střetl se svým velkým odpůrcem a známou tváří dezinformátorské scény Jiřím Černohorským. Také čelí kritice, že v sále bylo více členů jeho ochranky než občanů. To ale Rakušan pro Expres rázně odmítl.

    Sedmdesát lidí, ale z toho jenom třicítka diskutujících. Jinak policie, Rakušanova ochranka a zástupci médií. Takové obvinění se na ministra sneslo po pondělí debatě v Sokolově.

    Na sociálních sítích se ozval i šéf SPD Tomio Okamura, podle kterého se Vít Rakušan stejně jako zbytek vlády občanů bojí a měl by rezignovat.

    Zvýšený policejní dohled se ostatně řešil už v Karviné. Někteří poukazovali na to, že byl ministr obklopen policisty v civilu, z nichž si někteří měli diskutéry natáčet, a venku stáli dokonce ozbrojení policisté.

    Expres.cz přímo u Rakušanovy kanceláře zjišťoval, jak se věci s jeho ochrankou na debatách vlastně mají. Ptali jsme se na konkrétní počet, ten ovšem prý ani ministrův tým nezná.

    „Co se týče zajištění ochrany ministra vnitra (podobně jako dalších chráněných osob), tu primárně zajišťuje Ochranná služba Policie ČR. Konkrétní počet nasazených policistů ochranná služba z bezpečnostních důvodů nesděluje a nemůžeme vám jej tedy poskytnout. Celou akci nicméně zajišťovalo hnutí STAN, nikoliv Ministerstvo vnitra,“ uvedl Rakušanův mluvčí Ondřej Krátoška.

    Vít Rakušan vyrazil na další debatu bez cenzury, tentokrát do Sokolova.

    Proti nařčení, že by v Sokolově bylo více „ministrových“ policistů než debatujících občanů, se nicméně rázně ohradil.

    „Podle našich informací činila kapacita sálu přibližně sto osob a počet členů ochranné služby v žádném případě netvořil většinu přítomných,“ zdůraznil Krátoška.

    Vít Rakušan si k debatám vybírá především odloučené regiony, kde vůči vládě panuje největší odpor. Další zastávkou bude legendární mostecká Severka, kam zamíří 12. února.

    Fotogalerie