Pro stromeček do lesa raději nechoďte, mohl by se vám pěkně prodražit

Přípravy na Vánoce jsou již v plném proudu a nezbytnou součástí vánoční výzdoby je stromeček, pod kterým se budou vyjímat všechny dárky. Jestliže si říkáte, že nebudete za stromek utrácet v obchodě a nějaký si sami uříznete v lese, raději si tento nápad dobře rozmyslete. Krádež stromku v lese by se vám totiž mohla pěkně prodražit.

Vánoční stromeček je jedním ze symbolů Vánoc. Právě pod ním nalezneme dárky a nazdobený stromek nám zkrášluje interiér ve svátečním období. Jeho koupě není v dnešní době úplně levná záležitost, ale pokus o obstarání si stromku na vlastní pěst by mohl vyjít ještě dráž.

Stromky v oficiálním prodeji přijdou podle velikosti a druhu na 300 - 1500 korun. Mnoho lidí zvláště na venkově však každoročně pro stromek vyráží do lesa, kde si nějaký vhodný uřízne a odnese domů. Tento postup se ale při odhalení může krutě vymstít.

Pracovníci lesní správy mají každoročně plné ruce práce s vánočními zloději stromečků. V případě dopadení pachatele může lesník uložit až 15 tisíc korun pokuty, což se nezřídkakdy i děje. Důležité je si uchovávat od koupeného stromku účtenku, neboť v případě podezření může dojít i k prošetření toho, zda váš stromek není kradený a pokuta může být udělena i dodatečně.

Pokuty nejsou jedinou cestou, kterou lesníci brání stromky před odcizením. Mladé stromky bývají často natřeny nátěrem proti zvěři, který při pokojové teplotě vydává nepříjemný zápach a nebo dochází k cílenému uřezávání některých větví, aby stromek nebyl esteticky přitažlivý.

To u prodávaných stromků pěstovaných za účelem posloužit na Vánoce nehrozí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:00 neděle 9. dubna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 11
  • 11
  • 9
  • 8
  • 8