Kolik platíme Václavu Moravcovi? Česká televize se brání zveřejnit jeho plat

Veřejnoprávní medium čelí žalobě za to, že odmítlo zveřejnit informaci o výši platu moderátora Václava Moravce. Tu požaduje jeden z občanů, zřejmě v reakci na výkony tohoto zaměstnance v prezidentském předvolebním vysílání České televize.

Je veřejnoprávní instituce povinna zveřejňovat platy svých zaměstnanců, když si je vlastně platí i koncesionáři? Na tuto otázku bude muset dát odpověď Městský soud v Praze, který se aktuálně zabývá kuriózní žalobou.

Tazatel se na Českou televizi obrátil s dotazem na výši finančního ocenění kontroverzního Václava Moravce, který patří mezi největší moderátorské hvězdy televize.

Když nepořídil, rozhodl se televizi zažalovat, protože se domnívá, že na odpověď má nárok na základě práva na svobodný přístup k informacím. Soud tak vyzve televizi k vyjádření a následně rozhodne, zda má občan na takovou informaci nárok. Podle Lidových novin nechce veřejnoprávní televize tuto informaci poskytnout na základě ochrany osobních údajů a také z důvodu poskytnutí takzvané nové informace.

„Jestliže instituce nemá požadované údaje ihned k dispozici, nemusí reagovat, protože jejich vyhledání či příprava by pro ni znamenala další práci. Takový postup ČT opírá o rozsudek Nejvyššího správního soudu, jenž má chránit veřejné instituce před neúměrnou zátěží při vypracovávání odpovědí.“ 

Vedoucí oddělení mediálního práva České televize Markéta Havlová tvrdí, že zveřejnění výše platu Václava Moravce by zásadním způsobem poškodilo jeho právo na soukromí. Navíc prý Moravec v letech 2010–2014 nebyl zaměstnancem ČT a pracoval na bázi smluvených honorářů.

Je jasné, že si management televize musel Moravce pojistit tučnou odměnou, aby mu neodešel ke konkurenci. Zveřejnění platových podmínek moderátora by zcela jistě mohlo vyvolat nevoli nejen u koncesionářů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:18 středa 6. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 69
  • 21
  • 12
  • 9
  • 8
  • 5