Dav křiklounů slovně lynčoval Václava Klause mladšího. Musel vzít vyděšenou dceru do náručí

Česko si dnes připomíná třicet let od sametové revoluce. Národní třída v Praze, která je symbolem listopadových událostí, je od rána středem dění. I předseda strany Trikolóra Václav Klaus mladší chtěl uctít svátek revoluce, jehož se účastnil jako student. Na pietním místě, kde chtěl s dcerkou zapálit svíčku, na něj ale slovně zaútočil menší dav rozbouřených lidí. Nedbali ani na to, že má politik vedle sebe malou dcerku, obestoupili ho a nechtěli ho ani pustit k památníku. Malá holčička z toho byla celá tak vyděšená, že se choulila v tátově náručí.

Jakmile Václav Klaus mladší přicházel k pamětní desce obložené svíčkami, ozval se hlasitý pískot.

„Ty zkurvysyne,“ musel si vyslechnout poslanec Klaus se svým doprovodem. Další mu nadávali do „Putinových děvek“.

To, že politika dmýchá v lidech různé pocity, na to si už musel politik Václav Klaus mladší za ty roky zvyknout. Co ovšem nečekal, že ho rozzuřená skupinka lidí bude slovně lynčovat. Sám by to asi vydýchal, ale vedle sebe měl malou dcerku, která se začala bát.

Václav Klaus, doprovázený svou malou dcerou, byl pískotem zjevně zaskočen. Demonstrantům vzkázal: „Já jsem tu na rozdíl od vás byl.“

Začalo to být až tak vyhrocené, že musel holčičku vzít do náručí, aby se alespoň trochu přestala bát. Přesto rozzuřený dav nepřestal. Obestoupil ho a nechtěl pustit dál. Bál se o její bezpečí, tak se snažil co nejrychleji odejít, což bylo komplikované.

„Na Národní třídu chodím s dětmi pravidelně. Eliška šla s mými syny, pak když tam začal řev a to všechno, tak poskočila, chytla se mě za ruku, já si ji vzal k sobě. Ale jinak myslím, že to snášela dobře, byla s tatínkem,“ napsal Klaus Expresu.

Václav Klaus mladší se v roce 1989 jako student účastnil tehdejších protestů a byl jedním ze studentů, jež zmlátili na Národní třídě. O tom ostatně dopoledne napsal na svém facebookovém profilu.

„Takový ten pocit, když jako účastníku demonstrace 17. listopadu 1989 se vám po třiceti letech snaží samozvaný pouliční výbor zakázat zapálit svíčku na Národní,“ povzdechl si Klaus mladší.

Podotkl, že šel jako každý rok spolu s dětmi zapálit svíčku. Stal se ovšem terčem útoku, který odporuje duchu oslav třiceti let svobody.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:41 pondělí 16. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 470
  • 321
  • 201
  • 71
  • 64
  • 51