Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dceru spíš přejede auto, než že chytne koronavirus! Rozhovor s Klausem o návratu dětí do škol

    V pondělí 25. května se na základní školy budou moci vrátit děti z prvního stupně. Rodiče je do výuky mohou přihlásit nejpozději v pondělí. V červnu by se podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) do škol měli vrátit i žáci z druhého stupně. Život ve školní lavici ale v následujících týdnech a nejspíše i měsících nebude stejný jako v minulosti. Školy se připravují na řadu opatření. Jedním z nich je například to, že žáci budou muset být ve třídách po menších skupinkách. Samotní ředitelé jsou často zmatení a nevědí, co se smí a co ne. Co si o návratu dětí do škol myslí předseda hnutí Trikolóra a expert na školství Václav Klaus mladší?

    S Václavem Klausem mladším jsme se potkali na fotbalovém hřišti SK Olympie Dolní Břežany. Předseda hnutí Trikolóra je vášnivý sportovec. Denně jezdí na kole a ví se o něm také to, že ve fotbale drží palce pražské Bohemce. A právě v bohemácké roušce přišel na rozhovor s redaktorem Expresu.

    „Roušku mi koupila dcera na pumpě, je plátěná a netahá mě za uši. Když mi byly dva roky, fandil jsem Dukle, měl jsem míšánka Duklánka. Pak mi to kluci vysvětlili na sídlišti a od té doby jsem bohemák. Chodíval jsem hodně zamlada, když byla zlatá éra. Jakubec, Prokeš, Levý, Chaloupka, Sloup... Chodilo deset tisíc lidí, tam to bylo k ušlapání. Teď jdu tak jednou dvakrát za rok. Chodili jsme tam někam pod ty hodiny, Bohemka tehdy hrála evropský fotbal, půlka reprezentace byla z Bohemky,“ řekl nám na úvod Klaus ke svému fandovství.

    Bývalý člen ODS se nám před časem svěřil, že svou matku Livii ukryl před koronavirem na své chatě v Peci pod Sněžkou. Podle všeho tento tah zabral, jelikož se Livia Klausová těší dobrému zdraví a koronavirus se jí vyhnul obloukem.

    „Naštěstí se vyhnul asi deseti milionům a tři sta padesáti tisícům lidí v ČR. Maminka už není u mě, ale u sebe na chalupě v jižních Čechách a musí topit dřívím. U mě na horách byla, ona má chronický kašel, tak se bála, kdyby šla do nákupáku, aby ji lidé nelynčovali, když bude kašlat. Byla v Peci ochráněná i s vnoučaty,“ svěřil se nám Klaus, který se více než koronaviru bojí toho, co bude po pandemii v České republice následovat. Nelíbí se mu totiž, že se mnozí nehrnou do práce a oblíbili si nucené volno.

    „Lidé se musí vrátit do práce, s děsem sleduji, jak vláda každému zvyšuje dávky, platí a tiskne peníze. Má dcera se má vrátit příští týden do školy a z těch dvaceti prvňáčků nastupuje šest. Většina rodičů bude doma brát ošetřovné, to si myslím, že hrozí ekonomická katastrofa středního horizontu, když se přestane pracovat, lidé nechodí nakupovat. Musíme podporovat české hospodářství a rozběhnout ho a vrátit lidi do práce. Toto čekání nikam nevede. Hodně lidem vyhovuje, že nechodí do práce,“ říká Klaus.

    S dětmi se dělají pokusy, nedává to smysl

    Ohledně tolik diskutovaného návratu dětí do škol má Klaus jasno.

    „Jsou dvě možnosti. Buď jsou všechny děti ve škole a učí se, nebo jsou školy zavřené z toho důvodu, že máme velké zdravotní obavy. Jednu z těchto možností jsme měli zvolit. Místo toho se s těmi dětmi dělají pokusy, že mohou na záchod v sudou přestávku, a ne v lichou, ve třídě jich může být jen patnáct, ne dvacet, není tam paní učitelka, ale vychovatelka s asistentkou. To nedává smysl. Nemocných je asi dva tisíce lidí, většina je v karanténě, v 99,99 procenta budou ve všech školách děti normálně zdravé. A i kdyby zdravé nebyly, také není důvod, aby se neučily. Radost z toho nemám,“ řekl nám Klaus.

    Václav Klaus mladší během rozhovoru s redaktorem Expres.cz

    Z toho, že by se například jeho nejmladší dcera Eliška mohla ve škole nakazit, Klaus strach nemá.

    „Nebojím se, i když byla ta největší hrůza v polovině března, člověku pomáhalo, že šel na kolo nebo do práce, že jsme něco dělali. To bylo pořád lepší než sedět a zírat, že tamhle umřela paní a tamhle umřel pán. Díváme se na čísla reálně, pravděpodobnost, že nedej bože nějaké dítě přejede auto, je vyšší, než že chytne v České republice koronavirus. Zní to drsně, ale je to tak,“ míní syn exprezidenta Václava Klause.

    Na celý rozhovor s Václavem Klausem se podívejte ve videu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:57 pondělí 21. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      101
    • Super
      64
    • Cože
      36
    • Sladký
      31
    • Tvl
      30
    • Haha
      29