Milovník žen Václav Havel: Olga nebyla jeho jediná, které další mu podlehly?
3/6

Jitka Vodňanská

Když se Havel vrátil z vězení, naprosto ho to zničilo, překvapivě silně žárlil a nechtělo se mu o svého anděla strážného dělit. Byl na tom tak bídně, že začal docházet k psychoterapeutce. Tou nebyl nikdo jiný než bývalá manželka herce, zpěváka, textaře a signatáře Charty 77 Jana Vodňanského. Že nešlo jen o nějaké náhodné vzplanutí, potvrdila sama hlavní aktérka nemanželského poměru Jitka Vodňanská: „To nebyla hra, to byl osudový vztah. V roce 1985 mě vzal na dovolenou ukázat svým přátelům. Říkal, že je to taková naše zásnubní cesta. Skončila tak, že nás oba zatkli.“

Václav Havel a Jitka Vodňanská čekali dítě, jenže...

Zlomovým se stal okamžik, kdy Vodňanská otěhotněla. Podle autora biografie Olgy Havlové Pavla Kosatíka došlo i k nečekanému návrhu, když Olga, která nemohla mít děti, navrhla, aby žili všichni dohromady. „Prosím vás, to by nefungovalo, dvě slepice v jednom hnízdě a ještě společné dítě, proboha!“ odmítal takovou variantu i Václavův bratr Ivan.

Václav s Jitkou v polovině osmdesátých let.

Řešení do rukou nakonec vzala sama Vodňanská, když podstoupila interupci, protože věděla, že se Havel kvůli ní nikdy nerozvede. „Olga byla vždy jeho součástí, s takovou se nerozvádí, taková se neopouští. Navíc Václav potřeboval mít okolo sebe hodně žen a koketovat s nimi,“ vzpomínala později.

Psychoterapeutka Jitka Vodňanská pomáhala Havlovi v době deprese po návratu z vězení.

3/6
Ohodnoťte článek

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:59 středa 18. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 71
  • 58
  • 47
  • 28
  • 25
  • 23