Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Útvar policejního vzdělávání a služební přípravy přešel na distanční výuku. Ne všichni ale mohli domů

    Rodiny frekventantů z Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy jásají. Díky článku na Expres.cz mohou studovat distančně. | foto: Koláž Expresu

    Tisíce rodin po celé České republice si mohou oddechnout. Policejní prezidium ČR rozpustilo Útvar policejního vzdělávání a služební přípravy. Ve vzdělávacích zařízeních podle informací Expresu zůstali jenom ti frekventanti, jimž chybí poslední zkoušky k tomu, aby z nich byli plnohodnotní policisté.

    Jak jsme vás ve středu informovali, ačkoliv všechny školy v Česku musely od 12. října přejít na distanční výuku, vzdělávací zařízení Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy fungovala dál. Celkem jich je po celé republice šest, a to ve zmíněném Brně, dále v Holešově, Pardubicích, Praze-Ruzyni, Praze-Hrdlořezích a Jihlavě.

    Expresu se po vydání našeho článku ozval rodič jednoho frekventanta, který je přiřazen do jiného vzdělávacího zařízení.

    „Děkuji za článek o přípravě policistů v Brně. Chtěl jsem vás jen upozornit, zdalipak víte, že podobných zařízení je víc. Podmínky jsou podobné jako v Brně. Situace se mě osobně dotýká, protože trpím obezitou a cukrovkou a mé dítě se mi z tohoto zařízení vrací každý pátek domů,“ stálo v e-mailu.

    Pisatele jsme kontaktovali telefonicky a na druhém konci byl rodič, který je sice hrdý na svého potomka, že se rozhodl pro práci policisty a chce pomáhat a chránit, na druhou stranu se ale bojí o život, protože neví, jestli ho nemůže ohrozit na životě.

    „Mám strach. Ve zmíněném středisku je to obdobné jako v tom brněnském. Mají výcvik, kdy jezdí na autodrom, chodí na střelby, mají odbornou přípravu, co se týká sebeobrany a donucovacích prostředků, a pak mají spoustu teoretické výuky, což je problém. Mají ji v učebnách. Jsou sice rozděleni na čety, už ale nespí podle čet na pokojích. Jsou na ubikaci, chodí spolu na jídlo. Snaží se sice dodržovat hygienická nařízení, ale nejde to úplně,“ řekl nám rodič jednoho z frekventantů s tím, že i jeho ratolest se pátek co pátek vrací domů.

    „Vadí mi to, protože mám cukrovku a jsem obézní. Za to si můžu sám, ale je to tak. Už to i mezi nimi lítá, některé čety už poslali domů. I naše dítě bylo v kontaktu s někým, kdo čeká na testy a je v karanténě. Úžasné je, že se bude v pátek vracet domů. Když to zavřou, stejně se vrátí domů. Nevím, jestli si mám vzít hotel, nebo jak to mám řešit. Máme v rodině dobré vztahy, ale bojím se. Nezřeknete se svého dítěte a nepošlete ho na ulici,“ vysvětlil své obavy muž, jehož totožnost v redakci známe, ale nepřál si zveřejňovat své jméno. 

    Podle informací Expresu má Generální inspekce bezpečnostních sborů již vyšetřovat, kdo nám poskytl fotografie z brněnského zařízení, a otec našeho frekventanta nechce svému dítěti přidělávat problémy.

    „Když přijede domů, je zavřený v pokoji, po bytě chodí v roušce a já mám nasazený respirátor. Je to nepříjemné pro všechny, ale nikdy nevíte. Za týden vás to čeká znovu a znovu a jenom sledujete, jak se ta situace zhoršuje. Přitom pan Hamáček by to měl pochopit. On není z těch, kteří by to bagatelizovali. Nejde totiž jenom o policii, ale o rodiny policistů. Riziko na oddělení je také, ale menší. Za své dítě dám ruku do ohně, že se kvůli mně drží, má ode mě nafasované respirátory, ale další věc je, že to je finančně náročné. Snaží se ale vyhýbat kontaktu. Pak jsou tam ale skupiny lidí, tak jako všude, které to podceňují a shlukují se. A to je riziko,“ popisuje rodič.

    S ním jsme mluvili ve středu a ihned jsme jeho prosby předali ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi.

    „Předal jsem to na Policejní prezidium. Slíbili, že vám odpoví,“ napsal Hamáček. Do vydání článku se nám ale nikdo neozval. Jak jsme dále zjistili, Policejní prezidium rozhodlo, že se ve čtvrtek téměř všichni frekventanti vrátí do svých domovů a ve výuce budou nadále pokračovat distančně.

    „Dneska poslali skoro všechny domů. Kašle a necítí se dobře. A není sám. Nachlazených jich tam bylo víc. Zítra jde na testy, tak uvidíme, jestli je to rýmička, nebo covid. Pokud by to byl covid, nevím, co budeme dělat. Poslali je domů minutu po dvanácté, ale aspoň že tak,“ sdělil nám rodič frekventanta.

    Středisko se ale neuzavřelo celé. Podle informací Expresu tam měli zůstat ti frekventanti, kteří měli těsně před zkouškami a po jejich složení z nich budou plnohodnotní policisté.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 neděle 21. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      32
    • Haha
      26
    • Super
      25
    • Tvl
      19
    • Cože
      18
    • Sladký
      17
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...