Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Macron zmínil vojáky ze zemí NATO na Ukrajině, Fiala dál mlží: Kápne někdy božskou?

    V rámci pařížských jednání o pomoci Ukrajině se francouzský prezident Emmanuel Macron nechal slyšet, že nemůže vyloučit vyslání pozemních sil zemí Severoatlantické aliance (NATO). K zatím nejvážnější výhrůžce Rusku, které se nevzdává svých plánů obsadit další území, se opatrně vyjádřili i další státníci. Petr Fiala (ODS) ale raději dělá, že se o něčem takovém vůbec nemluvilo.

    „Zadržování a zastavení Ruska co nejdál od našich hranic je mnohem lepší variantou, než kdyby Rusko přišlo na slovenské hranice a mělo chuť postupovat dál,“ uvedl v souvislosti se summitem v Paříži Petr Fiala (ODS).

    „Shodli jsme se, že posílíme dodávky munice na Ukrajinu a co nejrychleji zvýšíme zbrojní kapacity evropských zemí. Odhodlání čelit ruské agresi a podporovat Ukrajinu v jejím spravedlivém boji se ukázalo jako velmi silné. Naše česká iniciativa pro zajištění munice ze třetích zemí rezonovala celým summitem a bude mít podporu mnoha zemí,“ doplnil český premiér.

    Je zvláštní, že v době, kdy evropští státníci, kteří se setkání také účastnili, zmiňovali i případné (ne)vyslání vojenských jednotek, on zarytě mlčí. Dokonce popírá, že by se o něčem takovém v městě na Seinou vůbec mluvilo.

    Jenže se do toho podivně zamotal, protože ostatní o tom, na rozdíl od něj, mluví. Fiala taktuálně neví, čí je. A podle toho jeho komunikace také vypadá. Buď jde o bezobsažné, povšechné věty o nutnosti pomoci, nebo o strkání hlavy do písku. Česká veřejnost se tak od svého premiéra dozví „tradiční nic“.

    Premiéru Petru Fialovi řada Čechů nemůže přijít na jméno. A není to jen kvůli Ukrajině.

    „Není tu shoda na oficiální podpoře vyslání jakýchkoli pozemních sil. To znamená, že nic nemůže být vyloučeno. Uděláme všechno, co můžeme, abychom zajistili, že Rusko nezvítězí,“ citovaly francouzskou hlavu státu deník The Guardian a BBC.

    „Česká republika nebude vysílat žádné vojáky na Ukrajinu, ani zavádět povinnou vojenskou službu,“ okomentoval Fiala již dříve slova slovenského premiéra Roberta Fica, který mluvil o vyslání vojáků NATO na Ukrajinu.

    I za slova o zesílení zbrojení si premiér vysloužil samou kritiku. Lidé mu spílají za to, že to mělo přijít před dvěma lety a ne až teď. To vše se navíc děje v době, kdy ukrajinští politici vyzývají občany země, aby se vrátili a bojovali za svojí vlast...

    Fotogalerie