Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sbírku aut mu za trest spálil otec. Tohle luxusní ferrari Saddámova syna ale přežilo dodnes

    Youtuber vypátral bourák Udaje Husajna, syna iráckého diktátora Saddáma Husajna. | foto: Internet

    Nevídaný úlovek se poštěstil italskému youtuberovi a milovníkovi sporťáků, který si říká Ratarossa. Pomocí internetu vystopoval vrchol honosné automobilové sbírky Udaje Husajna, syna nechvalně proslulého iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Jde o Ferrari F40 z limitované edice. Obávaný diktátor se přitom v minulosti rozhodl syna potrestat za šestinásobnou vraždu tím, že značnou část jeho vozového parku vypálil. Stejně tak nechal velkou část aut později spálit sám Udaj, aby nepadla do rukou americké armády. To vše ale červené žihadlo přežilo.

    Když je někdo neomezeným vládcem a diktátorem některé země, je logické, že se jeho rodina má jako v bavlnce. Nejinak tomu bylo u Saddáma Husajna. A na luxus si potrpěl zejména jeho syn.

    Udaj Husajn si zakládal především na sbírce sportovních aut. Čítala stovky, možná i tisíce bouráků. Jedním z jejích vrcholů bylo Ferrari F40, chlouba italské automobilky a jeden z největších skvostů historie její výroby.

    Luxusní supersporťák měl pod kapotou 478 koní a byl schopen vyvinout rychlost až 324 km/hod. Vyrobeno bylo 1311 kusů a všechny se za cenu v přepočtu 9 milionů korun prodaly ještě v předprodeji.

    Ferrari F40 patří k chloubám známé italské automobilky.

    Na stopu Husajnovu někdejšímu mazlíčkovi se dostal italský youtuber Ratarossa. Vyhlásil odměnu za jeho nalezení a do pár dnů se ozvali lidé, kteří v průběhu posledních let auto viděli. Jedním z nich byl britský nadšenec do aut, který youtubera navedl na sever Iráku do města Erlíb.

    A právě tam se luxusní bourák skutečně nachází. I když ve značně zbídačeném stavu a bez spousty dílů.

    Není se rozhodně čemu divit, auto toho muselo zažít opravdu hodně. Je vlastně zázrak, že pořád vůbec existuje, protože Udajova sbírka čelila hned dvakrát pokusu o zničení.

    Ferrari Udaje Husajna

    Poprvé si ji vzal do parády jeho otec, tedy diktátor Saddám Husajn. A tenhle příběh je hodně pikantní. Psychopatický Udaj na jednom večírku v polovině devadesátých let začal po hádce zuřivě střílet do lidí. Zabil šest otcových bodyguardů i jeho nevlastního bratra. 

    „Byl jsem na něj velmi naštvaný, tak jsem spálil všechna jeho auta,“ komentoval tehdy svoje výchovné metody irácký diktátor.

    Udaj Husajn s otcem Saddámem

    Oba spolu ostatně měli hodně prazvláštní vztahy. Saddám si na Udaje dával pozor od chvíle, co mu v roce 1988 zavraždil komorníka. Podle všeho tak učinil na žádost matky, které vadilo, že komorník manžela seznámil s druhou manželkou.

    Podruhé měl svou vlastní svírku, tehdy už zřejmě patřičně obnovenou, nechat sežehnout plamenometem sám Udaj. A to prý v době, kdy už Husajnovým šlapala na paty americká armáda a on nechtěl, aby vojákům jeho auta padla do rukou. 

    Udaj Husajn po atentátu, který ho vážně zranil.

    Udaje Husajna nakonec američtí vojáci zastřelili v roce 2003, kdy mu bylo 39 let.

    Do Evropy se ferrari nedostane

    Ačkoliv je vystopování luxusního Ferrari F40, které patřilo synovi nechvalně proslulého diktátora, úspěchem, svůj plán dostat jej do Evropy zřejmě italský youtuber do konce nedotáhne.

    Zaprvé si jej nyní nárokuje jakýsi místní boháč, který za auto požaduje více než milion dolarů. Zadruhé by bylo úředně mimořádně náročné ho dopravit až z Iráku.

    A v neposlední řadě jsou tu Saddámovi věrní stoupenci, jimž se snaha dostat se k někdejšímu majetku rodiny vůbec nezamlouvá.

    Takto dnes vypadá interiér auta.

    „Budeme stíhat každého, kdo by se zmocnil osobního majetku rodiny. Varujeme všechny, aby se o tyto věci nezajímali, protože pak je poženeme k právní odpovědnosti,“ varovala na Twitteru Udajova sestra Raghad, jakmile se dozvěděla, že někdo po bratříčkově autě zatoužil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:40 pondělí 21. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      33
    • Haha
      25
    • Cože
      23
    • Sladký
      20
    • Tvl
      20
    • Trapas
      19