Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kauza s usmrcováním tygrů aneb anarchie chovu kočkovitých šelem u nás

    Dlouhodobě se ví, že jsme exportéry tygřích produktů a že naše země hraje roli v jejich výrobě. Teprve v pondělí ale policie s pracovníky celní správy objevila tělo čerstvě usmrceného tygra, tygří kůže, drápy nebo masox, čímž se rozkryl problém nezákonného chování velkých kočkovitých šelem u nás, případně jejich usmrcování a zpracování. Podle ředitele Zoologické zahrady Praha Miroslava Bobka to svědčí o tom, v jakém stavu tato země je, a naráží to na zásadní mezery v legislativě.

    Zabíjení tygrů v České republice

    Neuvěřitelné zrůdnosti odhalily pondělní razie v Berouskově Zooparku Bašť a v pražské tržnici Sapa, během kterých bylo objeveno usmrcené tygří tělo a další již zpracované části těl, které potvrdily, že na našem území dochází k nelegálnímu zacházení s těmito zvířaty. Obviněni byli zatím tři muži, z nichž všichni skončili ve vazbě. Mezi zadrženými je Ludvík Berousek (67), jenž v byznysu figuruje jako chovatel, preparátor, který zvířata zpracovával, a muž vietnamského původu, jenž je považován za organizátora trestné činnosti. Zadržený chovatel Ludvík Berousek tygry údajně dodával muži, který zvířata šelem porcoval a dál zpracovával.

    „Mrtví tygři byli vařeni řádově pět až dvanáct dní. Zpracovával tepelně i kosti, které slouží k výrobě extraktů. Při pondělní razii byl chycen přímo při činu,“ uvedl Robert Šlachta, zástupce generálního ředitele Celní správy ČR. Právě u preparátora bylo objeveno tělo tygra včetně zmrazených těl dalších chráněných živočichů. U zadrženého Ludvíka Berouska policie objevila nejen tygří, ale také například medvědí či lví kůže spolu s hotovostí 1,8 milionu korun. Člen slavného cirkusového klanu byl v minulosti již trestně stíhaný. 

    S vyšetřováním se tak zároveň konečně otevírá téma chování velkých kočkovitých šelem v České republice, o němž mluví pro DVTV ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

    Hrůzostrašný nález Policie ČR a Celní správy ČR.

    Už před dvěma lety Česká inspekce životního prostředí spolu s celníky na letišti v Ruzyni zachytila tygří masoxy a tygří vývary. Ví se tedy s jistotou, že něco takového se tady děje. Mluví se o tom dlouhodobě, že jsme exportérem tygřích produktů, které se pak pašují,“ říká pro DVTV ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s tím, že rozpoznat původ produktu na první pohled samozřejmě nelze. Produkty velkých kočkovitých šelem platí za vzácné suroviny, jež se využívají v tradiční čínské medicíně.

    V Číně i jinde v Asii se věří v léčivé účinky zvířecích těl, je to ta tradiční medicína a třeba to v některých případech může mít i opodstatnění. Čína proti tomu začala zasahovat. Byly tam tygří farmy a ty byly zakázány, tedy centrum toho obchodu se přesunulo do Vietnamu, Laosu a hledají se producenti těch tygřích léčiv,“ uvádí Bobek s tím, že právě u nás se výrobě nejen tygřích produktů daří a patříme mezi významné vývozce.

    Nekontrolovatelný chov velkých kočkovitých šelem

    To, že jsou tu ve velkých počtech chovány velké kočkovité šelmy, mnohdy ve zcela nevyhovujících podmínkách, že jsou tu zneužívány pro byznys, a dokonce je tu podezření, že jsou tu chováni tygři na porážku a pak se zpracovávají do produktů tradiční čínské medicíny, o tom se ví už dlouho,“ tvrdí Bobek a je rád, že se o tom konečně mluví v médiích. Podle něj je největší zádrhel v legislativě, která nejenže chovatelům nestanovuje podmínky chovu velkých kočkovitých šelem, ale problém je i v jejich evidenci, která je momentálně nedostačující, chybí evidence na základě DNA.

    Lvíče nebo tygře si může koupit úplně každý, a ať s ním pak dělá prakticky cokoliv, nikdo s tím nic neudělá, ani veterinární správa,“ upozorňuje Bobek a dodává, že případná zabavená zvířata ani není kam umístit, neboť do zoologických zahrad taková zvířata nepatří. 

    Na pistoli potřebujete zbrojní pas, na auto potřebujete aspoň řidičák. Na tygra nebo lva nemusíte mít vůbec nic,“ dodává ředitel Zoo Praha a dotýká se dalšího ožehavého tématu, jímž je samotný chov velkých kočkovitých šelem. Kdokoliv v České republice si totiž může pořídit mládě tygra nebo lva v hodnotě průměrného měsíčního platu, aniž by někdo kontroloval, zda má pro chov vyhovující podmínky a je schopen zajistit bezpečnostní opatření. 

    Není tedy divu, že kočkovité šelmy svým páníčkům poměrně často utíkají, je až s podivem, že se zatím nikomu nic nestalo. „Já se obávám, že tady už se jen čeká na prvního mrtvého,“ komentuje naprosto zoufalý stav Bobek a upozorňuje, že se tu chová kolem sto čtyřiceti velkých kočkovitých šelem a z toho jen čtyřicet jich pochází ze zoologických zahrad.

    Zvíře, které unikne majiteli, je pro okolí životu nebezpečné o to víc, že je s lidmi zvyklé žít. Čím blíž to zvíře bylo člověku, čím víc na něj bylo zvyklé, tím je zvíře pro lidi nebezpečnější,“ vysvětluje ředitel pražské zoologické zahrady, že zvířata chovaná jednotlivci ztrácí instinkt lidem se vyhýbat.

    Svědčí to o úrovni téhle země, když se dlouhodobě ví, že se tady něco takového děje. A to, že jen hrstka lidí se s tím snaží něco dělat, je alarmující. Doufám, že události posledních dní snad konečně přimějí příslušné činitele, aby začali pracovat na změně legislativy a ten přístup se změnil,“ doufá Miroslav Bobek, že dojde ke změně legislativy a situace se postupně zlepší.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:32 čtvrtek 15. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      15
    • Tvl
      13
    • Super
      12
    • Sladký
      8
    • Haha
      7
    • Cože
      7