Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Magistráte, hodláš něco dělat? Ekoteroristé opět zablokovali Prahu, šla s nimi i tvář Pirátů

    Masivní kolony, kolabující doprava, zoufalí řidiči, kteří se po práci nemohli dostat domů k rodinám. Přívrženci iniciativy 30 pro Prahu, za kterou stojí i krajnělevicové hnutí Extinction Rebellion, se opět prošli po pražské magistrále, tentokrát dokonce dvěma průvody, které se v průběhu spojily v jeden. Došlo přitom třeba i na dramatickou situaci, kdy jeden z policistů, kteří aktivisty doprovázeli, zběsile vyrazil za řidičem tesly poté, co si dovolil manévr před čelem průvodu. Čím dál více lidí se ptá: Proč pražský magistrát nic nedělá, nechává soustavně šikanovat řidiče a týden co týden s úsměvem dává razítko na žádost o shromáždění, které marginálně zasahuje do života občanů?

    Odpověď je zřejmě jednoduchá: Ekoteroristé mají na pražském magistrátu sympatizanty. Dopravu ovládají Piráti a někteří z nich se netají tím, že by plošné omezení rychlosti na 30 kilometrů v hodině v Praze chtěli.

    Namátkou zastupitelka Eva Tylová nedávno v debatě v České televizi otevřeně prohlásila, že magistrála by měla projít humanizací a auta na ní nemají co dělat. Včerejšího pochodu se zúčastnil také velký sympatizant strany, architekt Jiří Gebert, který má i svou vlastní stránku na Pirátských listech, podle nichž monitoruje dění na magistrátu.

    V neposlední řadě se aktivisté upínají ke slovům náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba.

    „Pan Hřib se nechal slyšet, že proti třicítce nic nemá. Proto nesmíme polevovat, aby od toho záměru neustoupil, a musíme se nadále scházet. Myslím, že to je na dobré cestě. Příště s sebou přiveďte dalšího člověka,“ burcovala jedna z řečnic na závěr pochodu u magistrály před hlavním nádražím.

    Aktivisté se sešli u právnické fakulty.

    Před právnickou fakultou se sešli i kluci, kteří pro Prahu chtějí naopak 120 km/h. Rozhovor s nimi již brzy na Expresu!

    Tam se včera vydaly nečekaně hned dva pochody. Ten hlavní od právnické fakulty, druhý z Karlína, což bylo oznámeno až těsně před demonstrací. Je otázkou, proč magistrát povolil dvě různá shromáždění, navíc takto narychlo.

    Pochod aktivistů, kteří chtějí třicítku pro Prahu.

    Hlavní pochod se od právnické fakulty na náměstí Curieových vydal přes Smetanovo nábřeží směrem k magistrále. Už dopravu podél nábřeží tím aktivisté kompletně zablokovali, načež se objevili první rozzuření řidiči, kteří na ně troubili a ukazovali nejrůznější gesta. Aktivisté se tím víceméně bavili, odpovídali máváním.

    Pochod aktivistů, kteří chtějí třicítku pro Prahu.

    Další kritická situace nastala na křižovatce, kde se z nábřeží Ludvíka Svobody odbočuje do Holbovy ulice. Tam se oba pochody setkaly, ten druhý, početně slabý, ale zato hlučnější, vyšel z Těšnovského tunelu. Policisté zastavili celou křižovatku, řidiči nezmohli nic.

    Pochody se sešly u Těšnovského tunelu.

    Pak už se aktivisté vydali na magistrálu, kde nastala nejkritičtější pasáž jejich pochodu. Po chvilce se za nimi vytvořila obří kolona aut, která mohla projet pouze jedním pruhem.

    Došlo dokonce na situaci, kdy řidič projíždějící tesly udělal těsně před přední řadou pochodu myšku a pak sešlápl plyn. V tu ránu za ním vyrazil policista na motorce, který pochod s dalšími kolegy hlídal. Řidiče dojel o několik set metrů dál a zastavil ho.

    Někteří řidiči dávali aktivistům najevo, co si o nich myslí.

    Nelibost projíždějících řidičů ekologickým šikanátorům příliš nevadila. Za pochodu si prozpěvovali, hrála hudba, jeden z nich měl klarinet, další buben. Zazněly také pokřiky jako „Chceme čistý vzduch!“ nebo „Fuj, to je smrad!“, čímž aktivisté reagovali na projíždějící auta.

    Pochod aktivistů, kteří chtějí třicítku pro Prahu.

    Jeden z pořadatelů demonstrace dokonce na chvíli zablokoval i jediný volný pruh pro auta.

    Cestu domů z práce tak nakonec pouhých ani ne 150 aktivistů, kteří očividně sami nic moc na práci nemají, zkomplikovalo stovkám řidičů, celkově možná i více řidičům, cestu domů. A zdaleka tím nekončí, jejich plánem je vytrvat, snažit se rozšiřovat zatím nevalné počty účastníků demonstrací a pokračovat v blokování dopravy pravidelně každý týden.

    Ptáme se tedy znovu: Udělá s tím něco magistrát?

    Pochod aktivistů, kteří chtějí třicítku pro Prahu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:00 neděle 13. srpna 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      178
    • Super
      75
    • Tvl
      18
    • Haha
      9
    • Sladký
      6
    • Cože
      3