Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Topolánkovy podivné majetkové poměry: Prezidentský kandidát slibuje vysvětlení

    Dokud byl Mirek Topolánek pouhým občanem a předsedou výkonné rady Teplárenského sdružení ČR, bylo veřejnosti do jeho majetkových poměrů „ho*no“, jak sám uvedl. Nyní se časy mění, Mirek Topolánek by se rád stal prezidentem naší země a obdobně vulgární odpověď občanům nepostačí. Připravuje se tedy prý své nemalé bohatství spoluobčanům odhalit.

    Bývalý předseda vlády Mirek Topolánek oficiálně vlastní pouze jednu nemovitost, zato však luxusní. Z chatičky v osadě Útěchvosty na Kutnohorsku, kterou zdědila jeho manželka Lucie po tetičce, vybudovali opulentní sídlo bratru za necelých 30 milionů korun. Sám Topolánek ovšem uvedl, že na stavbu získal hypotéku ve výši pouhých 15 milionů.

    To by ovšem znamenalo, že za výstavní vilu s nemalým pozemkem zaplatil méně než za svou další luxusní nemovitost, když koupil apartmán v nové budově vystavěné na místě někdejší horské chaty Sněženka ve Špindlerově Mlýně. Lukrativní nemovitost v podkroví se svými 121 metry čtverečními určitě uspokojí i náročnější návštěvníky Krkonoš.

    Apartmán za 17,5 milionu korun s obyvatelnou halou, třemi pokoji, dvěma koupelnami, balkonem a sklepem už však oficiálně nepatří Topolánkovi, ale firmě TopTal21, s. r. o., v níž je Lucie Talmanová vlastníkem padesátiprocentního podílu a jednatelkou. Navíc není jasné, komu celý objekt patří. Je totiž psán na firmu Buffdale Prospects LLC se sídlem v daňovém ráji Delaware v USA. Podle serveru HlidaciPes.org, který se Topolánkovu majetku rozsáhleji věnoval, je zde pravděpodobná návaznost na okolí Marka Dalíka, toho času opět ve vězení. Není vyloučené, že majitelem je sám odsouzený lobbista a bývalý Topolánkův poradce.

    Luxusní byt za další nejasné miliony

    Do třetice je třeba zmínit další, jak jinak než luxusní realitu, dejvický byt 7 + 1 v Eliášově ulici, kde žije se svou rodinou. Zde se nelze kupní ceny dopátrat už proto, že ji Topolánek získal převodem obchodního podílu firmy Eliášova 922, do jejíhož vlastnictví nemovitost spadá. Tu převzal od svého kamaráda právníka Jana Šťovíčka, který zastupoval stát v kauze Setuza. Čirou náhodou zastupoval v jedné ze soudních pří i Marka Dalíka.

    „Prodej bytu panu Topolánkovi je soukromou transakcí a cena je věcí dohody, je naprosto přiměřená s ohledem zejména na investice, které pan Topolánek v čase do bytu vložil,“ uvedl advokát, který sám nemovitost nabyl v roce 2011 za 13,6 milionu korun. „Firmu jsem koupil za 200 tisíc korun i s tím úvěrem, který splácím,“ uvedl Topolánek pro časopis Téma s tím, že do bytu investoval dalších 7 milionů. Za 100 tisíc korun postoupil polovinu firmy Eliášova 922 na manželku Lucii a zároveň došlo k přejmenování na již dobře známou firmu TopTal21 vlastnící krkonošský apartmán.

    Je jasné, že s prezidentskou kandidaturou bude muset Topolánek mnohé objasnit. „Velmi rád budu veřejnost o těchto záležitostech informovat. V současné době připravuji soubor odpovědí a informací tohoto typu najednou v rámci zveřejnění mého majetku,“ napsal Topolánek v SMS zprávě serveru Hlídací pes.

    „Kdybyste viděla mou pracovnu doma, tak byste pochopila, že v tom binci, kde difundují pracovní, soukromé a byznysové vrstvy do sebe, mi bude chvíli trvat, než dám všechny potřebné informace dohromady,“ napsal redaktorce Topolánek s tím, aby dostal stejný prostor ke shromáždění podkladů jako jeho soupeři v prezidentském klání. Budeme se těšit.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:10 neděle 18. března 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      90
    • Super
      19
    • Haha
      11
    • Tvl
      8
    • Cože
      7
    • Sladký
      7