Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Topolánek jako svěží vánek? Ne, jen hozené vidle a závan korupčního déjà vu

    Bývalý premiér a předseda ODS Mirek Topolánek ohlásil kandidaturu na prezidenta. Rozhodl se prý emotivně na poslední chvíli při sledování rodícího se domnělého mocenského paktu Zeman – Babiš.

    Zajímavé je sledovat, že leitmotivem Topolánkovy kandidatury je vztyčený prst a vypjaté varování před nástupem Andreje Babiše k moci. Ani slovo o zahraničněpolitických prioritách nebo hájení národních zájmů, jež by volič od kandidáta na prezidenta očekával. Po sněmovních volbách se tedy „vynořil“ kandidát, který opětovně převzal vlajku Antibabiš s vidinou, že s ní má teoretickou šanci ohrozit Miloše Zemana v prezidentské volbě a zamezit Andreji Babišovi v převzetí vlády.

    Příznačné je, že údajným mocenským paktem vypjatě hrozí v situaci, kdy ještě ani nepodala demisi dosluhující vláda a nebyl jmenován nový premiér. O mocenském paktu lze stěží hovořit na základě mediálních bublin a účelově vytvořených konstrukcí, jež mají podpořit úvahy těch, kteří ve sněmovních volbách propadli, nebo dokonce utrpěli debakl.

    Z euroskeptika voličem TOP 09

    Topolánek se po sněmovních volbách vyznal, že nevolil ODS, ale TOP 09. I pravicový volič si musel všimnout zajímavého názorového přerodu bývalého premiéra. Vždyť ještě v květnu 2016 Topolánek veřejně prohlašoval, že ČR musí bojovat za každou cenu za svoje zájmy, a to i za cenu vystoupení z EU. Kde a proč se „najednou“ vzala podpora eurofilní TOP 09?

    Od Topolánka jsme se nakonec dozvěděli, že jeho příchylnost k TOP 09 v Praze zapříčinila hlavně osobní animozita k Václavu Klausovi mladšímu. Je jasné, že to podstatné, o co se také hraje, je otázka dalšího směřování ODS a oslabení role Klausova křídla v dalším období. Topolánkova kandidatura pak pro tento souboj vytvořila potřebné aranžmá.

    Mirek Topolánek si z médií nikdy hlavu nedělal.

    Schizofrenie ODS

    Názorový střet mezi Klausem ml. a Fialou s Topolánkem v zádech má v sobě notnou dávku politické schizofrenie. Tu lze vysledovat nejen v názorech a politických preferencích samotného Topolánka, ale zejména ODS, která nejprve opatrně tlačila jako kandidáta svérázného senátora Jaroslava Kuberu, aby poté, co kandidaturu ohlásil sám Topolánek, přišla s prohlášením, že jejím prvořadým zájmem je, aby se prezidentem opětovně nestal Miloš Zeman. Jaký efekt taktika Antizeman může mít, ukázaly sněmovní volby. Má zjevné limity a způsobí opačnou reakci u mnoha nerozhodnutých voličů.

    Prohlášení, že ODS podporuje Topolánka jako „nestranického“ kandidáta, pak bude většina voličů považovat spíše za úsměvné než věrohodné. Za kandidaturou Topolánka tak prostě nelze nevidět souboj křídel v ODS, kdy to pragmatické v čele s Václavem Klasem ml. nabralo po volbách na síle a dostává se do konfliktu se světem a okolím současného předsedy Petra Fialy.

    Václav Klaus junior je nepochybně mediálně obratnější a pro voliče perspektivnější typ, proto lze Topolánkovu kandidaturu vykládat i jako „helfnutí“ současnému předsedovi ODS Fialovi. Mediální antiklausovskou rétoriku, která předcházela ještě samotnému ohlášení kandidatury, pak lze ze strany Topolánka stěží vnímat jako náhodu.

    Jachtařská parta a vzpomínka na „léto s Topolem“

    Samostatnou kapitolou jsou Topolánkovy skutky a vazby spojené s jeho působením v premiérské funkci. Nezapomenutelná je jistě kauza „Toskánsko“, jež propukla v létě 2009 po zveřejnění fotografií z jeho dovolené v Itálii, kde byl zachycen ve společnosti lobbistů a podnikatelů. Na „jachtařskou partu“ si voliči v průběhu prezidentské kampaně jistě velmi rychle rozvzpomenou.

    Mirek Topolánek musí objasnit nákup nového Volva.

    Topolánek byl také právem kritizován za vliv svého kontroverzního poradce Marka Dalíka, jenž byl opakovaně odsouzen za podvod při jednáních o nákupu Pandurů pro českou armádu. To, že se opětovný nástup lobbisty Dalíka do vězení téměř na den překrývá s oznámením kandidatury Topolánka na prezidenta, je jen smutnou karikaturou toho, kde skončily cesty dvou, kdysi nerozlučných přátel.

    Favoritem zůstává Zeman

    V politice je možné téměř vše. To, že by se v lednu ale Topolánek stal prezidentem, je spíše sci-fi. Miloši Zemanovi jeho kandidatura možná příliš nepomůže, ale ani neuškodí. Spíše jedná o hozené vidle, které vymažou Kuberu z mapy a hlavně ukazují na rozpolcenost současné ODS. Tu čeká i nadále volba, zda dá přednost závanu korupčního déjà vu, nebo liberálům a pragmatikům schopným reagovat na poptávku a nálady voličů. V případě prezidentských voleb si ODS vybrala podporu „nestranického“ Topolánka. Komu patří preference a budoucnost, však docela jasně naznačily proběhlé sněmovní volby.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:06 středa 7. března 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      40
    • Trapas
      20
    • Haha
      10
    • Tvl
      7
    • Cože
      6
    • Sladký
      4